Kun kone DVD:n söi

Mitä tapahtuu, kun syötät iBookin CD/DVD-asemaan levyn, jota OS X ei tunnista CD/DVD-levyksi. No, tietenkin asema imaisee levyn sisuksiinsa, ruksuttaa hetkisen ja on kuin mitään levyä ei asemaan olisikaan pistetty. Lisäksi, kun asemaan pistetty levy ei näy Finderissa, eikä myöskään Eject-näppäinkomento (F12) toimi, on koneen käyttäjä vähemmästäkin ihmeissään. Kelkattomasta CD/DVD-asemasta ei levyä voi edes repiä pois. Onneksi tässäkin tapauksessa Google kertoo, mitä yllättävälle ongelmalle voi tehdä.

OS X FAQ:ssa oli kaksikin asiaan liittyvää kirjoitusta. Toisessa oli listattu kasa neuvoja haluttoman CD:n poistamiseen asemasta ja toisessa oli kerrottu vinkkejä aseman avaamiseen Terminaalin kautta.

Ensin koitin avata asemaa Terminaalin kautta (vanhana Linux-käyttäjänä), mutta asemaa ei näkynyt df:llä, joten ohjeen kertoman hdiutil eject -force /dev/<device name> -komennon käyttäminen ei tullut kyseeseen. Seuraavaksi koitin toisessa linkissä annettua ohjetta ”Eject-ohjelman” ajamiseen erikseen, joka sitten myös toimi ja DVD tuli ulos asemasta.

Ei ongelma itsessään ollut kovin suuri, mutta taas OS X:n ”helppokäyttöisyys” iski sormille. Kun oletettu toimintatapa ei toiminutkaan, olin hetken aikaa hämilläni. Oletin, että pelkkä F12:n painaminen (Eject-nappi) olisi riittänyt Eject-toimintoon ja en kyllä edelleenkään tiedä miksi ”Eject-ohjelman” ajaminen sitten auttoi. ”Eject-ohjelma” löytyi Quicksilver -ohjelman lisäpalikoista, joten en tiedä olisiko esimerkiksi iTunesin Eject-nappi ajanut saman asian, luultavasti kyllä.

Seuraavaa kertaa varten alla on listattuna muutamia vinkkejä haluttoman CD/DVD-levyn poistamiseen asemasta:

  • Käytä ”Eject Disc” -toimintoa jostain ohjelmasta (iTunes, Disk Utility, Toast) tai lisää Eject-toiminto Dock:iin.
  • Käytä paperiklemmaria, jos asemassa on reikä siihen.
  • Käynnistä kone uudestaan ja paina hiiren nappia käynnistysäänen aikana.
  • Pidä koneen käynnistyessä ”Option” -nappia pohjassa, jolloin pääset Open Firmwaren Startup Manageriin, josta sitten voit valita Eject-toiminnon.
  • Paina koneen käynnistyessä Command-Option-O-F, jolloin pääset Open Firmwaren puolelle ja kirjoitettaessa ruudulle eject cd, pitäisi CD-aseman aueta.

Posted

in

by

Tags:

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *