Kun kone DVD:n söi

Mitä tapahtuu, kun syötät iBookin CD/DVD-asemaan levyn, jota OS X ei tunnista CD/DVD-levyksi. No, tietenkin asema imaisee levyn sisuksiinsa, ruksuttaa hetkisen ja on kuin mitään levyä ei asemaan olisikaan pistetty. Lisäksi, kun asemaan pistetty levy ei näy Finderissa, eikä myöskään Eject-näppäinkomento (F12) toimi, on koneen käyttäjä vähemmästäkin ihmeissään. Kelkattomasta CD/DVD-asemasta ei levyä voi edes repiä pois. Onneksi tässäkin tapauksessa Google kertoo, mitä yllättävälle ongelmalle voi tehdä.

OS X FAQ:ssa oli kaksikin asiaan liittyvää kirjoitusta. Toisessa oli listattu kasa neuvoja haluttoman CD:n poistamiseen asemasta ja toisessa oli kerrottu vinkkejä aseman avaamiseen Terminaalin kautta.

Ensin koitin avata asemaa Terminaalin kautta (vanhana Linux-käyttäjänä), mutta asemaa ei näkynyt df:llä, joten ohjeen kertoman hdiutil eject -force /dev/<device name> -komennon käyttäminen ei tullut kyseeseen. Seuraavaksi koitin toisessa linkissä annettua ohjetta ”Eject-ohjelman” ajamiseen erikseen, joka sitten myös toimi ja DVD tuli ulos asemasta.

Ei ongelma itsessään ollut kovin suuri, mutta taas OS X:n ”helppokäyttöisyys” iski sormille. Kun oletettu toimintatapa ei toiminutkaan, olin hetken aikaa hämilläni. Oletin, että pelkkä F12:n painaminen (Eject-nappi) olisi riittänyt Eject-toimintoon ja en kyllä edelleenkään tiedä miksi ”Eject-ohjelman” ajaminen sitten auttoi. ”Eject-ohjelma” löytyi Quicksilver -ohjelman lisäpalikoista, joten en tiedä olisiko esimerkiksi iTunesin Eject-nappi ajanut saman asian, luultavasti kyllä.

Seuraavaa kertaa varten alla on listattuna muutamia vinkkejä haluttoman CD/DVD-levyn poistamiseen asemasta:

  • Käytä ”Eject Disc” -toimintoa jostain ohjelmasta (iTunes, Disk Utility, Toast) tai lisää Eject-toiminto Dock:iin.
  • Käytä paperiklemmaria, jos asemassa on reikä siihen.
  • Käynnistä kone uudestaan ja paina hiiren nappia käynnistysäänen aikana.
  • Pidä koneen käynnistyessä ”Option” -nappia pohjassa, jolloin pääset Open Firmwaren Startup Manageriin, josta sitten voit valita Eject-toiminnon.
  • Paina koneen käynnistyessä Command-Option-O-F, jolloin pääset Open Firmwaren puolelle ja kirjoitettaessa ruudulle eject cd, pitäisi CD-aseman aueta.
Artikkeli on julkaistu torstaina 25. toukokuuta 2006 kello 19.47. This entry was posted in mac and tagged by Marko. Bookmark the permalink.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *