Arki ja työnhaku

Palasin takaisin normaaliin päivärytmiin kahden viikon kotona lomailun jälkeen. Helsingissä ollut työhaastattelukaan ei tuottanut tällä(kään) kertaa toivottua tulosta, mutta sentään haastatteluun asti pääsin. Yritysten painottaessa työnhakunsa web-lomakkeisiin ja ilman suhteita suoratkin kontaktit ovat hankalia, tuntuu jopa haastatteluun pääseminen melkein voittamiselta.

Yritysten työnhakulomakkeet ovat kyllä käteviä etenkin työnantajan kannalta. Kaikki yhteydenotot yritykseen liittyen töihin ohjataan web-lomakkeelle ja tuhannet kesätyöhaut tallentuvat ilman ylimääräistä työtä. Työnhakijan kannalta yritysten työnhakulomakkeet ovat osaltaan käteviä ja toisaalta inhottavia. Lomakkeen täyttäminen on yksinkertaisempaa kuin avoimen hakukirjeen kirjoittaminen ja kenttiä on helppo mekaanisesti täyttää. Lomakkeen peruskohtien kuten ”opiskelu”, ”työkokemus” ja ”taidot” huolelliseen täyttämiseen menee kuitenkin helposti yllättävän kauan aikaa. Lisäksi jos yritys haluaakin tietää enemmän hakijasta, joka on toki toivottavaa, lisäämällä hakulomakkeeseen erikoisempia kenttiä kuten ”mitä odotat työskentelyltäsi ja uraltasi”, ”saavutukset edellisessä työpaikassa”, ”miksi haluat työskennellä yrityksessä X” tai ”mitkä ovat tulevaisuuden näkymäsi”, saa lomakkeen parissa viettää aikaa jo ihan reilusti. Tietenkin vastaukset kyseisiin kohtiin tarvitsee mietiskellä vain kerran, mutta kysymysten vaihtelevuus ja monimuotoisuus lisää erilaisten vastausten määrää.

Työnhakulomakkeet vaihtelevat suuresti myös toiminnaltaan. Toisiin lomakkeisiin voi lisätä PDF-muotoisen CV:n kun taas toisiin kelpaa vain tekstimuotoinen CV jos sitäkään. Työnhakijan kannalta on mukavaa nähdä, että useiden yritysten työnhakujärjestelmään saa omat tunnukset, joilla hakemustaan voi tarvittaessa muuttaa, viimeistään seuraavassa kesätyöhaussa. Jos hakee töitä kesätyöhaun jälkeenkin, on jo olemassa olevaa hakemusta kätevä muokata muuttuneen tilanteen mukaan. Käyttäjä arvostaa myös sähköpostiin tulevaa vastausta hakemuksen perille menosta, vaikka ei tietenkään voi olla varma ettei järjestelmä hävitä hakemusta asetettujen alkukriteerien perusteella. Mistä sitä lisäksi tietää, luetaanko hakijan tekemää työhakemusta ollenkaan.

Näin kesätyöhakujen ja ”ei kiitos” -ilmoitusten jälkeen mielikuva työnhausta web-lomakkeilla on: toivotonta. Lomakkeet ylipäätään ovat kyllä ihan toimivia ja yleensä kohtalaisen selkeitä, mutta kun hakijoita on tuhansia ja paikkoja rajoitetusti, on hakijajoukosta vaikea erottua web-lomakkeella. Persoonattomat lomakkeet ja rajoitetut kentät eivät paljon jätä tilaa yksilöitymiselle ja jos yritykseen ei ole aikaisempaa kontaktia suhteiden avulla, ovat muut vaihtoehdot vähissä. Yritä sitten siinä edes ottaa yhteyttä yritykseen muuten kuin web-lomakkeilla, kun yhteystietoja ei ole esillä tai puheluihin ei vastata.

Yksi kesätyöhaku on taas takana eikä mahdollisella diplomityön tekemisellä auennut yhtään enempää haastattelupaikkoja kuin vuosi sittenkään. Nollasta on kuitenkin hyvä suunnata eteenpäin, ainakaan huonommin ei voisi haut mennä. Jääpähän aikaa taas ”opiskella”, urheilla ja katsella aurinkoa pilvettömältä taivaalta.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *