Kirjat: Dune: House Atreides

Frank Herbertin Dune -sarja (suom. Dyyni) kaappasi miljoonat lukijat mukaansa kiehtovalla tarinalla ja hyvin rakennetulla maailmalla. Brian Herbert, Frank Herbertin poika, jatkaa Predule to Dune -sarjalla Dune -maailmaan sijoittuvaa tarinaa isänsä muistiinpanojen ja tekstien pohjalta. Sarjan teosten tapahtumat sijoittuvat vuosikymmeniä ennen Paul Muad’Dibiä ja kirjat luovat taustaa Dune -sarjan maailmalle. Predule to Dune -sarja on kirjoitettu yhteistyössä Kevin J. Andersonin kanssa ja vetävät mukaansa samalla tavalla kuin varsinainenkin Dune -sarja. Predule to Dune -sarjan ensimmäinen teos Dune: House Atreides käsittelee nuoren Leton tarinaa ja esittelee useita tuttuja henkilöitä.

Olin alkuun hieman ennakkoluuloinen millainen Brian Herbertin kirjoittama Dune: House Atreides olisi verrattuna hänen isänsä kirjoittamaan tarinaan ja tunnelmaan. Siksi olin pitkään siirtänyt Predule to Dune -sarjan lukemista, mutta turhaan. Dune: House Atreides jatkaa samalla tunnelmalla, mitä Dune -sarjassa nähtiin. Tarina etenee sopivalla vauhdilla ja juonen käänteet pitävät kiinnostuksen yllä. Brian ja Kevin ovat onnistuneet luomaan hyvän tarinan ja ovat uskollisia Dune -sarjan maailmalle. Kirjan jälkisanoissa Brian ja Kevin kertovat miten kirjasarja sai alkunsa ja kuinka tarinaa ei lähdetty vain keksimään rahan maku suussa.

Kirjan tarina selventää monia seikkoja Dune -sarjaan liittyen ja on mielestäni mielenkiintoista luettavaa. Jos olisin enemmänkin kirja-arvostelija -tyyppiä, voisin tässä vaiheessa keksiä teoksesta jotain haukuttavaa ja tuoda esiin kiinnostavia huomioita, mutta näin peruslukijana ei teoksesta löydy erityisesti kommentoitavaa. Dune: House Atreides on melkeinpä pakkoluettavaa Frank Herbertin Dune -sarjan ahmineille. On mukava lukea kuinka tie mahtavaan Dyynin maailmaan alkaa.

Huonona vertauksena Tähtien sotaan, Dune ja Predule to Dune rakentuvat Tähtien sota -sarjan tapaan; ensin lukijat koukutetaan aloittamalla tarina keskeltä toimintaa, jonka jälkeen luodaan perustat koko tarinalle. Dyyni -sarjan kohdalla, huolimatta vaihtuvasta kirjoittajasta, sekä alku että loppu ovat samalla tasolla.

Dune: House Atreides teoksessa on englanninkielisenä pokkaripainoksena 673 sivua Bantam Spectra Booksin julkaisemana (ISBN: 0-553-84029-0).


Posted

in

by

Tags:

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *