Kaava täydellisestä nettisivusta

Internet on täynnä mitä erilaisimpia nettisivuja yritysten mainossivuista, blogeihin ja lähes kaikkeen maan ja taivaan väliltä. Sivustojen ulkoasu ja rakenne vaihtelee suuresti, eikä yhtä totuutta hyvästä nettisivusta ole olemassa. Nyt Oxfordin yliopiston yhteydessä tehty tutkimus esittelee kaavan täydellisestä nettisivusta, jonka avulla voidaan suunnitella käyttäjän kannalta täydellisiä Internet-sivuja.

Tohtoreiden Peter March ja Zoe Khor kehittämä täydellisen Internet-sivun kaava on:

Pwebsite = { ((14.14* EaseNav) + (13.56*Speed) + (13.11*CleanDes) + (10.89*Func) + (10.89*Up)) – ((12.63*Pops) + (10.32*Ads) +(5.21*MultiM)) } / 6.26

Erittäin selkeää, eikö? Kaavan muuttujien nimistä voidaan jo hieman päätellä, että kaavassa sivun arvostusta nostavia tekijöitä ovat navigoinnin helppous, nopeus, selkeä design, toiminnallisuus ja latautuminen. Miinusta sivu saa pop-up -ikkunoista, mainoksista ja multimediasta. Eli flashit ja muut turhuudet pois ja selkeyttä tilalle.

Tutkimuksen mukaan käyttäjät arvostavat navigoinnin helppoutta (83%), sivujen nopeaa latautumista (62%) ja toiminnallisuutta (49%). Yksinkertaista ja selkeää designia piti tärkeänä 80 prosenttia haastatelluista ja 6 prosenttia arvosti multimediaominaisuuksia.

Kaavan tuottaneen tutkimuksen takana on on Oxfordin yliopiston yhteydessä toimivan tutkimuslaitos Social Issues Research Centre (SIRC) ja tutkimus pohjautuu 2500 henkilön haastatteluihin sekä tutkimuslaitoksen 50 testihenkilön voimin tehtyihin, syvähaastatteluihin ja tutkimuksiin.
(via Tietokone)

Tutkimustulokset eivät mielestäni ole mitenkään mullistavia, sillä monimutkaisessa maailmassa selkeydelle ja toimivuudelle on paikkansa. Kuka jaksaa odotella sivujen latautumista kiireisessä arjessa tai etsiä haluttua tietoa sekavalta sivulta. Todellisuudessa useat sivustot ovat sekavia, täynnä mainoksia ja kaipaisivat hieman täydellinen nettisivu -kaavan apua.

Tietokone -lehden uutisointi ei linkittänyt itse tutkimukseen, eikä tutkimustuloksia nopealla haulla löytynyt SIRC:n sivuiltakaan. Olisi ollut mielenkiintoista nähdä millä arvosteluperusteilla sivustojen eri ominaisuuksia pisteytetään ja voitaisiinko se tehdä automaattisesti hieman W3C:n HTML-validaattorin tapaan. Tietokoneellista arvostelua odotellessa sivustojen täydellisyys jää graafikkojen ja suunnittelijoiden käsiin ja välillä tulokset ovat kaukana täydellisyydestä. Tuntuu kuitenkin, että onneksi yleisellä tasolla tarkastellen ollaan hiljaksiin kulkemassa parempaan suuntaan.

Päivitys 26.1.2007:
Osoitteesta http://www.rackspace.co.uk/rateyoursite/ löytyy lomake, jolla voi testata sivuston täydellisyyttä täyttämällä kahdeksankohtaisen lomakkeen arvioiden omaa sivuaan asteikolla 0 – 10. Sivulta voi myös ladata SIRC:n raportin täydellisestä nettisivusta.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *