IEs4Linux tuo Internetin Linuxille

IEs4Linux on mainio projekti, joka tarjoaa helpon tavan asentaa Microsoft Internet Explorerista versiot 6, 5.5 ja 5 Linuxille ja muille alustoille, joille Wine on saatavissa. IEs4Linuxin beta-versiossa on vaihtoehtona myös IE7. Projekti on hyödyllinen muun muassa Linuxia käyttäville web-kehittäjille sivujen testaamiseen IE:llä ja vain-IE -sivustojen käyttämiseen. Etenkin web-suunnittelussa eri selaimien erot sivujen näyttämiseen tulevat hieman liiankin hyvin esille.

IEs4Linuxin asennuksissa ei tule mukana kaikkea turhuutta, kuten Outlook Expressiä tai Media Playeriä, vaan vain oleellinen nettisivujen tarkistamiseen IE:llä. Asennusohjeet löytyvät Ubuntu -johdannaisille, Fedoralle, Gentoolle ja Debianille. Asennukseen tarvitaan vain Wine, cabextract, ies4linux -asennuspaketti purettuna ja muutama vastaus, mitkä versiot halutaan asentaa. Huomattavasti helpompaa kuin IE:n asentaminen esimerkiksi Winetoolsin kautta. Lisäksi tietenkin Microsoftin ohjelmien käyttämiseen Linuxissa tarvitaan Windowsin lisenssi.

Vielä kun Mac OS X:n Safarin saisi Linuxille, olisi web-kehittäjän näkökulmasta katsottuna suurin piirtein kaikki tärkeimmät selaimet katettuna. Tietenkin Safarin käyttäjämäärät ovat marginaalisia verrattuna IE:n, Firefoxin tai Operan käyttäjämääriin, mutta on hyvä ottaa huomioon hieman pienemmätkin selaimet. Validoituva HTML, CSS ja selkeä suunnittelu toki helpottavat sivujen toimimista oikein eri selaimilla (poislukien IE).


Posted

in

,

by

Comments

2 vastausta artikkeliin “IEs4Linux tuo Internetin Linuxille”

 1. Marko avatar

  Hieman tuota itsekin pohdin kirjoittaessani, mutta en jaksanut tarkistaa asiaa. Uteliaisuus kuitenkin vei voiton.

  Wikipedian mukaan Safari on nostanut asemaansa selaimien keskuudessa. Jos Wikipediaan on luottaminen, ovat Opera ja Safari olleet samoissa luvuissa, mutta nyt Safari on kivunnut prosenttiyksikön verran edelle.

  1-2 prosentin Operan ja Safarin käyttäjämäärät kalpenevat Firefoxin 13 prosentille ja selainten kruunaamaton kuningas, Internet Explorer, pitää valtaa 80 prosentilla. Vakioselain, mikä ihana etulyöntiasema (kuten Mac OS X:n Safari). Vaikka vanha sanonta menee ”valhe, emävalhe, tilasto”, voinee Wikipedian tietoja pitää suuntaa antavina.

  Safarin luvuista voinee päätellä, että Maccien myynti vetää hyvin :)

 2. Jasmo avatar

  Kummalahan lienee enemmän käyttäjiä, Operalla vai Safarilla?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *