Tuplaytiminen kokoonpano takuuseen muistien kera

Rakensin loppusyksystä uuden työ/pelitietokoneen Intelin Core 2 E6400 -prosessorin ympärille ja aikaisempi AMD64 3000+ siirtyi levy- ja kehityspalvelimeksi. Tekniikasta kiinnostuneille mainittakoon, että kokoonpano sisälsi seuraavat osat: Intel Core 2 E6400, Asus P5B Deluxe, Corsair DDR2 Kit 2x1GB 675MHz, Asus EN7600GS, Seagate Barracuda 7200.10 320GB, LG DVD+-RW/DL, Antec Solo ja Seasonic S12-430. Spekseiltään kohtalaisen tasapainoinen kokoonpano. Antec Solo kotelo tarjosi Seasonicin virtalähteen kanssa hyvän pohjan hiljaiselle kokoonpanolle ja Intelin SpeedStep tekniikka piti lämmöt ja äänet alhaisena jopa vakiojäähdytyksellä. Vakiojäähdytyksen tilalle vielä Scythe Infinity ja paketti olisi valmis.

Uusi kone toimikin mainiosti, alkuun. Nopeutta riitti ja ero entiseen laitteistoon oli selkeä, kuten sen pitikin speksien mukaan olla. Kauaa ei kuitenkaan iloa kestänyt, kun Windowsin siniset ruudut alkoivat satunnaisesti ilmestyä. Ongelmia oli ajoittaisesti ja mikä hämäävintä, viat vaihtelivat (post, bios, bsod jne.) ja kone toimi välillä taas ihan ongelmitta. Ärsyttävää eikä toimintahäiriö paikantunut eri osien vaihtelemisesta tai testaamisesta huolimatta.

Lopulta ongelma laajentui niin paljon, että kone ei käynnistynyt ollenkaan toisen muistikammoista ollessa paikallaan. Edes muistitestiä ei voinut suorittaa kuin toiselle kammalle, joka olikin ihan kunnossa. Corsairin muistien pitäisi kuitenkin olla yhteensopivat hankkimani emolevyn kanssa. Tein siis diagnoosin viallisesta emolevystä ja muistikammasta ja lähetin tuotteet takuuseen. Toinen hajonnut emolevy vuoden sisällä, mutta onneksi tällä kertaa kakkoskone on luokkaa tehokkaampi.

Näin nykyaikaisen, viallisen ja helposti hajoavan tietotekniikan aikana tuotteiden ja yritysten takuupalautusprosesseja osaa arvostaa, vasta kun näkee eron toimivan ja ei-toimivan välillä. Erot kahden eri tietokoneliikkeen suhteen voivat olla suuret ja toimintatavat asiakkaan näkökulmasta aivan erilaiset. En ole joutunutkaan juuri osia takuuseen lähettämään, mutta nyt lyhyen ajan sisään tein kaksi takuupalautusta. Ensin Verkkokauppaan ja jälkimmäisen Beestingiin.

Tilasin kokoonpanoon kotelon Verkkokaupasta, jonka jouduin vaihtamaan kiiltävässä mustassa pinnassa olleiden ikävien naarmujen takia (1, 2, 3). Toiminta oli selkeää ja meni jotakuinkin seuraavasti: asiakaspalautuslomakkeen täyttö, vienti postiin, ilmoitus tuotteen saapumisesta Verkkokaupan huoltoon tekstiviestinä, sähköpostiin selvitys huollosta ja viikon päästä uusi kotelo kotiovella. Tietenkin nopeamminkin olisi voinut takuu toimia, mutta koska muu kokoonpano odotti vielä tilaamista, ei kiirettä ollut. Kotelon päälipinnassa näkyi edelleen pieniä naarmuja, mutta selkeästi vähemmän.

Kokoonpanon loput osat (lukuun ottamatta kiintolevyä ja virtalähdettä) tilasin Beestingistä, koska toisin kuin Verkkokaupassa, Beestingissä myydään muutakin kuin ”ei oo”:ta. Osat saapuivatkin jo samalla viikolla ja palvelu oli nopeaa. Emolevyn ja muistien takuupalautuksen suhteen toiminta ei ainakaan alkanut yhtä lupaavasti kuin toimitus tai jouhevasti kuten Verkkokaupan takuupalautus. Erillistä asiakaspalautuslomaketta, tietoa onko asiakaspalautusta tai ei tai edes selkeää lähetysosoitetta ei ollut saatavilla ja Beestingin GNT-pohjainen verkkokauppa oli muutenkin aivan hirveää katseltavaa.

Jaksoin odottaa viikon, ennen kuin kirjailin lyhyen viestin Beestingin sähköpostiin tiedustellen missä lähettämäni osat mahtoivat sijaita tai olivatko edes saapuneet perille. Vajaassa parissa kymmenessä minuutissa sain vastauksen, jossa kerrottiin tuotteiden saapuneen perille eilen ja ne oli todettu viallisiksi. Postista ei saanut lähettäessä seurantakoodia, joten en tiedä mitä kautta osat Vantaalle kiersivät, mutta kokonainen viikko siinä vierähti. Uskomatonta. Taisivat Kuusamossa pyörähtää.

Osat olivat siis viallisia, kuten tiesinkin ja ovat nyt matkalla maahantuojalle. Uusia osia en tietenkään saa kuin vasta puolentoista viikon kuluttua, koska maahantuojalla on ruuhkaa ja Beesting ei ilmeisesti halua lähettää hyllyssä olevia tuotteitaan. Ehkäpä tällä välin jostain verkkokaupasta ehdin saamaan paremman prosessorisiilin.

Pitkä teksti täynnä valittamista, mutta ahdistaa tuollainen liikkeiden toiminta ja tietoteknisten osien toimivuus. Nyt kyllä osaan hieman paremmin arvostaa muutaman euron korkeampia hintoja, jos vastineena on Verkkokaupan kaltaista palvelua. Kunhan hyvään palveluun vielä yhdistettäisiin komponenttien nopea tai edes järkeväaikainen saatavuus, olisi hyvä tietokoneliike valmis.

Päivitys 12.3.2007:
Sain noin kahden kuukauden odottelun jälkeen taas koneen kasattua. Vajaan kuukauden odottelin emolevyä maahantuojalta ja loput ajasta meni muistien odotteluun. Muistien saapumispäivät siirtyivät aina vaan eteenpäin, ensin kuukauden ja sitten toisen.

Lopulta kyllästyin loputtomalta tuntuvaan odotteluun ja epävarmuuteen muistien saapumisesta ja lyhyen liikkeelle suunnatun sähköpostin jälkeen, hyllystä löytyikin sopivat muistipalikat. Asiakkaan eduksi hieman nopeammat, kuin mitä takuuseen olin lähettänyt (PC5400 vs. PC6400).


Posted

in

,

by

Tags:

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *