Ulkoinen kiintolevy Mac ja Linux ympäristössä

Ostin Lacien ulkoisen kiintolevyn varastolevyksi, jota voi tarvittaessa liikutella iBookin parina. Vaikka normaalisti mietin (hieman liiankin) tarkkaan rahan sijoittamista elektroniikkaan, oli Lacien pelkistetyn harmaa, elegantti ja F.A. Porschen suunnittelema laatikko hinta/ominaisuus -suhteiltaan hyvä ostos. Ainakin omasta mielestäni ja sehän riittää.

Ominaisuuksiltaan ulkoisesta levystä löytyy USB2.0 -liitäntä virtalähteineen ja kotelon sisältä paljastui Seagaten 7200.10 8MB (ST3320820A) PATA -kiintolevy. Ulkoisia levyjä oli tarjolla myös Firewire ja eSATA -liitännöillä ja SATA-levyillä, mutta hinta nousee tuoreemmalla tekniikalla jo hieman liian paljon hyötyyn nähden.

Olin alkuun hieman huolestunut, miten Mac OS X:ssä alustettu levy toimisi muissa käyttöjärjestelmissä, sillä Mac:n HFS+ (Mac OS Extended) -tiedostojärjestelmä on Microsoftin NTFS:n tapaan hieman rajoitetusti tuettu muilla alustoilla. Lisäksi OS X:n tuki muille tiedostojärjestelmille on UNIX -taustastaan huolimatta lähes yhtä heikkoa kuin Microsoft Windowsissa. Mac OS X tukee HFS+:n lisäksi myös UFS (UNIX File System) ja FAT32 -tiedostojärjestelmiä, mutta ne eivät olleet houkuttelevia vaihtoehtoja muiden käyttöjärjestelmien tuen tai rajoittuneiden ominaisuuksien suhteen. Erillisen laajennuksen avulla OS X osaa sekä kirjoittaa että lukea Linuxissa yleisesti käytettävää ext2 -tiedostojärjestelmää, mutta tämäkään vaihtoehto ei houkutellut. Rajoitettu tuki eri tiedostojärjestelmille on Linuxinkin puolelta tuttua, sillä toimiva kirjoitus-luku -tuki NTFS:lle saatiin kasaan vasta äskettäin.

Ainoaksi järkeväksi vaihtoehdoksi jäi HFS+:n käyttäminen, jolle löytyy Linuxista täysi tuki, kun journalointia ei ole käytössä. Muutamat vivut päälle kernelin asetuksista, kernelin kääntö, uudelleenkäynnistys ja levy kiinni. Asiasta löytyy lisäksi ohjeet Gentoo Wiki:stä. Myös Windowsin pitäisi osata ainakin lukea ja rajoitetusti kirjoittaa HFS+ -tiedostojärjestelmää MacDrive työkalun avulla. Itselle riittää, että levyä voi kanniskella iBookin kanssa, käyttää Linuxissa ja tarvittaessa jakaa levyä Windowsille Samban läpi.

Tietotekniikka on ihmeellistä ja erilaisia järjestelmiä on useita. Harmittavan usein erilaiset järjestelmät eivät tule toimeen keskenään ja ainoa mikä tästä kärsii on käyttäjä.


Posted

in

,

by

Tags:

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *