LTY:n .NET Sovelluskehitys -intensiivi, päivä 1

Tänään alkoi Lappeenrannan teknillisen yliopiston järjestämä .NET Sovelluskehityskurssi, joka toteutetaan intensiivinä 5.3 – 9.3.2007 Code Camp -periaatteella. Ensimmäisen päivän ohjelmana oli Microsoftin sovelluskehityskiertue, joka käsitti katsauksen .NET kehitysympäristöön, ominaisuuksiin ja mahdollisuuksiin. Kurssi toimii myös lähtölaukauksena Imagine Cup:iin.

Microsoftin sovelluskehityskiertue oli jotakuinkin samanlainen kuin vuosi sitten, kun sellaisessa kävin. Alkuun yleisesti aiheesta, Imagine Cup:n mainostusta, jonka jälkeen käsiteltiin .NET-järjestelmää kohtalaisen yleisellä tasolla ja luotiin katsaus mitä .NET 3.0 tuo tullessaan. Lisäksi yhteistyökumppani kertoi työelämän tarpeista ja haasteista sovelluskehityksen parissa työskenneltäessä. Aiheiden välissä pidettiin sopivasti kahvitaukoja, jotka Microsoft ystävällisesti tarjosi ja jonka laskuun myös lounas meni. Tietenkin Microsoftin Visual Studio -kehitystyökalua ja kumppanuusohjelmia mainostettiin riittävästi. Kyllähän se Visual Studio ihan kivalta ja toimivalta näytti. Esitysten jälkeen ilta jatkui LTY:n rantasaunalla illanvieton ja vapaamuotoisen keskustelun merkeissä ja tarjolla oli syötävää, juotavaa ja sauna.

Tapahtuma oli ihan mukava ja esityksiäkin jaksoi kuunnella, vaikkakin aiheita käsiteltiin hieman liian yksinkertaisesti. .NET-ympäristöstä sai jonkinlaisen kuvan, mutta joitakin aiheita olisi voinut käsitellä hieman syvemmin ja jättää toisia aiheita, kuten C# esimerkkien rakentamista, hieman vähemmälle. Arkkitehtuuri ja mahdollisuudet käsiteltiin aika pintapuolisesti ja kokonaiskuva jäi aika hajanaiseksi; paljon kivoja ominaisuuksia, hienoja käyttöliittymiä, helppoa koodigeneroimista, erilaisia rajapintoja ja hyvät kehitystyökalut. Myös Vistan karkkimainen käyttöliittymä ja toiminta tulivat tutuiksi.

Huomenna intensiivikurssi jatkuu luennoilla, demoluennoilla, aiheen valinnalla ja koodaamisella. Asensinkin jo Mac OS X:lle Mono -ympäristön, XCode:en C# -pluginin. ASP.NET -sovelluksia voi ajaa Mono:n mukana tulleen XSP -palvelimen avulla. Kaikki tarvittava löytyi Mono -projektin sivuilta, mutta ympäristön voi asentaa myös Darwin Portsin kautta. Peruskoodit kuten C# HelloWorld.cs, Cocoa# -HelloWorld.app ja ASP.NET HelloWorld.aspx toimivat, joten asennus onnistui. Monon, C# -ympäristön ja XCoden käytöstä lisää myöhemmin.

Kurssilla koodausympäristönä toimii Visual Studio 2005, mutta oma Mono -ympäristö Mac OS X:ssä helpottaa ominaisuuksien testaamista ja samalla voi vertailla koodin toimivuutta .NET ja Mono -ympäristöissä. Nopeasti testattuna XCoden C# -pluginin tuki ohjelmoijalle oli olematonta, joten ohjelmointiympäristöjen vertailu ei ole mielekästä. Jos omistaisin Macbookin voisin ajaa Windowsia ja Visual Studiota Parallelin kautta ja silti nauttia OS X:n mukavuuksista.

Saa nähdä kuinka ahdasta huomenna mikroluokkaan ja koneiden äärelle tulee, sillä luokka on kohtalaisen pieni ja innokkaita koodaajia ensimmäisen päivän perusteella runsaasti.


Posted

in

, ,

by

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *