LTY:n .NET Sovelluskehitys -intensiivi, päivä 2

.NET Sovelluskehitys -intensiivin toinen päivä alkoi mikroluokassa ohjelmointiympäristöön tutustumisella. Luokkaan oli asennettu valmiiksi Visual Studio 2005, mutta kaveri oli tietenkin onnistunut valitsemaan juuri yhden niistä neljästä koneesta, joissa Visual Studion asennus ei kunnolla toiminut. Onneksi ohjelmointiympäristön debug-ominaisuuskin saatiin kuntoon ylläpidon suoritettua noin pari tuntia yhteensä kestäneen korjaus- ja service pack -asennuksen.

Sillä välin kun muut leikkivät Visual Studiolla, ehdin todeta Monodevelop -ohjelman asentamisen OS X:lle mahdottomaksi. Fink ei löytänyt peileiltä haluttuja paketteja Gnome-työpöytäympäristön asentamiseksi. Kai ohjelman voisi asentaa käsinkin, mutta sivuilla olevat ohjeet ja lista useista paketeista, joita pitäisi kääntää tietyillä optioilla, ei oikein herätä innostusta. Lisäksi sivuilla mainittu MacUX -projekti Monodevelop -asennuspaketin kasaamiseksi OS X:lle, on kirjoitusten mukaan jäämässä kesken. Pitää vielä yrittää Finkin kautta asennusta, asentamalla ensin Gnomen eri lähteistä (stable) ja tämän jälkeen Monodevelopin (unstable).

OS X:lle tarjolla olevien .NET-järjestelmän -kehitystyökalujen suhteen on harmillista, että Monodevelopin asentaminen OS X:lle on turhan hankalaa ja muiden ohjelmien tuki ohjelmoijalle on olematonta. Vaikka XCode:lla voi ohjelmoida C#:ia, on sen käyttäminen aloittelijan lähtökohdista kohtalaisen hankalaa ilman minkäänlaisia ohjelmointiapuja. Yhtä hyvin voisi ohjelmoida vimillä. Leikin kuitenkin XCoden lisäksi hieman Interface Builder -ohjelmalla ja helpostihan Cocoa# -käyttöliittymä rakentui.

Päivä sisälsi myös katsauksen .NET-järjestelmän tarkempiin ominaisuuksiin ja toiminnallisuuteen ja näimme muutamia demoja. Ei mitään sinällään erikoista. Mainostaakseen Imagine Cupia Microsoft tarjosi jokaiselle kilpailusivustolle rekisteröityneelle yhden vapaavalintaisen kirjan ja pelin. Valitsin vaihtoehdoista ”ASP.NET 2.0 Applications: Advanced Topics” -kirjan ja ”Gears Of War” -pelin Xbox 360:lle, vaikka en kyseistä konsolia omistakaan. Pitänee kai harkita ostamista :)

Päivän lopuksi käsiteltiin kurssin arvosteluperusteita ja aihepiiriä, johon liittyen pitäisi perjantaihin mennessä koodata jonkinlainen Windows- tai Web-pohjainen sovellus. ”Technology & Education” -teema on sinällään läheinen, mutta järkevän sovelluksen kehittäminen lyhyessä ajassa tuo omat haasteensa. Aivan yksin ei sovellusta tarvi kehittää, vaan päivän aikana muodostettiin 3-4 hengen ryhmiä. Varsinaisen ohjelman jälkeen ryhmät jäivät ideoimaan voittajasovellustaan tähtäimessään perjantain koodijulkistus ja palkinnot. Voi olla hankalaa kehittää toimivaa ideaa näin lyhyessä ajassa, joka jaksaisi kantaa myös mainostettuun Imagine Cupiin. Eihän sitä tosin koskaan tiedä.

Huomenna ja torstaina aamupäivät on varattu luennoille ja iltapäivällä jatketaan koodausta. Aikaa ei juuri tuhlattavaksi ole.


Posted

in

, ,

by

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *