MP3-kappaleiden bittimäärä ja kuultavat erot

Musiikkia on nykyään saatavilla sähköisesti useistakin verkkokaupoista eri tarkkuuksilla, siis bittimäärillä, joilla signaalia kuvataan. Mitä enemmän bittejä käytetään sekunnin tallentamiseen, sitä tarkemmin alkuperäinen teos saadaan talteen. Kysymys kuuluukin, onko bittimäärän kasvattamisella suurta vaikutusta kuultavaan musiikkiin?

Maximum PC -sivusto on suorittanut kuuntelutestin pakatun ja pakkaamattoman musiikin eroista ja lopputuloksena useissa tapauksissa eroja ei juurikaan havaittu. Vertailu suoritettiin neljän koehenkilön toimesta käyttäen pakkaamatonta, 320kbit/s ja 160kbit/s versioita MP3-koodatusta musiikista.

It’s downright humiliating, in fact, that in many cases, we were unable to tell the difference between an uncompressed track and one encoded at 160Kb/s, the bit rate most of us considered the absolute minimum acceptable for even portable players. Maximum PC

Tietenkin eroja pakatun ja pakkaamattoman version välillä on, mutta normaalille kuuntelijalle musiikin bittimäärällä ei ole suurta merkitystä, kun tietty tarkkuus ylitetään. Vaikka testi suoritettiin korvakuulolta, pienenä otoksena ja testiolosuhteetkin olivat rajatut ja hieman kyseenalaiset testin suorittamisen kannalta, voidaan tuloksia pitää suuntaa antavina.

Käytännössä musiikin laadukkuus on paljolti riippuvainen myös kuuntelijasta ja käytettävistä laitteista. Laitteet ja käytettävä laadukkuus kannattaakin valita kuuntelijan ja käyttötarkoituksen mukaan ja kullitetut kaapelit ja optimaalisesti, kaiuttimien ja kuun asennon suhteen, sijoitettu sohva voidaan jättää hifisteille.

(via Gizmodo)


Posted

in

by

Tags:

Comments

2 vastausta artikkeliin “MP3-kappaleiden bittimäärä ja kuultavat erot”

  1. Marko avatar

    ”Heikoin lenkki” -periaate pätee moneen harrastukseen ja eroa on vaikea huomata tai käsittää, ellei itsekin ole harrastaja.

  2. Jasmo avatar

    Musiikissa ja hifismissähän pätee se sääntö, että musiikki kuulostaa vain niin hyvältä, mitä heikoin lenkki antaa perään. Jos se tarkoittaa sitä, että levareihin vaihdetaan kullattuja liittimiä tai että bitrate joudutaan nostamaan 256kbps, niin sitten se voi tarkoittaa sitä.

    Mutta se ei välttämättä tarkoita sitä, että 160kbps mp3:sta voi erottaa cd-levystä, jos kuunnellaan läppärin kaiuttimilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *