Käyttöjärjestelmien markkinaosuus: Vista yleistyy yritysmaailmassa

Muropaketti uutisoi Vistan kasvattavan tasaisesti markkinaosuuttaan ja viittaa Computerworldin uutiseen Net Applications -markkinatutkimusyrityksen tutkimuksesta. Ihan mielenkiintoinen uutinen, mutta jutussa jätetään mainitsematta, että tutkimuksessa käsiteltiin vain Webbiä selaavat tietokoneet. Lisäksi Computerworldin jutun kommenteista ja tutkijayrityksen sivuilta voi lukea, että Net Applicationin tutkimustapa käsittää pääasiassa yrityssivustoja ja täten tulokset ovat käytännössä hyödyttömät eivätkä kovinkaan tarkat.

”Net Applications’ methodology involves business-oriented websites almost exclusively. Though the results are not completely worthless, they’re also not particularly accurate. By and large, their figures represent business-to-business surfing.” – Network Guy

Käyttöjärjestelmien ja web-selainten markkinaosuudet ovat sinällään mielenkiintoisia asioita, mutta tarkkojen ja muutakin kuin suuntaa-antavien tulosten saavuttaminen on vaikeaa. Varsinkin, jos lähdeaineiston kerääminen perustuu Internet-käytön seuraamiseen. Miten määritellä mistä ja miten tiedot kerätään ja kuinka luotettavina tuloksia voidaan pitää.

Net Applicationin käyttöjärjestelmien markkinaosuus -tilastoista havaitaan, että ”yritysmaailmassa ja yrityssivustoilla” Vistan 4,52% osuus on kerätty Windows XP:n ja Windows 2000:n kustannuksella. OS X:n 6% osuus on pysynyt lähes samana. Vistan yleistyminen ei ole mitenkään yllättävää, sillä (yrityksen) konekannan uusiutuessa valinta osuu helposti Vistaan.

Kovin yleisiä johtopäätöksiä ei erilaisten tutkimuksen perusteella kannata välttämättä tehdä, koska kuten jo vanha sanonta menee: vale, emävale, tilasto. Tässä tapauksessa tiedot ovat enemmän kuin suuntaa antavia lähinnä juuri tietyillä käyttäjäryhmillä ja sivustoilla. Erilaisia tilastoja ja tutkimuksia milloin mistäkin aiheesta näkee kaikkialla, mutta aina kannattaa ottaa huomioon mistä ja miten tiedot on kerätty.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *