Kulttuuri: Päivälehden museon Metro-näyttely

Vierailin viikonloppuna Päivälehden museossa, jossa oli vaihtuvana näyttelynä Metro 25 vuotta -näyttely. Esillä oli paljon valokuvia, piirustuksia ja lehtileikkeitä metroradan varrelta ja tietenkin lapsien suosikki metro-simulaattori.

Metro-näyttelyn kohokohta ainakin lasten ja lastenmielisten mielestä on varmaan metro-simulaattori, jossa pääsee ohjaamaan virtuaalista metroa Myllypurosta Sörnäisten pysäkille asti. Simulaattori oli ihan kiva, mutta toteutus olisi voinut olla hieman parempi. Metron etenemisestä ei ollut muuta viitettä kuin enemmän tai vähemmän nykivä kuva, ja jos kerta oikeassakin metrossa on nopeusmittari, olisi sen voinut toteuttaa myös simulaattoriin. Itse tyydyin seuraamaan, kun ilmeisesti mummonsa kanssa museossa ollut alle kouluikäinen lapsi sai ajettua radan alusta loppuun asti, vaikka alkuun asemalle pysähtyminen tuottikin ongelmia. Lisäksi välillä tuntui, että metro-simulaattorin ohjauspöydän nappulat ja kytkimet olivat mielenkiintoisempia räplätä kuin itse simulaattorilla ajo. Asemalle pysähtymisessä piti lisäksi olla tarkkana, sillä ohi ajettaessa piti koko rata aloittaa alusta.

Näyttelyn parasta antia olivat havainnollistavat kuvat ja kertomukset metroradan rakentamisen vaiheista vuosien varrelta, jotka antoivat hyvän historiakatsauksen metron saapumiseen Suomeen ja leviämiseen uusin pysäkein. Metron uutuudenviehätystä kuvaa hyvin esillä ollut lehtileike: Eläkeläiset ajelulla: ”Nähdä metro ja kuolla”. Metron rakentaminen oli suuri, mutta joukkoliikenteen toimivuutta ajatellen loistava projekti ja luultavasti rataverkosto saa kohta jatkoa.

Samalla käynnillä tuli nopeasti pyörähdettyä Päivälehden museon pysyvässä näyttelyssä uutistyön historiasta ja nykypäivästä, joka oli hieman uudistunut sitten viime käynnin. Perusmateriaali oli samaa kuin muutama vuosi sitten vieraillessani, mutta nyt lehtileikkeiden lisäksi oli erilaisia uutistyöhön liittyviä tietokonepelejä, joita naputeltiin kosketusnäytöiltä. Pelit olivat ihan kivoja, joskin pelien käyttöliittymät ja peli-ideat olisivat voineet olla parempiakin.

”Uutisten aika” esittelee suomalaisen uutistyön ja Helsingin Sanomien vaiheita 1800-luvun lopulta nykypäivään. Näyttely kertoo esineiden, interiöörien, kuvien, filmien ja pelien kautta sanomalehdessä ja toimittajan työssä tapahtuneista muutoksista. Näyttelyn läpi virtaava uutiskooste valottaa niin maailmahistorian tärkeitä tapahtumia kuin Suomen historian käännekohtiakin. (paivalehdenmuseo.fi)

”Uutisten aika” -näyttelyn lisäksi kellarin näyttelyssä kerrottiin millaisella tekniikalla lehti on eri aikoina painettu ja käsitteli havainnollistettavasti lehden teon historiaa. Virtuaalisella käsinladontapelillä pystyi testaamaan, olisiko menestynyt käsinlatojana.

Metro 25 vuotta -näyttely on esillä syyskuun loppuun, joten vielä ehtii käydä testaamassa miltä metrorata näyttää ohjaamosta katsottuna ja saada annos historiatietoa. Päivälehden museo löytyy Helsingistä osoitteesta Ludviginkatu 2-4 ja on avoinna ti-su klo 11-17.

Metro-linjat

Posted

in

by

Tags:

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *