Luovuutta ja ideoita: design patterns

Välillä sitä ihmettelee, miten taiteilijat, graafikot, web-suunnittelijat ja muut luovan alan ihmiset onnistuvatkin tekemään oivaltavia ja upeita teoksia. Häikäiseviä luomuksia ei toki luoda tyhjästä, vaan luovuuskin on osaltaan soveltamista ja materiaalin keräämistä. Tietoisesti tai alitajuisesti.

Tietotekniikan aikakaudellakin luonnoslehtiö on yksi kätevimmistä välineistä tallettaa ideoita, mutta kehitys on tuonut myös ideointiin uusia tuulia. Kaikkea ei tarvitse eikä ole järkevää luoda uudelleen, vaan kannattaa hyödyntää suunnittelumalleja eli Design Patterneja. Vaikka suunnittelumalleja löytyy erilaisiin tarkoituksiin, olemme tällä kertaa kiinnostuneita web-suunnitteluun liittyvistä malleista ja idealähteistä.

John Hicks puhui @media-tapahtumassa aiheesta How to be a Creative Sponge ja käsitteli luovuutta ja sitä mistä niitä ideoita pursuaa. Esityksen materiaali on ladattavista sivuilta ja on mielenkiintoista selattavaa, vaikkei selostusta olekaan.

Chris Messina on kerännyt flickriin kokoelman: Design Patterns, joka sisältää web-suunnitteluun liittyviä erilaisia elementtejä kuten lomakkeita, navigointia, yläviitteitä, alaviitteitä ja kalentereita. Näppärää Web 2.0 -palvelun hyödyntämistä.

Yahoon Design Patterns -kokoelma tarjoaa web-käyttöliittymiin ja toiminnallisuuksiin liittyvistä asioista havainnollistavaa animaatiota ja selitystä. Yahoolta löytyy myös avoimen lähdekoodin käyttöliittymäkirjasto web-sovellusten toteuttamiseen käyttäen muun muassa DOM-skriptausta, DHTML:ää ja tietenkin AJAXia.

Aiheesta löytyy Internetistä paljon materiaalia ja jokainen suunnittelija luo omat ideoidensa ja luovuutensa lähteet. Eri asia onkin, miten kaiken materiaalin hallitsee.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *