Kokeiltua: Opera 9.5 alpha

Firefoxin jumittelusta tuohtuneena päätin kokeilla tuoreinta Operaa ja Jasmon mainostamaa alpha-versiota. Vaikka aikoinaan käytinkin pääasiassa Operaa, valtasi Firefox aikoinaan työpöydän ja Opera jäi testiselaimeksi. iBookissakin Opera piti pitkään pintansa mainion zoomaus-ominaisuutensa avulla, mutta sai lopulta väistyä Safarin tieltä.

Pikaisesti kokeiltuna Opera 9.5 alpha, koodinimeltään ”Kestrel”, on edelleen sama tuttu Opera ja ihan toimiva sellainen. Surffaaminen luonnistui ihan hyvin, kunhan hiirieleet oli ensin säädetty Fx-tyyliin ja ulkoasua hieman karsittu. Sivujen näyttämisen nopeudessa en huomannut eroa Firefoxiin verrattuna, mutta se johtunee lähinnä megan nettiyhteydestä; kaikki on kuin hidastetussa filmissä.

Opera on monilta osiltaan näppärämpi kuin Firefox, mutta toisaalta Operan monipuolisuus jättää toivomisen varaa. Kaikenlaisia Widgettejä on kyllä saatavilla mitä turhimpiin huvituksiin, mutta ne kunnolliset ja järkevät lisäosat jäävät uupumaan. En ainakaan sellaisia löytänyt. Jäin kaipaamaan ainakin Firefoxin Screen grab!, Del.icio.us, Html validator ja Web developer -lisäosia. Toisaalta, Firefox-käyttäjänä sitä ei onneksi tiedä, mistä kaikesta Opera-huvista jää paitsi.

Firefoxikin virkistyi, kun hiirieleistä kytki piirtojäljen pois päältä, joten ei ole Fx:n voittanutta. Firefoxilla sentään toimii myös Google Reader, joka ei suostunut Operalla näyttämään syötteitä. Vika tosin oli googlettamisen perusteella Google Readerissa ja Javascriptissä. On ilmeisesti ”vaikeaa” toteuttaa web-palvelu standardien mukaisesti ja testauskin ulottuu IE:n jälkeen nykyään Fx:ään ja parhaimmillaankin vain Safariin asti.


Posted

in

by

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *