F1:sten mestaruustaistelu näkyi myös Internet-liikenteen tilastoissa

Netti-tv:n käyttö on yleistynyt maksullisten Formula 1 -lähetysten myötä ja muun muassa Sopcastin ja TVU:n tarjoamat palvelut ovat toimivuudeltaan ja kuvaltaan melkein kelvollisia. Sunnuntain taistelu Formula 1:sten maailmanmestaruudesta näkyikin ”selkeänä” piikkinä Ficixin tilastoissa * (Internetin suurin solmupiste Suomessa), kun liikenne ylsi ”Tietoja koneesta” -blogin ”Tavisten netti-tv tukkisi internetin” -kirjoituksen mukaan 19,7 gigabittiin sekunnissa lisääntyen 33 prosenttia normaalista 15 gigabitistä.

Tiedä sitten onko kyseinen liikennepiikki suoraan Formuloiden ja netti-tv:n ansiota, mutta sen verran kutkuttava ja jännittävä viimeinen kilpailu Formula 1:ssä oli, ettei olisi mikään ihme. Jos parhaimpina aikoina ilmaisena näkyneet F1-lähetykset keräsivät lähes miljoona katsojaa ja tietojen mukaan MTV3 on myydyt kanavapakettinsa noin 280 000 kotitalouteen, on potentiaalisten katsojien määrä huima. Kiinnostus netti-tv:hen näkyi myös blogin kävijämäärässä käsiteltyäni Formuloiden seuraamista netti-tv:stä Linuxissa ja Windowsissa. Tällä kertaa seurasin mestaruustaistelun suorana televisiosta, sillä megasella yhteydellä netti-tv on turhan kitkuttelua.

Olen samaa mieltä Tietoja koneesta -blogin kanssa, että suuren yleisön suosiota ei netti-tv tule luultavasti koskaan keräämään, sillä sen verran monimutkaista ohjelman käyttäminen vieläkin on. Palveluiden käyttäminen ei ole niinkään laajakaistayhteyden leveydestä kiinni vaan palvelun toteutuksessa, tai ylipäätään tarjonnassa. Esimerkiksi Ylen Areenaa tai Sopcastia varten palveluntarjoajien monimegaiset laajakaistayhteydet ovat juuri passeleita, vaikkakin asiallisesti hinnoiteltu 2/1 Mbit/s -liittymä on hieman rajoitteinen ja vastaavasti 8/1 Mbit/s -liittymä on hinnoiteltu hieman suolaisesti. Ylen Areenakin jopa toimii Linuxilla, vaikkakin videosoittimen kontrollit jäävät saamatta ja ohjelmaa on pakko katsoa kuten televisiosta. Areenan kaltaisia palveluita toivoisi olevan enemmänkin tarjolla, sillä kysyntää varmasti olisi, ellei hintaa ja kuvanlaatua perinteiseen tyyliin kiskottaisi kipurajan yläpuolelle. Tietenkin ilmaispalvelut, eli mainosrahoitteiset, ovat nykyaikaa, mutta sellaisen toivominen olisikin jo hieman liikaa.

* Ficix voisi tarjota kiinteät linkit historia-tilastoihinsa, eikä vain tuoreinta tilannetta.


Posted

in

by

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *