Macports tuo Linux-sovellukset Mac OS X:lle

Mac OS X on rakennettu Unixin kaltaisen Darwinin päälle ja täten useita Unixista ja Linuxista tuttuja ohjelmia on mahdollista käyttää myös OS X:ssä. Macports-projekti tarjoaa välineet ja ohjelmistopaketit Unix- ja Linux-sovellusten kääntämistä ja asentamista varten. Macportsin asentamista varten tarvitaan Applen Xcode Developer Tools ja X11-ikkunointiympäristö. Xcode löytyy Mac OS X asennuslevyltä ja X11 pitäisi löytyä Leopardista vakiona.

Port-valikoimasta löytyy lukuisia komentori-, X11- ja Aqua-sovelluksia kuten muun muassa GIMP, Inkscape ja irssi. Pienemmistä komentorivisovelluksista sanottakoon esimerkiksi wget, jos ei tykkää vakiona löytyvästä curlista.

Macports kannattaa päivittää heti asennuksen jälkeen komennolla sudo port -v selfupdate ja samalla komennolla Macportin voi päivittää myös myöhemmin. Port vaatii pääkäyttäjätason oikeudet, joten sitä on käytettävä sudo-komennon kanssa (sudo port ...). Tässä lisäksi muutamia muita yleisiä port-komentoja ja lisätietoa löytyy portin man-sivuilta (man port):

port search <hakusana> -- hakee pakettilistasta annetulla hakusanalla
port installed -- listaa asennetut paketit
port info <paketin nimi> -- näyttää paketin tiedot
port -c install <paketti> -- asentaa paketin ja siivoaa jäljet asennuksen jälkeen (-c)
port clean --all <paketti> -- poistaa paketin kääntöön yms. käytetyt tiedostot
port uninstall <ohjelma> -- poistaa ohjelman
port upgrade <paketti> -- päivittää paketin ja siihen liittyvät paketit
port upgrade installed -- päivittää kaikki asennetut paketit
port -d sync -- päivittää portin pakettilistan (-d debug)
port contents <paketti> -- listaa paketin asentamat tiedostot
port location <paketti> -- listaa paketin asennushakemiston

Jos portin käyttö ei asentamisen jälkeen onnistu, on kyseessä pienestä "ominaisuudesta", jossa asennuksen jälkeen ei aseteta tarvittavia ympäristömuuttujia kohdilleen. Tällöin komentamalla "sudo port" saadaan vain "sudo: port: command not found" -virheviesti. Asia korjaantuu asettamalla käyttäjän kotihakemistosta löytyvään ".profile" -tiedostoon seuraavat rivit:

Hibernal:~ $ cat .profile

export PATH=/opt/local/bin:/opt/local/sbin:$PATH
export MANPATH=/opt/local/share/man:$MANPATH
export INFOPATH=/opt/local/share/info:$INFOPATH

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *