Käyttöliittymän hahmottelua luonnostelemalla

Käyttöliittymien suunnittelussa ideoiden hahmottelu ja visualisointi käsiteltävään muotoon on yksi ensimmäisiä vaiheita ennen koodiin sukeltamista. Visualisointia voi suorittaa monella tapaa ja yksi kätevä keino on luonnostelu, eli piirtämällä kynällä karkea malli halutusta lopputuloksesta paperille. Yksinkertaista, helppoa ja nopeaa prototypointia, vaikka paperimallit eivät ole kovin joustavia ja muutokset ovat työläitä.

Luonnostelu on yksi yleisimmistä tekniikoista matalan tarkkuuden prototyyppien luomiseen. Menetelmässä käytetty ”kynä ja paperi-menetelmä on luonnollinen ja vähän vaivaa vaativa tekniikka, joka mahdollistaa abstraktien ideoiden siirtämisen konseptista nopeasti kiinteämmälle pohjalle. Erityisen hyödyllisen menetelmän tekee sen luovuuteen ja ajatteluun rohkaiseva luonne. Lisäksi luonnostelu rohkaisee useamman eri tekijän osallistumisen mallin luontiin, kun visuaalinen malli ja tekniikka on kaikille tuttua. Asiat jäävät myös riittävän epätarkoiksi, joka sallii tarkennusten tekemisen myöhemmin, estämättä luovuutta mallin kehittämisen aikana.

Luonnostelua voi suorittaa myös tietokoneella, hyödyntämällä Washingtonin yliopistossa kehitettyä avoimen lähdekoodin BSD-lisenssillä julkaistua DENIM-ohjelmistoa. Ohjelma tarjoaa käytännössä paperintapaisen käyttöliittymän mallien luontiin. DENIM on tarkoitettu tukemaan Web-kehittäjien alkuvaiheen suunnittelua informatiivisen luonnostelun kautta, ja tarjoaa suunnittelun tueksi kynällä luonnostelua, eri tarkkuuksille kohdentamista (sivukartta, kuvakäsikirjoitus, sivu), sivujen linkittämistä kuvakäsikirjoitusta varten, mallin ajamista esittämistä ja vuorovaikutusta varten ja mahdollisuuden luoda uudelleenkäytettäviä komponentteja. Lopputuloksen voi myös viedä linkitetyiksi HTML-sivuiksi. Javalla toteutettu DENIM on saatavilla Windowsille, Unixille ja Mac OS X:lle.

Denim Denim

DENIMillä luodut prototyypit muistuttavat kynällä ja paperilla luonnosteltuja malleja sekä hyvässä että pahassa, ja koska nyt piirtovälineenä toimii hiiri, on piirtojälki kynääkin karkeampaa. Paperimalleihin verrattuna sähköinen media tarjoaa mahdollisuuden elementtien siirtelyyn ja muokkaamiseen ja lopputuloksen dokumentointi ja säilöminen myöhempää käyttöä varten on helpompaa. Tietenkin kuten kynällä ja paperilla luonnostellessa, jää käyttöliittymän vuorovaikutuksen esittäminen ja mallin myöhempi hyödyntäminen vähäiseksi. DENIMin käyttö on suhteellisen yksinkertaista ja opasteen avulla hieman erikoinen käyttöliittymä ja sen tarjoamat toiminnot selviävät nopeasti, mutta tämänkin jälkeen työskentely on hieman hidasta ja monimutkaisen tuntuista.

DENIM tarjoaa mahdollisuuden sähköiseen luonnosteluun, mutta käyttö on hieman kömpelöä, joka tosin johtunee suurilta osin piirtovälineenä käytettävästä hiirestä. Piirtopöydällä käytettynä DENIM voisi olla pätevä apuväline, mutta nyt osa sovelluksen kätevyydestä menee hiiren epätarkkuuden kanssa hukkaan, vaikka ohjelmisto suoristeleekin piirrettyjä viivoja. Myös isolla kosketusnäytöllä, jolloin useampi henkilö voisi yhtä aikaa ilmaista ideoitaan, voisi ohjelman käyttö olla kätevää. Toisaalta, kynällä ja paperilla saa edelleen luotua nopeammin ja helpommin luonnoksia ja piirrosjälki on tarkempaa ja mahdollistaa pienempien ja tarkempien elementtien hahmottelun.


Posted

in

,

by

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *