Oracle SQL Developer 2.1 EA tuo kelpo uudistuksia

Oraclen tietokantojen kanssa työskentelyyn on tarjolla useita kalliita työkaluja kuten Toad, SQL Navigator, PL/SQL Developer ja Hora, mutta hinta-laatusuhteeltaan yksi on ylitse muiden: ilmainen Oracle SQL Developer. Jo aikaisemmissa versioissa ominaisuuksillaan vakuuttanut Oracle SQL Developer nousee syyskuun lopussa julkaistun 2.1 Early Adopter version myötä ominaisuuksiltaan tasolle, jossa ei juurikaan tarvitse olla häpeissään kaupallisiin tuotteisiin verrattuna.

Uusia ominaisuuksia löytyy konepellin alta, joista tässä muutamia omia huomioita:

 • PL/SQL:n yksikkötestaus
 • Paremmat mahdollisuudet koodin automaattiseen muotoiluun (kuva)
 • Virheiden visualisointi sivupalkin palikalla ja alleviivauksella, sekä selkeämmät virheilmoitukset (kuva)
 • Koodipohjat (code templates), eli kirjoitat määritellyn lyhenteen ja ohjelma täydentää loput (kuva)
 • Pikakomentojen määrittäminen haluamille näppäimille, joten nyt esim. suomalaisellakin näppäimistöllä onnistuu koodin kommentointi (kuva)
 • PL/SQL -paketit aukeavat nyt suoraan muokkaus-tilaan, eivätkä kahta kertaa (toinen luku- ja toinen muokkaus -tilaan)
 • Ohjelman tuntuma on parantunut ja se myös vaikuttaa nopeammalta

Oracle SQL Developer on alusta alkaen ollut kelpo työväline tietokantojen kanssa askarteluun ja uusien versioiden myötä ohjelmaan on lisätty kiitettävällä tahdilla kaivattuja ominaisuuksia. Äskettäin tein hieman tutkailuja kaupallisten Oracle-työkalujen tarjoamista ominaisuuksista, mutta SQL Developerin 2.1 -version myötä tarve tuhansien dollarien sijoittamiseen esimerkiksi Toadiin tuntuu yhä vain vähäisemmältä.


Posted

in

, , ,

by

Comments

2 vastausta artikkeliin “Oracle SQL Developer 2.1 EA tuo kelpo uudistuksia”

 1. Marko avatar

  Ah, en tuota MySQL:n ja SQL Server tuen puutetta edes osannut kaivata. Uskoisi kyllä varsinkin tuon MySQL-tuen palaavan takaisin, sillä puhetta on ollut että Oracle käyttäisi sitä ”entry-level”-kantana Oracleen.

  Ei ole ensimmäinen eikä varmasti viimeinen kerta, kun tarpeellisia toimintoja tiputetaan pois. Aikoinaan SQL Developerin 1.5 tiputti Oracle 9i -kantojen tuen pois, joka on edelleen kovin tarpeellinen. Onneksi ohjelman eri versiot toimivat sopuisasti keskenään.

  Javalla tehdyt sovellukset ovat aina hieman nihkeitä ja raskaita, mutta tuo uusin SQL Developer on selkeästi vikkelämpi kuin 1.5 -versio. Ainakin se tuntuu paljon mielekkäämmältä käyttää.

  Toadissa itseäni etoo käyttöliittymän kivikautisuus, mutta kyllä siihenkin pääsi päivän käytöllä kohtalaisen hyvin sisään ja PL/SQL-kehittäjälle löytyy kivoja ominaisuuksia.

  Ilakoin kirjoituksessa liian aikaisin SQL Developerin koodipohjista ja koodin automaattisesta muotoilusta, sillä eivät ne edelleenkään täytä oikein tarkoituksiaan, etenkään verrattuna miten asia on Toadissa toteutettu.

  Näytti olevan myös 2.11. julkaistu Oracle SQL Developer 2.1 Early Adopter 2. Harmillisesti sovellukselle ei ole avointa tikettijärjestelmää, josta näkisi mitä virheitä eri versioissa on korjattu.

 2. Pasi Parkkonen avatar

  Hep,
  yksikkötestaus on hyvä pointti – kiitos muistutuksesta!

  Harmittavasti SQL Developerin uusimmasta versiosta on tiputettu MySQL ja SQL Server tuet pois. MySQL tuki palannee jossain vaiheessa, mikäli Sun-kauppa toteutuu ;D

  Samoin yksi DBA:lle hyödyllinen ominaisuus on tiputettu – Column statistics. Indeksien luonnin suunnitteluun aivan mahtava apuväline.

  Käytännössä siis täytyy pitää vanha versio myös koneella asennettuna.

  Toadin etuna oikeastaan enää nopeampi käyttöliittymä + osa lisäominaisuuksista. Henkilökohtaisesti en ole tainnut tykätä yhdestäkään javalla tehdystä käyttöliittymästä niiden hieman ”tahmaisen” käytettävyyden vuoksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *