Lyhyempiä mainoskatkoja entistä tiheämmin

Televisionkatsojat ovat jo varmasti huomanneet, että vaikka uusi laki televisiomainosten esittämisestä tuli voimaan toukokuun alusta, on ohjelmien välissä ollut normaalia enemmän katkoja jo jonkin aikaa. Mainoksia saa siis lähettää aikaisempaa useampina mutta lyhyempinä mainoskatkoina ja tuotesijoittelu maksua vastaan sallitaan tietyissä ohjelmatyypeissä.

”Televisiossa esitettävissä elokuvissa sallitaan yksi katko kutakin 30 minuutin ohjelmajaksoa kohden aikaisemman 45 minuutin asemesta. Muissa ohjelmissa ei enää vaadita 20 minuutin yhtenäistä ohjelmajaksoa. Mainonnan määrä eli 12 mainosminuuttia täyttä ohjelmatuntia kohden pysyy ennallaan. Uutena asiana lakiin tulee mainosten lähettäminen jakamalla ruudun kuvatila ohjelman aikana. Tällöin mainokset tulee selkeästi erottaa varsinaisesta ohjelmasta.” – LVM:n tiedote

Osaltaan ymmärrän televisioyhtiöitä, jotka rahoittavat toimintaansa mainosten myynnillä ohjelmiin, mutta satunnaisena televisionkatsojana uudet pätkityt ohjelmat eivät kyllä paljoa naurata. Netissä onkin ollut asiasta foorumeilla keskustelua ja yhtenä ratkaisuna asiaan on ärsyttävien mainosten kiertäminen nauhoittavalla digiboxilla, kuten Jasmo asian esittää. Katkojen määrän lisäksi ihmetyttää myös mainosten sijoittelu, jossa ei tunnu olevan mitään järkeä. Esimerkiksi mielestäni katko juuri ennen elokuvan lopputekstejä on aika erikoinen valinta. Ilmeisesti mainosminuuttimäärä oli vajaa tavoitteista. Toisaalta entistä tiheämmät katkot tarjoavat paremman alusta kanavapujottelulle.

No, kohtahan sitä kaikki katsottava sisältö on kuitenkin maksukanavilla. Moottoriurheilun osalta tänä vuonna hävisivät suorat Moto GP ja Super Bike -lähetykset, mutta toisaalta myös Kyllönen Formula 1:n jälkilähetyksistä: lähes win-win -tilanne. Myös jääkiekko ja jalkapallo ovat hävittyjä pelejä, vaikka niitä en MM-kisoja lukuun ottamatta katsokaan. Elokuvatkin ovat uusintoja vuosilta kinoprojektori ja nitraattifilmi, joten mitä jää jäljelle? Ylen Avara luonto ja Jarmo Heikkinen.


Posted

in

by

Tags:

Comments

3 vastausta artikkeliin “Lyhyempiä mainoskatkoja entistä tiheämmin”

 1. Marko avatar

  Onhan sitä jo aika hyvin tarjontaa netin puolella streamattujen lähetysten suhteen, mutta eivät ne oikein telkkarin laatutasolle pääse. Ei ole oikein nuo muut autourheilusarjat koskaan innostaneet, mutta BBC:n mainiota Formula 1 -lähetystä on tullut ajoittain seurattua.

  Elokuvien ja osittain sarjojen osalta tarjouslaarit ovat kyllä mainioita löytöpaikkoja, vaikka sielläkin hinnoittelu voisi olla hieman järkevämpää. Jääpähän enemmän aikaa pelaamiselle :)

 2. Antti avatar

  Monesti olen miettinyt, miten paljon tarjous-Bluray-leffoja tai tv-sarjoja DVD:llä saisi vuodessa sillä rahalla, mitä lupamaksuun menee. Todennäköisesti enemmän kuin ehtisin vuodessa katsella.

  Mutta ei auta, vaimon pitää nähdä Salkkarinsa…

 3. Jari avatar

  Vihdoin myös urheilulähetysten tuottajat ovat heränneet nettistriimaukseen. Viime viikonloppunakin oli paljon ilmaista katsottavaa, Fia GT1, GT3 ja Formula 2 (jokaisessa kaksi lähtöä). Speed striimaa myös ALMS-lähetyksiään silloin kun kanavalla on muuta ohjelmaa.

  V8 Supercars ja WTCC kun vielä näkyisi jostain niin saattaisin olla tyytyväinen tarjontaan :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *