Firefox 4 Beta 1 esittelee tulevaa edistystä

Firefox 4:sta on julkaistu ensimmäinen Beta-versio, joka esittelee kaivattuja uudistuksia luotettavaan selaimeen. Selaimen 4-sarja tuo uudistuksia sekä käyttöliittymään että taustalle ja näkyvimpänä uudistuksena on välilehtien siirtyminen osoitepalkin yläpuolelle, johon liittyen esitettiin jokin aika sitten myös hyvä perustelu.

Heti ensimmäisenä Firefox 4 Beta 1:sta käytettäessä huomaa uuden version vikkelyyden, jonka jälkeen 3-sarja tuntuu kuin ajaisi traktorin perässä moottoritiellä. Muita selkeästi näkyviä uudistuksia on muun muassa Windows 7:ssa parantunut kuvakkeen ja välilehtien toiminta, muuttunut lisäosien ja laajennusten hallinta, OS X:llä tuki Core Animaatiolle, natiivituki WebM-videoformaatille ja parantunut CSS3 ja HTML5 tuki. Lisäksi tulevia ominaisuuksia oli vielä työn alla. Julkaisutiedoista voi lukea, että tunnettuja ongelmia on vielä muutamia, kuten Windowsissa on ongelmia näytönohjainten kanssa ja Mac OS X:ssä välilehdet eivät näytä kivoilta yläpuolella.

Jos Beta versioiden mahdollista epävakautta ei lasketa mukaan, joka itselle ilmeni sinisenä ruutuna, on Beta- ja muiden epävirallisten versioiden puutteena laajennusten toimivuus, joihin joutuu vähintäänkin käyttämään Add-on Compatibility Reporter -lisäosaa, jonka avulla ne saa aktivoitua ja testattua. Ainakin mozvoikko eli suomen kielinen oikolukusanasto -lisäosa näytti toimivan kuten aikaisemminkin Mac OS X:ssä ja Windowsissa, mutta jostain syystä Firefoxin 4b1 -lähdekoodeja vasten käännettynä ks. lisäosa ei toiminut.

Usein aikaisemman version lisäosat toimivat myös uusimmissa versioissa, mutta Firefox 4:n osalta ainakin kätevä käyttäjien skriptien ajamiseen käytettävä Greasemonkey-lisäosa ei toimi enää laajennusten hallinnan muutosten takia. Ilmeisesti sen voi ”korvata” Jetpackilla, joka mahdollistaa lisäosien toteuttamisen käyttäen HTML:ää, CSS:ää ja JavaScriptiä kuten Chromen ja Safarin kanssa. Nopeasti testasinkin Jetpack SDK:ta lisäosien toteuttamiseen, mutta eipä Helvetireader-skriptin korvaaminen oikein onnistunut kelvollisesti.

Mozillan on tarkoitus tuoda uusia Beta-versioita muutaman viikon välein, aikaisemman kuukausien asemasta, joten selaimen kehitystä kohti valmista voi seurata vaiheittain. Web-kehittäjille 4-sarja tarjoaa paljon uudistuksia, mutta totuushan on, että sovelluskehitys kulkee pitkään vielä vanhan teknologian päällä. HTML5:sta, JSF 2:sta ja muusta kivasta saa vain unelmoida, mutta koska Internet Explorerin ohella Firefox on niitä selaimia, joita asiakkaat ”tukevat”, tulevaisuus näyttää nopeammalta. Firefox 4:n Release Candidate -versiota voi ilmeisesti odotella lokakuussa ja viimeisteltyä versiota marraskuussa.

Harmillisesti Beta-versiota testatessa tuli taas tehtyä perinteiset, sillä nopealla testauksella pääsi jo ”tottumaan” uusiin ominaisuuksiin ja etenkin nopeuteen. Pitää miettiä alkaisiko sitä käyttämään pääselaimena Firefoxin Beta-sarjaa vai Chromea, joka vaikuttaa aika lupaavalta pienen etsikkoajan jälkeen. Voikkoa ei tosin Chromeen taida saada. Tai sitten Safaria, johon ilmeisesti saisi VoikkoSpellServicen kautta, jos sen nyt saisi OS X:llä toimimaan, myös oikoluvun.


Posted

in

by

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *