Ensituntumat ja kokemukset Fujitsu Lifebook S761:stä

Pari viikkoa on kulunut siitä, kun sain testattavaksi Fujitsu Lifebook S761 -läppärin liittyen Fujitsun Lifebook4Life-kampanjaan, joten on aika lyhyelle katsaukselle, millainen laite S761 on. Lifebookit ovat suunniteltu yrityskäyttöön ja ovat itselleni brändiltään aikaisemmin tuntemattomia. Kahden viikon käytöllä Lifebook S761:ni vaikuttaa ihan asialliselta laitteelta, vaikka se sisältää muutamia kompromisseja ja itselleni epämieluisia ratkaisuja.

Ensituntumat
Fujitsu Lifebook S761 on melko tyypillinen keskitason yrityskannettava, joka näkyy sen muotoilussa ja ominaisuuksissa. Harmaaseen pahvilaatikkoon pakatun läppärin mukana tuli suojakotelo, älykortinlukija ja ajurit, lyhyt käyttöönotto-ohje, sekä laturi. Mitä katselin toisten testaajien paketteja, löytyi niistä myös telakointiasemaa, toista akkua ja Windowsin palautuslevyä. Pakkaus on kustomoitu testauskampanjaa varten, joten en tiedä mitä paketista pitäisi oikeasti ostettaessa löytyä. Olin silti hieman pettynyt.

Ensituntumaltaan S761 on 13.3″ -kokoiseksi kannettavaksi normaalipainoinen, 1.8 kg. Se tuntuu kuitenkin kevyemmältä kuin vastaavan kokoinen 2 kg:n vertailukoneeni Macbook. Eli konetta ei varsinaisesti voi kutsua kevyeksi. Fyysinen tuntuma ei ole kovin vankka tai tukeva vaan perinteisen PC-koneen luokkaa, etenkin kun vastassa on yhdestä alumiinikappaleesta valmistettu Macbook. Muovisen rakenteen huomaa sen taipuessa, kun konetta käsittelee. Etenkin omassa mallissani oleva näytön kansi on hutera ja sen saranat omaan mieleeni löysähköt, joka näkyy etenkin sohvalla käytettäessä. Koneen rakenteessa on hieman samaa tuntumaa kuin Thinkpad W510 -työkannettavassani.

Päälisin puolin kone on mattamustalla pinnalla kohtalaisen tyylikäs, vaikkakin hieman paksu. Takapuolelta löytyy paikka akulle ja huoltoaukot kiintolevylle ja muisteille sekä liitin telakointiasemaan. Vasemmalla reunalla on virtaliitin, yksi USB 2.0 ja USB 3.0 -portti, sekä mikrofoni- ja kuuloke- ja HDMI-liitännät. Oikea reuna on varattu modulaariselle lokerolle, josta löytyy nyt DVD-asema. Sen vieressä on paikka älykortinlukijalle ja USB-portti. Laitteen takaa löytyy VGA-liitin ja edestä SD-muistikortinlukija, sekä fyysinen kytkin WLANille.

Näppäimistön yleinen tuntuma on hyvä ja näppäimet vastaavat hyvin painalluksiin. Ne eivät ole myöskään aivan niin ahdettu yhteen kuten W510:ssä, joten kymmensormijärjestelmällä kirjoittaminen onnistuu paremmin. Verrattuna Macbookin selkeästi erillisiin näppäimiin, S761 pärjää hyvin. Enter-näppäin on suuri ja myös home/end-näppäiminä toimivat page up/down -näppäimet ovat ahdettu nuolinäppäinten ympärille. Fn-näppäin on sijoitettu erikoisesti ja häiritsevästi Win ja Ctrl -näppäinten väliin, kun sen oikea paikka on viimeisenä näppäimenä Ctrl:n jälkeen.

Erikoisin ratkaisu Lifebookeissa liittyy kosketuslevyyn ja ikkunan vierittämiseen: se hoidetaan erillisellä scrollpadilla. Eli koneesta löytyy keskikokoinen nystyräpäällystetty Synapticin kosketuslevy, sekä sen vierestä pieni ympyränmuotoinen kosketuslevy. Varsinainen kosketuslevy toimii hyvin ja nystyrät ovat miellyttävämpiä kuin W510:ssä, vaikkakin välillä tuntuu, että kosketus ei aina reagoi kuten pitäisi, ei ainakaan yhtä sulavasti kuten Macbookissa. Vastaavasti sormea pyörittämällä toimiva scrollpad ei mielestäni toimi kuin ideana, sillä käytännössä sen käyttö on hankalaa ja ei kovin sulavaa. Ei ole Macbookin suuren lasipintaisen kosketuslevyn ja kahden sormen skrollauksen voittanutta.


Ominaisuudet
Testikoneeni on varustettu seuraavalla kokoonpanolla:

 • Näyttö: mattapintainen 13.3″, LED-taustavalaistu, 1366 x 768 -resoluutiolla
 • Piirisarja: Intel QM67
 • Prosessori: Intel Core i5-2410M @ 2.3GHz
 • Näytönohjain: Intel HD Graphics 3000
 • Kovalevy: Toshiba MK327GSX 320GB, 5400 rpm
 • Muisti: 1 x 4GB, 1333MHz DDR3 PC3-10600 (2 paikkaa)
 • Moduuli: DVD RW DL -asema
 • Verkko: Intel Centrino 6205 802.11 a/b/g/n -WLAN, Sierra Wireless Gobi 3000 3G/UMTS -moduuli
 • Äänet: Realtek ALC269
 • Akku: 6-cell 63 wh (5800 mAh) Li-Ion
 • Liitännät: 1x USB 3.0, 2x USB 2.0, VGA, HDMI, SD-muistikortinlukija, RJ-45 verkkoliitin (1GB), ExpressCard 34/54mm -paikka
 • Muuta: Bluetooth 3.0, ShockSensor, 1.3 MB Web-kamera, sisäänrakennettu mikrofoni, TPM 1.2 -moduuli, Anytime USB -lataus
 • Optiona lisäksi: sormenjälkitunnistin
 • Käyttöjärjestelmä: Windows 7 Professional 64-bit
 • Paino: 1.8 kg (1.66 kg magnesium-kannella)
 • Huomiot: tukee iAMT 7.0, Intel vPro vaatii Core i5-25xx prosessorin

Käyttökokemuksia ja huomioita
Lifebook on varustettu toisen sukupolven Intelin Core i5-prosessorilla, joka tarjoaa hyvän suorituskyvyn ja sen Sandy Bridge -arkkitehtuurin myötä integroidun näytönohjaimen suorituskyky on noussut jo varteenotettavaksi. Integroidussa näytönohjaimessa riittää potkua normaaliin työpöytäkäyttöön ja kevyeen pelaamiseen ja kuulemma ensi vuonna tulevan Ivy Bridgen myötä se kohenee vielä huomattavasti, 60% paremmaksi. Integroitu näytönohjain ei näy Lifebookin koossa, eikä varsinaisesti akunkestossakaan, mutta lämmöntuotto ja täten meteli on koneessa huomattavasti pienempi kuin Macbookissani, jossa on erillinen näytönohjain. Virrankulutuksen osalta koneessa riittää sähköä noin 5-6 tunniksi ja mainostettuun yli 10 tuntii ei päästä lähellekään normaalissa käytössä. Lisävirtaa toki saa laittamalla DVD-aseman tilalle toisen akun.

Koneen näyttö on LED-taustavalaistu, kirkas ja mattapintainen. 1366 x 768 -resoluutio on hieman siinä ja siinä, jos ulkoista näyttöä ei olisi ja pitäisi työskennellä. Nykyään jo olettaisi 13.3″-kokoluokassa olevan 1440 x 900 -resoluution, joka tarjoaa paremmat työskentelytilat. Kaiuttimet koneessa ovat lähes luokattomat ja ääni on vääristynyt konemaiseksi. Kuulokkeiden kautta äänessä ei ole mielestäni vikaa.

Yksi kätevä ominaisuus 3G/UMTS-moduulin lisäksi on, että USB:sta saa virtaa koneen ollessa sammutettunakin. Tosin, ainakin omassa yksilössäni tuo Anytime USB -lataus oli kytketty pois päältä BIOSista. USB:stä lataaminen näytti toimivan vain vasemmalla laidalla olevasta USB 2.0 -portista. Tällöin esimerkiksi erillistä laturia kännykälle ei tarvita. Lisäksi Lifebookeissa on kätevältä vaikuttavia turvallisuuteen liittyviä ominaisuuksia kuten Advanced Theft Protection (ATP), mutta ne ovat lähinnä tarkoitettu yritysten IT-osastojen käytettäväksi, enkä niitä ole käytännössä testannut.

Muita huomioita mitä on tullut eteen on, että vaikka kosketuslevy osaa usean sormen kosketukset, eivät ne ole vakiona kytketty päälle, eikä täysin mukana tulevilla ajureilla hyödynnetty. Päivittäessä ajurit, on asetuksista mahdollista kytkeä päälle yhden sormen skrollaus, kahden sormen pyyhkäisy navigointia varten ja nipistys-zoomaus. Ajureita ei kannata päivittää suoraan Synapticin sivuilta, sillä vaikka ne toimivat, eivät ne näyttäneet tunnistavan pyöreää scrollpadia. Koneen levyltä löytyi kuitenkin hieman tuoreemmat ajurit, joilla sai mainitut toiminnot käyttöön.

Parhaiten kosketuslevyn hyödyntämistä pystyy parantamaan asentamalla avoimen lähdekoodin two-finger-scroll -ohjelman, jonka avulla saadaan kahden sormen skrollaus, sekä hiirestä tuttu keskiklikkaus. Ohjelma toimii Synapticin kosketuslevyille Windowsissa.

Harmillisesti mukana tuli vain Windows 7 Professional, sillä koska kannettava on tarkoitettu yrityskäyttöön, olisin halunnut testata vain Windows 7 Enterprisesta ja Ultimatesta löytyvää tukea Bitlockerille, eli Microsoftin tarjoamaa keinoa kiintolevyn salaukseen yhdessä TPM-moduulin kanssa.

Se, mitä olen eniten jäänyt kaipaamaan, on optiona saatava tukevampi magnesiumkansi, joka pienentäisi hieman painoa ja pitäisi näytön paremmin asennossaan sohvalla käytettynä. Tietenkin myös SSD-levy olisi ollut kiva ja kenties sormenjälkitunnistin. Kokonaisuus tuntuu kuitenkin ihan toimivalta näinkin.

Suorituskyvyltään Lifebook S761 on työkäytössä riittävä saaden Windows 7 Experience -arvoksi 4,6. Suorituskykytesteissä saadaan 3DMark 06:sta 3637 pistettä. Vertailuarvona Core i7-720QM prosessorilla ja erillisellä näytönohjaimella varustettu W510 saa 6807 pistettä. Päivitän tähän myöhemmin myös PCMark 7, wPrime 1.55 ja CrystalDiskMark 3:n testitulokset.

Pienillä lisäyksillä ja muutoksilla olisi saamastani S761:sta saatu vielä parempi, jos muotoilu ja muutamat ratkaisut jätetään huomioimatta. S761:n voi kasata monella eri tapaa, joka tulee hyvin ilmi lukiessa sen ominaisuusluetteloa (pdf), jossa puolet asioista on optioita. Ei voi kuin ihmetellä PC-koneiden valmistajien intoa mahdollistaa koneilleen ominaisuuksien kattavan valikoinnin. Sen lisäksi, että tarjolla on lukuisia lähes samankaltaisia malleja, voi sama malli erota toisesta lukuisella eri tavalla ja siitä puuttua monta kätevää ominaisuutta. Ei tarvitse varmaan arvata, kenen tietokonevalmistajan tuotestrategiaa arvostan.

Yhteenveto
Fujitsu Lifebook S761 on keskikokoinen 13.3″ kannettava varustettuna kirkkaalla mattapintaisella ja keskitason resoluutiolla varustetulla näytöllä, kyvykkäällä prosessorilla ja hyvillä verkko-ominaisuuksilla. Muotoilu on tyypillistä yrityskannettaville ja kone tarjoaakin paljon ominaisuuksia etenkin turvallisuuden saralla, jotka ovat tähdätty yritysten IT-osastojen hyödynnettäviksi. Integroitu näytönohjain riittää peruskäyttöön ja alhainen lämmöntuotto ja äänitasot pitävät käyttäjän tyytyväisenä. Yrityskäyttöön tarkoitettu tietokone tarkoittaa myös kattavaa testausta ja laadunvarmistusta, joten koneen uskoisi olevan myös luotettava.

Lisää kokemuksiani ja Lifebook4Lifen matkailuteeman henkeen kirjoitettuja enemmän tai vähemmän mainoshenkisiä juttuja englanniksi S761:n ominaisuuksista voi seurata Lifebook4Life-profiilistani. Suomesta on lisäkseni kaksi muuta osallistujaa.


Posted

in

by

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *