Autopeleihin tuntumaa Logitech G27 -rattiohjaimella ja Wheel Stand Pro -telineellä

Vauhti ja autot ovat aina kiinnostaneet, vaikka niiden yhdistäminen on usein jäänyt vain virtuaalimaailmaan erilaisten autopelien myötä. Viime aikoina on tullut käytyä ajelemassa sisäratakartingia huvin vuoksi, mutta myös palattua virtuaaliautoilun pariin Gran Turismo 6:n ja Logitech G27 -ratin hankkimisella. Kun pakettiin lisätään Wheel Stand Pro -rattiteline, on kasassa toimiva kokonaisuus autopelien pelaamiseen. Ei aivan optimi, mutta rajattuun tilaan pätevä.

Logitech G27 -ratti ja polkimet

Vuosien aikana on tullut pelattua erilaisia autopelejä sekä tietokoneella että konsolilla, mutta ratit ovat olleet aina hieman sinne päin. Colin McRae Rallya tuli veivattua ahkerasti Microsoftin Sidewinder Precision Wheel -ratilla ja konsoliaikakauden ajopelit aloitin Forza Motorsportin ja Microsoftin Xbox 360 Wireless Racing Wheel -ohjaimen kera, ja tuli vain unelmoitua paremmista ohjaimista kuten Logitechin Momosta tai G25:sta, kun niitä ajoittain pääsi kavereilla testaamaan. Tosin ei Xbox 360:lle paljon vaihtoehtoja ratin suhteen ollutkaan. Mutta onneksi PlayStation 3:n osalta tarina on paljon parempi, sillä pleikkarille saatavat rattiohjaimet ovat yhteensopivia myös PC-pelien kanssa, joten myös ohjainvalikoima on huomattavasti parempi kuin kilpailevalla konsolilla.

Loppupeleissä ratin valinta PS3:lle ei ollut kovin vaikeaa, sillä Logitechin G27 -ratti ja polkimet -yhdistelmä on ollut vuosia yksi hintaluokkansa paras ohjain autopeleihin ja pienen tauon jälkeen ohjainta löytyy jälleen kauppojen hyllyiltä. Yleinen hinta ratille näyttää olevan 299 euroa, mutta Citymarket myy sitä 249 eurolla, joten hintatakuun turvin sen saa samalla hintaa myös Gigantista (testattu). G27 on PlayStation 3:lle tarjolla olevista peliohjaimista keskihintainen ja ohjaimia löytyy 50 euron rimpuloista yli 500 euron Thrustmaster T500 RS:ään ja Fanatecin ratti-poljin -paketteihin.

Logitech G27:n nahkapäällysteinen 270 mm:n ratti kääntyy 900 astetta, sisältää 6 nappia ja 2 teräksistä vaihdelaikkaa ja voimavaste hoituu kahdella Force Feedback -moottorilla. Voimavaste on toteutettu spiraali-rattaalla, joka on hiljaisempi ja tarkempi ratkaisu kuin suora ratas. Lisäksi ratin keskeltä löytyy kierroslukumittarin/vaihteen merkkivalot (vaatii tuen peliltä). Polkimissa on tarjolla ruostumattomasta teräksestä valmistetut poljinpinnat sekä kaasulle, jarrulle että kytkimelle, joissa jokaisessa on oma jäykkyysaste. Lisäksi poljinlevyjen sijaintia voi hieman säätää. Erillinen vaihdekeppi-yksikkö on varustettu 8 napilla, ristiohjaimella ja H-kaavioisella vaihdekepillä, josta pakki löytyy alaspäin painettuna 6-vaihteen alta. Sekventiaalista vaihdekeppiä ei ole G25:n tapaan valittavissa, joka on pieni miinus.

Rattiohjaimen ja poljinten tuntuma on laadukas ja tukeva, sillä metallikehyksinen ja nahkainen ratti henkii ajohaluja ja metalliset polkimet ovat tyylikkäät. Erillinen vaihdekeppi on jämäkkä ja vaihdekaavio tuntuu jämäkältä. Muovinen kotelointi ei juurikaan kokonaisuutta heikennä. Vain vaihdekeppiosasta löytyvät ristiohjain ja napit voisivat olla tukevampia ja sekventiaalinen vaihdekeppi olisi plussaa.

Ratti ja polkimet toimivat hyvin muun muassa PlayStation 3:n Gran Turismo 6:ssa ja hyllyssä testiä odottaa Dirt 3:n. Pitää jossain välissä testata rattia myös tietokoneen puolella rFactorilla tai Live for Speedillä miten ratti kääntyy ja odotan millainen BugBearin Next Car Game tulee olemaan.

Ohjaimen kestävyydestä on parin viikon ajojen jälkeen vaikea sanoa mitään, mutta luottamusta se herättää ja kuulemma Logitechin takuu toimii asiallisesti. Sitä ei toivottavasti tarvitse testata.

Asetukset

Ohjaimen asetuksia voi säätää tietokoneella Logitech Profiler -sovelluksella, jolla voi muuttaa muun muassa kääntymisastetta, palautteen voimakkuutta ja takaisin palautusta. Ohjelma tallentaa asetukset ohjaimen sisäiseen muistiin, joten sen kautta asetetut säädöt toimivat PlayStation 3:llakin. Lisäksi asetuksia voi tietenkin säätää myös pelien omista valikoista, jos ohjain on tuettu.

Internetistä poimittuna toimivat asetukset ovat:

Overall Effects: 107%
Spring Effect: 0%
Damper Effect: 0%
Enable Centering spring in force feedback games
Center Spring strength: 10%
Degrees of rotation: 270 degrees
Allow game to adjust settings

Ilmeisesti Overall Effects pitää olla (yli) 107%, että jotkut voimapalautteet alkavat toimia ja se vähentää keskialueen kuolleen alueen tuntoa. Asettamalla Spring ja Damper Effect -arvot 0% sallitaan pelin ohjelmiston hallita voimapalautetta Logitechin Profilerin asemesta. Tiedä sitten miten se näkyy PlayStationilla käytännössä.


Ohjaimen kääntösäteen asetukseen on netin tietolähteiden mukaan dokumentoimattomat pikanapit. Ohjain ei itse lukitu astelukuun, vaan peli tekee pehmeän lukon ja kääntäminen on raskaampaa yli menevillä asteilla. Pikanäppäimet ovat:

 • [1+2] + T = ~240°
 • [1+2] + S = ~450°
 • [1+2] + O = ~670°
 • [1+2] + X = 900°

Wheel Stand Pro -teline

Ennen kuin rattia päästään kääntämään ja polkimia tallaamaan, pitää ratti kiinnittää johonkin. Logitech G27:n voi kiinnittää vaikkapa sohvapöytään, mutta yksi hyvä vaihtoehto on käyttää erillistä Wheel Stand Pro V2 Deluxe -telinettä, joka tarjoaa suhteellisen kompaktin kokonaisuuden ratin säilyttämiselle ja helpolle käytölle. Teline on yhteensopiva useiden eri rattiohjaimien kanssa ja vain kiinnikkeet eroavat toisistaan.

Wheel Stand Pro V2 Deluxe -teline on rakenteeltaan teknisesti oivaltavan yksinkertainen ja tukeva. Noin seitsemän kiloa painava teline koostuu alaosan kahdesta putkesta ja niiden päässä olevasta teleskooppiputkesta, josta löytyy taso ratille. Säätömahdollisuudet ovat monipuoliset, kun sekä poljinten etäisyyttä ratista että ratin korkeutta ja kulmaa voidaan säätää. Vaihdekepille on oma kiinnikkeensä ratin sivussa, ylä- tai alapuolelle. Telineen pohjassa on kumijalat, jotka estävät telineen liukumista ja suojaavat lattiaa naarmuilta.

Kompakti Wheel Stand Pro V2 Deluxe -teline on mainio lisä G27:n käyttämiseen ja ilman sitä ei omassa olohuoneessani pelaaminen onnistuisi. Tai kyllähän sen ratin pystyi silistyslautaankin kiinnittämään ja pelaaman ihan mainiosti. Teline on onnistunut kokonaisuus, mutta muutamia kehityskohteitakin olisi. Rattiosan kulmaa ja korkeutta voi säätää pikakiristimellä, mutta tangon päässä olevan tason kulman säätöä varten tarvitaan jako- ja kuusiokoloavainta. Lisäksi ratin johtojen viennille ei ole mitään eleganttia ratkaisua, vaan mukana tulee muutama nippuside.

Muun muassa Verkkokauppa myy telinettä 99,90 eurolla, mutta kyllä se hintansa väärti on.


Yhteenveto

Logitech G27 -ohjaimella on hyvä siirtyä ajopeleissä uudelle ajokaudelle ja huristella urku auki sekä PlayStation 3:lla että tietokoneella. Ratti on tuntumaltaan tukeva, nahka tuoksuu miellyttävästi ja ruostumattomasta teräksestä tehdyt polkimet vastaavat tallan polkemiseen napakasti. Wheel Stand Pro -teline on parasta mitä pienten telineiden osalta on tarjolla, mutta ei se mikään Playseat tietenkään ole. G27 on peleissä hyvin tuettu ja sen pitäisi toimia myös PlayStation 4:ssa. Kokonaisuutena ohjain ja teline ovat hintansa väärti.

Logitech G27 -rattiohjain

Plussaa:

 • Jämäkkä ohjaustuntuma
 • Laadukkaan oloinen
 • Erillinen vaihdekeppi ja monta nappia
 • Polkimissa eri vasteet
 • Hyvin tuettu eri peleissä

Miinusta:

 • Vaatii käytännössä telineen
 • Laatu maksaa

Wheel Stand Pro V2 Deluxe -teline

Plussaa:

 • Monipuoliset säätömahdollisuudet
 • Tukeva

Miinusta:

 • Johtojen viennille ei eleganttia ratkaisua
 • Rattitaso ei ole pikasäädettävä

Posted

in

by

Comments

3 vastausta artikkeliin “Autopeleihin tuntumaa Logitech G27 -rattiohjaimella ja Wheel Stand Pro -telineellä”

 1. Jarkko Rantajoki avatar

  Arvostelussa on virheellistä tietoa. PC:llä säädetyt asetukset eivät mene rattiin muistiin, vaan säätävät ainoastaan softapuolta. Ainoat rautapuolen säädöt mitä ratissa saa tehtyä, on degree of rotation säätö jota voi vaihtaa muutaman vaihtoehdon välillä tietyillä näppäinyhdistelmillä. Tässä ohjeet:

  http://www.gtplanet.net/forum/threads/g27-g25-dfgt-undocumented-wheel-lock-settings-guide.286646/

  Lisäksi ettei pääse placebo efekti vaikuttamaan kun joku itsekseen ”testailee”, niin tässä virallsta sanaa asiasta:

  http://forums.logitech.com/t5/Logitech-G-Controllers/Logitech-G27-quot-Global-Device-Settings-quot-in-PS3-games/td-p/1114371

  1. Marko avatar

   Kiitoksia tarkennuksesta. Näköjään se mitä netistä luin Profilerin käytöstä oli virheellistä tietoa.

 2. JaniS avatar
  JaniS

  Suosittelen uuden ratin kaveriksi Assetto Corsaa PC:lle:
  http://store.steampowered.com/app/244210/

  Ajotuntuma omien kokemusten mukaan iRacingin ohella PC:n parhaimmistoa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *