Sportax Enduro Series 2018 SM2: Sappee

MTB-Enduron Sportax Enduro Series 2018:n toinen osakilpailu ajettiin muutama viikko sitten Sappeen rinteillä ja loppuunmyydyssä kilpailussa ajajat saivat nauttia auringosta, hissinousuista ja vauhdikkaista ja osittain pölyisen liukkaista erikoiskokeista. Lauantaina treenattavana oli 8 erikoiskoetta ja sunnuntaina ajettiin kisaa yleisessä-luokassa 14 erikoiskokeen verran. Viikkoa aikaisemmin ajettu Ride More Cup Mielakassa tarjosi itselle hyvän valmistautumisen SM-sarjan toiseen osakilpailuun ja 33 kilometrin ja 3,5h jälkeen lopputuloksissa 34. sija oli jo paljon mieltä ylentävä kuin Messilässä. Sappeen jälkeen kilpailuissa on pieni kesätauko ennen Kokonniemessä ajettavaa Ride More Cupia heinäkuun alussa.

Sportax Enduro Series 2018 SM2: Sappee (kuva: Eero Lemmelä)

Sportax Enduro Series 2018 SM2: Sappee

Kesäkuun alkupuolella MTB-Enduron SM-sarja rullasi edellisistä vuosista poiketen Sappeen maastoihin, kun Himoksen perinteinen mutaralli oli siirretty parempien sadekelien toivossa syksyyn. Loppuunmyyty Sportax Enduro Series 2018:n toinen osakilpailu tarjosi kuskeille vauhdikkaita ratoja Sappeen rinteillä ja lähimaastoissa hyödyntäen osittain Bike Parkin reittejä. Kaksi hissiä vei ajajat mäen huipulle, muutama pidempi siirtymä piti huolen kuntopuolesta, aurinko helli koko kisaviikonlopun ajan ja kilpailu rullasi läpi onnistuneesti.

Sportax Enduro Series 2018 2: Sappee

Lauantaina treenattavana oli 8 erikoiskoetta ja sunnuntaina ajettiin kisaa yleisessä-luokassa 14 erikoiskokeen verran. Reitit oli rakennettu virkistävän erilaisiksi ja ne tarjosivat kaikille jotain. Rinteissä oli mukavaa off-camberia, bermejä rullattiin yhden erikoiskokeen verran, poljettavaa löytyi aivan uudelta metsäreitiltä, vauhdikasta pujottelua kallioilla ja kunnon kivikkorytyytystä löytyi Bike Parkin enduro-pätkiltä.

Erikoiskokeet treeneissä ajettuna löytyvät Finnish MTB Enduro 2018 -listalta Youtubesta.

Ek1 ja Ek7 Safari Grande

Ek2 ja Ek 8 Quatro Corso

Ek3 ja Ek9 E-Itä

Ek4 ja Ek10 Not Braeker

Ek5 ja Ek11 Fresh Cut

Ek6 ja Ek12 Valintatalo

Ek13 E

Ek14 E1

Lauantain treenipäivänä meinasi tulla hieman kiire kiertää erikoiskokeet, kun ajoin takavanteen kiveen rikkoen myös päälirenkaan, kun yksi erikoiskoe oli vielä ajamatta. Tietenkin ulkorengas oli mennyt sekä päältä että vanteen juuresta puhki, eikä mukanani ollut pikaliimaa tai tubeless-paikka-ainetta. Kaikkea muuta repusta kyllä löytyikin. Onneksi sain avopuolisoltani sopivasti lainaan Orbea Rallonin. Hieman outo se oli ajaa, etenkin kun Rallonin iskareissa oli ongelmaa kompressioiden kanssa. Kaikki pätkät kerran ajaneena ehdin vielä käydä autolla vaihtamassa renkaan, viilaamassa vannetta ja ajaa parit videoimattomat pätkät uudelleen ennen hissien sulkeutumista. Treenien jälkeen ajotuntuma ei ollut kovin luottavainen.

Kisan jälkeen vanne hoidettiin kuntoon Bikeworxissa

View this post on Instagram

A post shared by Marko Wallin (@walokra)

Kisapäivään startattiin kaverin mökiltä Kangasalan kulmilta ja starttiaika oli sopivan myöhäinen klo 11:00. Vielä SM-sarjan avauksessa Messilässä oma vauhtini oli hieman kadoksissa pitkän talven jälkeen, mutta viikkoa aikaisemmin ajettu Ride More Cup Mielakka ja muutamat hyvät treenit Bike Parkeissa toivat uutta iskua nopeille pätkille. Nyt ajo tuntui hyvältä ja itsestä sai enemmän irti ajon sujuvuuden ja vauhdin osalta kuin Messilässä. Lopulta Sappeen kisa oli hissinousuista huolimatta raskaampi kuin Messilä, kun kahdelle viimeiselle pätkälle lähtiessä voimat olivat jo aika finaalissa ja ek 13:lla oikea kämmen kramppasi ja viimeisen pätkän jälkeen jalat kramppasivat. Pitkä päivä auringossa oli tehnyt tehtävänsä ja olisi pitänyt myös hieman enemmän palautella pätkien jälkeen ennen hissinousua ja lähtöportille menemistä.

Aikataulu ei ollut turhan tiukka

Specialized Enduro Elite 6Fattie toimi hyvin

Erikoiskokeet sujuivat ihan asiallisesti molemmilla kierroksilla, eikä mitään ongelmia ollut. Ainoastaan 1. kierroksen ek2:lla oli hieman tilanteita wallriden jälkeisissä bermeissä, mutta sekään ei juuri ajassa näkynyt. Toisella kierroksella sai useimpien erikoiskokeiden ajoista sekunteja pois, joten sinällään voimat riittivät hyvin puristamaan koko kisan läpi. Tai ensimmäisellä kierroksella tuli säästeltyä.

 • 1. kierros: ek1: 1:41.36 (37th); ek2: 1:35.83 (41st); ek3: 2:07.09 (34th); ek4: 1:46.39 (46th); ek5: 2:22.34 (30th); ek6: 1:33.23 (55th)
 • 2. kierros: ek7: 1:44.37 (56th); ek8: 1:34.96 (40th); ek9: 2:04.04 (24th); ek10: 1:44.56 (33rd); ek11: 2:20.13 (30th); ek12: 1:28.42 (24th); ek13: 2:21.00 (63rd); ek14: 2:23.13 (44th)

Sappeen lopputulokset kertovat suhteellisen totuttua tarinaa. Kärki ajoi jälleen kovaa ja 33 kilometrin ja 3,5h jälkeen olin lopputuloksissa sijalla 34. Ajalla 26:46.85 jäi voittajalle +3:31.79. Tosin, Färm voitti seuraavaksi tullutta lähes minuutin. Ajostani löytyy Strava-jälki.

Miehet:

 • 1. Aki Färm Team EVOC 23:15.06
 • 2. Santtu Nyman Focus enduro team Finland Larunpyörä +0:57.19
 • 3. Petteri Leivo Specialized/Raispo +1:03.46

Naiset:

 • 1. Suvi Vacker Whyte Team Finland / JyPS 27:46.92
 • 2. Hanna Soinila MTBCF +2:01.14
 • 3. Anni Mononen Ride More Pivot +3:03.80

Nuoret:

 • 1. Tarmo Ryynänen Team Mountain Bike Shop 24:30.83
 • 2. Onni Rainio Pole +0:16.24
 • 3. Ville Soukka Korson Kaiku +0:54.96

MTB-Enduron kilpailut jatkuvat heinäkuun alussa Kokonniemessä, jossa ajetaan Ride More Cupin toinen osakilpailu. Näihin kuviin ja tunnelmiin, hyvää juhannusta!


Posted

in

by

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *