Renkaat täyteen solumuovia Vittoria Air-Linerilla

MTB-Endurossa kalliot ja kivikot ovat raakoja maastopyörän vanteille ja tasapainoiltaessa pidon ja renkaan kestävyyden kanssa, voi alhaiset rengaspaineet aiheuttaa ikäviä yllätyksiä aiheuttaen denttejä tai jopa vanteen hajoamisia. Vanteiden suojaamiseksi onkin tarjolla useita eri ratkaisuja, joista tällä kertaa renkaan sisälle päätyi Vittoria Air-Liner vaahtomuovipötkylä (vain koska sain sen ”halvalla” messuilta).

Vittoria Airliner (kuva: Vittoria)

Vittoria Air-Liner

Vittoria Air-Liner on vaahtomuovista valmistettu pötkö, jonka tarkoituksena on estää vanteen iskeytyminen kiviin ja suojata sitä denteiltä. Suojaamisen lisäksi insertti tukee rengasta ja mahdollistaa ajamisen alhaisemmilla rengaspaimneilla. Toimintaperiaate Air-Linerilla on vastaava kuin esimerkiksi CushCorella, Rimpactilla, josta aikaisemmin kirjoitin tai Pepi′s Tire Noodlella. Eli täyttää osa renkaan sisustasta, peittää vanteen reunat ja ottaa vastaan iskuja.

Ulkomuodoltaan Vittoria Airliner on neonvihreä muovipötkö, joka liitetään yhteen nippusiteellä vanteen ympärille. Materiaalina Air-Linerissa on jonkinlaista ”uuden sukupolven” vaahtomuovia eli vastaavaa ”salaista” seosta kuin CushCoressa, Huck Norriksessa tai Rimpactissa.

Air-Liner on saatavilla useassa eri koossa, joka leikataan joko 27,5″ tai 29″ vanteelle: S 1,9-2.2″ renkaille, M 2.25-2.5″ renkaille, L 2.5-2.7″ renkaille, XL 2.7-4.0″ renkaille. Normaalissa käytössä insertin luvataan kestävän 2000 tuntia tai rengas tyhjänä ajamista tunnin (80kg kuski).

Hintaa Air-Linerilla on korkeahkot 80 – 100 euroa kappale riippuen koosta ja painoa on 160 – 220 grammaa. Isoja lukuja verrattuna Rimpactiin, joka maksaa 37 puntaa 2 kpl:tta ja painaa 90 grammaa kappale. Rimpactia vastaava Panzer painaa 100 grammaa ja maksaa noin 50 euroa / kpl.

Mutta miksi siis asentaa lähes 100 euron rinkula takavanteelle, kun se vielä tuo lisäpainoa? Vanteiden ja rengasrikkojen suojaamisen lisäksi renkaiden sisälle asetettavilla inserteilla on muitakin vaikutuksia ajamiseen:

  • Vakaampi rengas: vaahtomuovi tukee renkaan sivuvalleja ja vaimentaa liikettä.
  • Parempi tuki renkaalle: mahdollistaa paremman balanssin pidon ja renkaan vakauden suhteen.
  • Pienemmät rengaspaineet: suojaamalla vannetta ja tukemalla rengasta, ei ole riskiä rengasrikosta tai burppaamisesta.
  • Mahdollistaa kevyempien sivuvallisten renkaiden käyttämisen.
  • Hiljaisemmat vanteet: vaahtomuovi hiljentää vanteen kilinää.

Eli hyödyt ovat monet, mutta haittapuolena voi miettiä, miten renkaan toimivuus muuttuu, kun ilmatila vähenee ja renkaan liikkuvuutta rajoitetaan.

Air-Linerin asennus

Asensin Vittoria Air-Liner L-kokoisen insertin Nordest Bardinoon takavanteelle, jossa on 27,5″-koon Hope Tech Enduro – Pro 4 -kiekot 35mm sisäleveydellä ja renkaana toimii Specialized Purgatory GRID Gripton-seoksella 3,0″ -kokoisena. L-koon inserttihän on tarkoitettu 2.5-2.7″ renkaille ja plussarenkaille olisi XL, mutta jo L-kokoinen täytti 3,0″ renkaan sen verran hyvin, että jos isompaa sinne ahtaisi, voisi olettaa ajo-ominaisuuksien kasvavan.

Asennuksesta ei sen enempää, sillä ohje löytyy Vittorian sivuilta:

Air-Linerin asennus oli hieman hankalampaa kuin esimerkiksi Rimpactin, mutta kun putkiloa kasteli, sai renkaan väännettyä paikalleen. Asennuksessa ei muuten ollut mitään ihmeellistä, putkilon lyhentämisen jälkeen poralla vain reikä nippusidettä varten ja päät yhteen. Kovin tiukalle ei kannata nippusidettä vetää, sillä se pureutuu helposti solumuoviin.

Ajokokemukset

Muutaman viikon ajojen jälkeen Vittoria Air-Liner vaikuttaa ihan toimivalta, vaikka tekeekin renkaasta hieman kovan, sillä ilmatila pienenee huomattavasti. Toisaalta etenkin 27,5+ x 3,0″ plussarengas on jämäkämpi. Insertti suojaa 35mm sisäleveystä vannetta hyvin, kun putki peittää vanteen reunat kattavasti ja paksuutta riittää.

Muutamalla lenkillä rengas on ottanut iskua juurista ja kalliosta ja vaimeita kolahduksia kuulunut, mutta en ole jaksanut tarkistaa, miten ne insertissä näkyvät. Denttejä ei vielä ole ainakaan syntynyt, mutta tähän mennessä ajot ovat olleet aika rentoja.

En ehtinyt ajamaan jäykkäperällä ilman Airlineria, joten 200 gramman lisäpainon tuntua on vaikea arvioida. Perä on kyllä painava, hieman kuin ProCoren kanssa aikanaan. Mutta myös Hopen kehätkin ovat suhteellisen painavat.

Vittoria Air-Liner on tuotteena toimiva, mutta korkea hinta ja paino ovat asioita, joita kannattaa miettiä. Vertauksena vastaava CushCore maksaa myös noin 90 euroa ja painaa 250 – 300 grammaa. Renkaan täyttävät pötköt antavat kyllä hyvää suojaa, mutta itse katselisin Rimpactin tai Panzerin kevyempien inserttien suuntaan, jotka myös sallivat renkaan paremman elämisen.

Nyt maastopyörissäni on takavanteen suojana kaksi erilaista inserttiä. Specialized Endurossa 29″-kiekoilla on käytössä Rimpact ja Nordest Bardinossa 27,5+”-kiekoilla Air-Liner. Aikaisemmin käytössä ollut Huck Norris on saanut roolin suojata nyt vain etuvannetta. Kesän ajojen jälkeen syksyllä on kiinnostavaa nähdä miten hyvin insertit ovat kehiä suojanneet.


Posted

in

by

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *