Rungon suojateippauksen poisto kuusi vuotta myöhemmin

Maastopyörien rungot ovat alttiita kiveniskuille ja hankaumille ja markkinoilla on tarjolla useita erilaisia suojateippejä suojaamaan kallisarvoista harrastusvälinettä joko osittaisena kriittisten paikkojen kohdalta tai kattaen koko pyörän lähes kokonaan. Olen muutamaan pyörään laittanut lähes koko rungon suojaavan teipin ja nyt kuusi vuotta myöhemmin oli aika poistaa sellainen. Specialized Enduro Expert My17 sai uutena suojakseen Invisiframen teipit ja nyt kuusi vuotta ja yli 4000 MTB-endurokilometriä myöhemmin teippien alta paljastui lähes iskemätön runko.

Invisiframe-suojateipin salat kuusi vuotta myöhemmin

Invisiframe tarjoaa suojateippejä kattavasti eri merkkien pyöriin ja markkinoi tuotetta ”kellastumattomana”, ”itsestään korjaavana”, ”tahroja hylkivänä”, ”suojaa pyörää vahingoilta”, ”maksimoi jälleenmyyntiarvon” ja ”millimetrin tarkat teipit”. Hintaa suojauksella on riippuen pyörämerkistä ja mallista noin 75 – 100 puntaa ja tällä hetkellä teippisarja Specialized Enduro 2017:lle maksaa n. 75 puntaa. Toki päälle tulee nykyään vielä tullit Briteistä. Vuonna 2017 sama sarja on maksanut postikuluineen n. 91 puntaa.

Näin kuusi vuotta myöhemmin, tai oikeastaan neljä vuotta aktiivista käyttöä, ovat suojateipit aika kuluneen näköiset, naarmuiset ja paikoitellen sekä kuprulla että reunoista hiekka on alkanut kaivautumaan alle. Mutta kun teipit poistaa, on maalipinta niiden alla hyvässä kuin uusi ja yleisesti ottaen koko runko hyvässä kunnossa muutamia kiveniskemiä lukuun ottamatta. Ero suojatun ja suojaamattoman pinnan välillä on näkyvä. Voi sanoa, että rungon suojaaminen kattavasti kannattaa, mutta kyllä se käyttö rungossa näkyy useamman vuoden jälkeen, sillä teippi ei peitä 100%:sti ja haalistumaa ja hankaumaa tulee väkisinkin.

Useamman vuoden ajot näkyvät teipeissä

Suojateippien poiston yhteydessä purin koko pyörän osiin täyshuoltoa ajatellen, uusiksi menee ainakin useampi linkun laakeri ja vaijerit.

Etenkin takahaarukka on altis kulumiselle

Takahaarukka on etenkin altis kulumiselle ja iskuille, mutta teipistä huolimatta iskuja näkyi.

Invisiframe lähtee rungosta suhteellisen helposti ja liimajälkiä jää hieman, tai enemmän. Parhaiten teipit lähtivät ihan vain vetämällä, sillä hiustenkuivaajalla lämmön kanssa liimat jäivät kaikki runkoon. Liimajälkien poistoon Auto Glymin Tar Remover oli toimiva.

Teipin rajat näkyvät selvästi läheltä katsottuna

Rungon suojaaminen teipillä on hyvä idea pitää se paremmassa kunnossa, mutta on muistettava että maalipinta haalistuu ja kuluu vuosien aikana. Teipin poistamisen jälkeen rajat suojatun ja suojaamattoman alueen välillä näkyvät läheltä tarkasteltuna. Kattavasti teipattuna ero teipatun ja teippaamattoman alueen välillä jää aika hyvin piiloon ja ne toki peittyvät nopeasti pölyn ja lian alle.

Hyvältä näyttää kuuden vuoden jälkeenkin

Invisiframeen ja kattavaan rungon suojaukseen panostaminen on kannattanut, vaikka arvelen pyörän jälleenmyyntiarvon olevan näiden vuosien jälkeen aika se ja sama oli siinä ollut kattavaa teippausta tai ei. Toista se oli Specialized Stumpjumper My20 kanssa, jonka suojasin RideWrapin teipeillä ja myin kuin uutena pari vuotta myöhemmin.


Posted

in

,

by

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *