Amit Singh on kirjoittanut Kernelthread.com:ssa mainion artikkelin Mac OS X:stä ja mitä se on syönyt sisälleen: What is Mac OS X?.
Artikkeli käsittelee lyhyesti Mac OS X:n historian, Steve Jobs:ta, NeXT tietokoneesta ja NEXTSTEP käyttöjärjestelmästä ja miten kaikkien sattumien kautta päädyttiin Mac OS X:ään sellaisenaan kuin se nykyään on. Jutussa käydään läpi OS X:n arkkitehtuuri perusosiltaan, kernel ja sen osat, käyttöjärjestelmän käynnistäminen, käyttöjärjestelmäkomponentit, levyjärjestelmä ja Macille ohjelmointi. Kattava paketti peruskäsityksen saamiseksi millainen OS X on, mistä se koostuu.
Kirjoituksessa ei unohdeta käsitellä OS X:n ominaisuuksia ja saatavilla olevia ohjelmia. Lopuksi kirjoittaja vertaa lyhyesti Windowsia, Linuxia ja Mac OS X:ää omista näkökulmistaan.
”Mac is currently the most worthy client platform in my opinion: the only operating system currently in production that, within reason, lets you have your cake and eat it too.”
Kirjoittaessaan lyhyesti Linuxista ”In the context of client computing, Linux’s greatest strengths are somewhat offset by this fragmentation and lack of consistent, overall architecture. There is no common ”glue” tying the system together.” ei voi muuta kuin nyökytellä päätä. Mahdollisuuksia ja upeita toteutuksia on paljon, mutta se yhtenäinen ”liima”, jolla OS X:n kaltainen toimiva ja yhtenäinen paketti rakennettaisiin puuttuu.
Loppuun pari poimintaa artikkelista Mac OS X:n ominaisuuksiin liittyen:
- Aliakset: pikakuvakkeet ohjelmaan, jotka säilyvät vaikka ohjelman sijainti levyllä vaihtuisikin.
- Tiedostojen automaattinen pirstaloitumisen estäminen (de-fragmented – on-the-fly).
- NTFS:lle vain luku -tuki. ext2/3 ja Reiser eivät ole tuettu
- Bundlet: ohjelma on kokonaisuudessaan yhden tiedoston alla (vrt. pakattu tiedosto).
- Expose: pienet aktiiviset kuvat kaikista työpöydän ohjelmista työpöydälle limittäin.
- Lukemattomat muut pienet oivallukset ja toiminnallisuudet, jotka helpottavat päivittäistä käyttöä.
Vaikka kernelthreadin artikkeli onkin hieman teknispainotteinen, on se hyvää luettavaa Macin omistajille. Jutusta saa hyvän kuvan kuinka järjestelmä toimii ja nopean katsauksen OS X:n historiaan ja sen ominaisuuksiin.