Linuxia massoille

Slashdotissa tuotiin taas esille hieman vielä mielestäni kaukaiselta tuntuva aspekti, Linuxia massoille. Jutussa ja siihen liittyvässä linkissä käsiteltiin Novelin ja Red Hatin tavoitteesta vaihtaa Windows-järjestelmät 100% Linuxiin yritysten sisällä.

With many Linux vendors attempting to push the open source operating system as a desktop alternative to Windows, Computer Business Review reports on Novell’s migration to Linux on the desktop. From the article: ’Changing any mission-critical technology is a daunting task, and despite the growing maturity of Linux as a desktop operating system, it is little wonder that the vast majority of businesses are sticking with Windows.’”

Itse olen käyttänyt liki vuoden Linuxia palvelimessa ja työpöydällä ja muutamaa käyttötarvetta lukuunottamatta ei ole dual-boottiin tarvinnut turvautua. Windowsin tunnettu etu ja suuri sellainen on toimisto-ohjelmien toimivuus ja macrot ja niiden yhteensopivuus, näin peruskäyttäjän näkökulmasta. Myös helppo asennettavuus on jonkinlainen etu (joskin perusasennus ei todellakaan riitä).

Linuxin asennus ei vieläkään ole jokapojan homma, vaikka paljon on menty eteenpäin siitä kun vuosi sitten asensin Debianin ja viime viikonloppuna Ubuntun. Ubuntun asentamisessa ei juurikaan tarvinnut tietää etukäteen mitään (levyn osiointi ja pari muuta seikkaa jotka toki ovat myös windowsin puolella). Perusasennus oli toimiva ja helppokäyttöinen ja ohjelmien asennus ”aptia” käyttäen on paljon kätevämpää kuin Windowsissa.

En ole koskaan MacOSX:ää käyttänyt kuin muutamia minuutteja, joten en voi sanoa kuinka toimiva Applen ratkaisu on, kovasti ovat kyllä kehuneet.

Jos Linux saataisiin (joku jakelupaketti kuten Ubuntu/Debian/Fedora Core/Suse/Novell) esiasennettuna myytäviin koneisiin olisi työpöytien valloitus helpompaa, sillä peruspertille nettiselailu ja sähköposti ovat aivan riittävät ominaisuudet ja OpenOfficekin ihan riittävä. Nyt esiasennettuna kun on tarjolla vain Windowsia niin käyttäjien valinta on selvä. Harrastajat toki erikseen. Ja kuka nyt MacOSX:ää edes harkitsee Linuxiin vaihtaa :)


Posted

in

by

Tags:

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *