Tekijänoikeuslaki taas tapetilla

Eduskunnan käsittelyyn on tullut hallituksen esitys uudeksi tekijänoikeuslaiksi. Asiasta on kirjoitettu useilla sivuilla. Tietokone.fissä Kari Haakana, Yle uutiset on uutisoinut aiheesta ja Effi on tehnyt asiantuntijalausunnon aiheesta. Lakiesitys pitää sisällään mm. kopiosuojatun levyn musiikin siirtäminen omaan soittimeen, kopiosuojauksen murron, ja dvd- ja cd-levyjen tuonnin EU:n ulkopuolelta.

Ehkä selkein kommentti aiheesta on net.nytissä Janos Honkosen kirjoitus: ”Tekijänoikeusjärjestöjen lobbaus jyrää helposti järkipuheet, minkä lisäksi eduskunnassa eletään edelleen LP-levyjen, lankapuhelimien ja vhs-nauhojen aikakautta. Oma veikkaukseni on, että suurin osa kansanedustajista ei aidosti ymmärrä mihin kaikkeen laki vaikuttaa.”

Eduskunta äänestää lakiehdotuksesta perjantaina. Hallituspuolueiden edustajien odotetaan äänestävän ehdotuksen puolesta, joten lain läpimeno näyttää varsin selvältä. Ainakin vihreiden kansanedustaja Jyrki J. Kasvi uskoo, että hallitus joutuu jossain vaiheessa tekemään lakiin korjauksia. ”Nykyisen lakiehdotuksen takana on kymmenen vuotta sitten neuvoteltu kansainvälinen Wipo-sopimus, jonka pohjalta kansallista lainsäädäntöä on tehty”. Kasvin mukaan tekniikka on tänä aikana kuitenkin muuttunut merkittävästi. Kasvi kommentoi tekijänoikeuslakialoitetta kotisivuillaan.

Päättyi äänestys lakiehdotuksesta miten vain, pysyy tekijänoikeudet sekavina ja aiheena joka aina nousee esiin. Teollisuusyhteiskunnasta tietoyhteiskuntaan siirtyessä eivät aina samat periaatteet päde. Toivottavasti Eduskunta kuuntelisi osapuolia, jotka asiasta jotain tietävät, sillä mielestäni tekijänoikeusjärjestöt ovat riistäneet riistettäviä vaikka millä tekijänoikeusasioilla ihan riittävästi.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *