14 viritysohjetta

Tietoviikossa 22.9.2005 Jyrki Lehtola kirjottaa kolumnissaan lehtien vuodenaikojen mukaan toistuvista vakioaiheista. Eroon kesäkiloista, ryyppyputken päättäminen, syksyn kenkämuoti, makkaratesti, oluttesti, ukkoselta suojautuminen ja tietokonelehtien miten saada kone nopeammaksi, windowsin virittäminen, hakukoneiden tehokas käyttö ja niin edelleen.

Koska Tietoviikko on hieman erilainen it-alan lehti, luonteeltaan ja lukijakunnaltaan, tarjoaa Lehtola 14 viritysohjetta, joilla saat parhaat tehot irti koneestasi ja elämästäsi. Viritysohjeet vapaasti lainattuna kuuluvat seuraavasti (ja omat kommenttini):

 1. Sähköpostin liitteenä oleva videotiedosto, jonka lataamiseen menee liian kauan. Olet ladannut videoliitteitä jo 1842 kappaletta, ja mitä hyötyä tai iloa niistä on ollut? Älä edes harkitse nopeampaa adsl-yhteyttä, vaan jätä tiedosto lataamatta.
 2. Blogin sivut näyttävät selaimessasi sotkuisilta, etkä saa niistä kunnolla selvää, sulje kone, avaa kirja ja onnittele itseäsi siitä, että taas jäi yksi blogi lukematta. (hyvä kirja pitää mielen virkeänä)
 3. Markkinointiosaston uuden työntekijän googlaaminen ei ole järkevää ajankäyttöä. Samaan lopputulokseen pääset, kun sanot ”Hei, mulla on kaksi lippua tietokonemessuille, haluaisitko lähteä mukaan?” ja samalla olet saanut levitettyä iloa lähipiiriisi. (verkostoituminen on IN ja OUT)
 4. On aika sijoittaa rahat turvaan valtion obligaatioihin, kun kymmenissä eri it-firmoissa ollut tuttusi on saanut ”killeri-idean”, ja kysyy rahallista kiinnostustasi. (veikkaamatta et voi voittaa)
 5. Vaikka windowsissa on Rekisteri, ei se tarkoita että sinun täytyisi mennä sorkkimaan sitä.
 6. Jos koneessa ei ole mitään vikaa, sitä on turha virittää nopeammaksi. Minne sitä on oikein kiire? Nettisivuille, joissa kerrotaan koneen virittelystä? (säätö on ikuista)
 7. Jos kuitenkin tunnet tarvetta kotikoneen virittelyyn, ajattele ainakin ensin perhettäsi ja kustanna heidät virittelyn ajaksi pois seuraamasta hermojesi nopeaa luhistumista. (ai mikä perhe?)
 8. ”Joskus kuluu liki minuutti ennen kuin yliviritetty koneeni saa ladattua kaikki asetuksensa ja on käyttövalmis. Mikä koneessani on vialla?” on sen tason huoli, ettei kenenkään tulisi humaanisuuden nimissä päästää sellaista suustaan. (iBook herää unesta alle kolmeen sekunttiin)
 9. Älä päästä Trivial Pursuit -peliä pelatessa vastausvuorossa olevaa vessaan 3g-puhelimen kanssa.
 10. Aikuinen saa omistaa korkeintaan kolme mp3-soitinta (se ensimmäinen, hidas ja kömpelö; se toinen, jonka voi ottaa mukaan lenkille, sekä iPod). Jos mp3-soittimia on enemmän, huolenaihe on ihan jossain muualla kuin mp3-soitinten tuotekehittelyssä.
 11. Toisen koneelle ei saa mennä lupaa kysymättä. Monikaan ystävyys- tai työsuhde ei ole valmis kestämään tietoa kaverista, jolla on vähän liian tulisia mielipiteitä Big Brotherin kilpailijoista. (onko BB:llä muka katsojia?)
 12. Pura baari-illan jälkeen kännykkäsi osiin ja sotke tietokoneesi internetyhteys. Aamulla olo tuntuu kirkkaalta.
 13. Kahdeksan megapikselin digivalokuvat kuolaavasta jälkikasvusta ovat jo liioittelua.
 14. Kun sanoin, että voisi katsella jonkun videon, en missään nimessä viitannut niihin harjoitelmiin, joita olet digivideokamerallasi kuvannut.

Posted

in

by

Tags:

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *