Blogien top 10 mokat

Media=blogi kirjoittaa kiistellyn käytettävyysguru Jacob Nielsenin top 10 mokat blogeissa -jutusta. Nielsenin oppeja käytettävyyden saralla tuli tutkittua erään kurssin harjoitustyön ohessa. Vaikka en ”insinöörinä” aivan kaikkia Nielsenin oppeja myönnä, ovat ne ihan järkeviä hieman suodatettuina. Tässä blogien mokat Nielsenin mukaan ja omat tunnustukseni.

 1. Kirjoittajan biografia puuttuu.
 2. Nielsen kirjoittaa: ”Lukijat haluavat tietää kenen kanssa ovat tekemisissä.” Voin vain olla samaa mieltä, vaikkei omasta blogistani ”About me” -osiota vielä nimeä ja opiskelua lukuunottamatta olekaan. Ehkä lyhyt biografia-sivu olisi paikallaan.

 3. Kirjoittajan kuva puuttuu.
 4. Nielsenin pääkohtia ovat: ”Lisäät uskottavuuttasi ja se yhdistää virtuaalisen ja fyysinen maailman.” Ihmisten aivoista suuri osa on keskittynyt kasvomuistiin. Täytyy myöntää, että kyllä kuva aina blogin uskottavuutta lisää, joskaan ei sen puuttuminen sinällään moka ole.

 5. Otsikot, jotka eivät anna olennaista kuvaa kirjoituksen sisällöstä.
 6. ”Lukijoiden täytyy saada kuvaus kirjoituksesta lukemalla sen otsikon.” Myös hakukoneet (käyttäjät) tykkäävät kuvainnollisista otsikoista. Olen pyrkinyt pitämään otsikot bloggauksen sisältöön liittyvinä.

 7. Linkit, joista ei tiedä minne ne menevät.
 8. ”lisää asiasta täällä ja tuolla” ei ole esimerkki hyvästä linkistä. Lukijoille on hyvä kertoa minne he ovat linkistä menossa ja mitä linkin toisessa päässä on. Linkin nimeämisen lisäksi voi apuna käyttää ”link title” -ominaisuutta. Tässä asiassa pitää kyllä parantaa omaa toimintaani.

 9. Blogin klassikot on haudattu muiden sekaan.
 10. Kirjoituksia, joissa on pidempi aikaista arvoa vakituisen lukijakunnan ulkopuolelle, olisi hyvä lisätä sivulle erilliseen listaan. Myös linkkaus vanhempiin kirjoituksiin on syytä muistaa. Suositeltavaa luettavaa -otsikko lisätty työlistalle.

 11. Kalenteri on ainoa navigointi julkaistuihin kirjoituksiin.
 12. Kirjoitusten kategorisointi on helppoa ja selkeyttää kirjoitusten lajittelua ja myöhemmin löytämistä.

 13. Epäsäännöllinen julkaisurytmi.
 14. Lukijoiden pitäisi pystyä ennakoimaan milloin ja kuinka usein blogi päivittyy, mutta toisaalta ei pitäisi kirjoittaa, jos ei ole mitään sanottavaa. Hieman muna-kana -ongelma :) Itse seuraan muita blogeja blogilistan kautta, jolloin on helppo nähdä onko uutta blogissa uutta sisältöä. Olen pyrkinyt ”ei välttämättä päivittäin, mutta joka toinen päivä” -rytmiin, mutta välillä ei juuri ole aikaa eikä kiinnostavia aiheita, joista kirjoittaa.

 15. Moniaiheisen blogin pitäminen.
 16. ”Specialized sites rule the Web.” Soks-blogi on keskittynyt tekniikan aiheisiin, mutta viihteelle on jätetty tilaa. Ei sitä aina jaksa tekniikan kanssa säätää. En oikein tiedä omaa mielipidettäni moniaiheisista blogeista, riippuu miltä alueilta aiheet ovat.

 17. Sen unohtaminen, että kirjoittaa tulevalle pomolle.
 18. Kerran netissä, aina netissä. Soks-blogin arkistointia on rajattu kieltämällä robotit palvelimien asetuksissa, vaikka en koe, että blogin sisällössä olisi mitään hävettävää vuosienkaan kuluttua (paitsi kirjoitusvirheet :))
  Mediablogi ei ymmärrä mitä tämä ohje tekee blogien top 10 mokissa. ”Mielenkiintoisimmat blogit ovat usein juuri niitä, joissa kirjoittaja unohtaa kirjoittavansa tulevalle pomolle tai ei välitä siitä.”

 19. Ei omista oman blogin verkkotunnusta.
 20. Toisen osoitteen alla asuminen (blogger, typepad) voi olla alkuun hyvä idea, mutta mitä pidempään vierailua kestää, sitä ”kalliimpaa” itsenäisyys on. Soks asustaa oman domainin alla, vaikkei omaa itsenäistä osoitetta omistakaan. Olen itseni herra ja orja :)


Posted

in

by

Tags:

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *