Linuxin perustyökalut: Screen

Screen -ohjelma on yksi kätevimmistä työkaluista mitä Unix-pohjaisista käyttöjärjestelmistä löytyy. Screenillä voi laittaa ohjelman tausta-ajoon, jolloin ohjelma toimii, vaikket itse olisikaan yhteydessä tietokoneeseen. Erittäin kätevää ja yleistä muun muassa Irssien ajamiseen palvelimilla.

Screenin käyttäminen on suhteellisen yksinkertaista. Peruskäyttöön ei tarvitse opetella kuin muutama komento ja homma toimii. Kun screen-istunto on saatu tehtyä komennolla screen, voidaan sinne käynnistää esimerkiksi Irssi-ohjelma. Ohjelman saa jätettyä taustalle komennolla Ctrl+a d ja takaisin päästään kirjoittamalla screen -r tai screen -rd, jos istunto on jäänyt auki jollekin toiselle koneelle. Jos halutaan luoda useita Screen-istuntoja, voidaan eri istunnoille antaa eri nimet käynnistämällä Screen komennolla screen -S <nimi>. Haluttuun istuntoon päästään kirjoittamalla screen -r <nimi>.

Peruskomentojen lisäksi Screenissä on paljon muitakin toimintoja. Screen-ikkunoita voidaan luoda useita yhden Screen-istunnon sisään, istunto voidaan lukita ja ikkunasta voidaan kopioida alueita. Seuraavassa listassa on listattu muutamia peruskomentoja Screenin käyttämiseen.

 • Ctrl+a c, uusi ikkuna
 • Ctrl+a n, seuraava ikkuna
 • Ctrl+a p, edellinen ikkuna
 • Ctrl+a ”, valitse ikkuna listasta
 • Ctrl+a Ctrl+a, edellinen valittu ikkuna
 • Ctrl+a d, laita screen-ikkuna taustalle terminaalissa
 • Ctrl+a A, aseta ikkunalle otsikko
 • Ctrl+a x, lukitse screen-istunto
 • Ctrl+a [, voit kopioida alueita scrollbackista painamalla Enteriä aloittaaksesi ja lopettaaksesi kopioinnin.
 • Ctrl+a ], liitä kopioimasi teksti
 • Ctrl+a >, kirjoita kopioimasi teksti tiedostoon
 • Ctrl+a < , lue tiedostosta sinne kirjoittamasi teksti
 • Ctrl+a ?, näytä näppäinkomennot

Lisää Screenin toiminnasta voi lukea man-sivuilta kirjoittamalla terminaalissa man screen.


Posted

in

by

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *