Kompose tuo osan Exposea Linuxille

All about Linux kirjoittaa KDE:n ohjelmasta nimeltä Kompose, joka periaatteessa vastaa Mac OS X:n Expose -ohjelmaa. Käytännössä Kompose ottaa ruudunkaappaukset eri ikkunoista ja pikanäppäintä [Ctrl+Shift+J] painettaessa järjestää ne riveihin, niin että kaikki nykyisen virtuaalityöpöydän ikkunat ovat näkyvillä. Ikkunat voi ryhmitellä myös virtuaalityöpöydittäin tai näyttää kaikki ikkunat kerrallaan.

Kompose käyttää Imlib2:sta kuvien näyttämiseen ja näyttää ikkunakuvat sulavasti ainakin koneella, jossa on AMD64 2.0GHz ja 1GB muistia. All About Linux:ssa Komposea testattiin kokoonpanolla, jossa oli Pentium 4 2.0GHz ja 256 MB muistia.

Gentoossa Komposen asentaminen onnistuu kätevästi komennolla:

# emerge kompose

Kompose tekee samat tai ainakin melkein samat toiminnot kuin Expose, mutta jokainen ikkuna on staattinen elemenetti, kun taas Exposessa ikkunat ovat eläviä, eli esimerkiksi elokuvat jatkavat pyörimistään. Kompose on kätevä ikkunoiden välillä hyppimiseen klikkailemalla haluttua ruutua, mutta nopeammin ikkunat vaihtuvat perinteisellä Alt-Tab -yhdistelmällä.

En ole Mac OS X:ssäkään erityisen aktiivisesti Exposea käyttänyt, eikä Komposekaan juuri enempää lämmitä. Näyttää kivalta ja on kohtalaisen kätevä, mutta ikkunoiden pienentäminen alapalkkiin ja Alt-Tabilla niiden välillä pomppinen kyllä riittävät.

KDE Kompose

Posted

in

by

Tags:

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *