Tietokoneen työpöytä mallintaen reaalimaailman työpöytää

Tietokoneissa perinteinen kaksiulotteinen, ikkunoista ja kuvakkeista koostuva työpöytä on säilyttänyt asemansa, eikä juurikaan vaihtoehtoisia toteutuksia ole näkynyt. Tekniikan kehitys kuitenkin tarjoaa uusia mahdollisuuksia tutkia erilaisia tapoja käyttäjä-tietokone -vuorovaikutuksen toteuttamiseen. [puppa]”Ubiikkiyhteiskuntaan suunnatessa tarvitaan uusia tapoja haastaa perinteet ja tuoda tietokone lähemmäs käyttäjää. Yksi keino tähän on esimerkiksi käyttöliittymien ja vuorovaikutustapojen kehittäminen ja perinteisen näppäimistö-hiiri -konseptin voittaminen.”[/puppa] Usein uudet ajatukset tuntuvat jäävän tutkimusraportteihin, tv-sarjoihin ja elokuviin, eikä mitään todella konkreettista saada aikaan. Välillä vaihtoehtoisia toteutustapoja kuitenkin selviää myös tutkimusprojektien julkaisuista varhaisvaiheen prototyypeiksi asti, kuten BumpTop(tm) Prototype.

BumpTop(tm) on prototyyppi työpöydästä, joka ottaa mallia reaalimaailman työpöydästä. Työpöytä rakentuu kolmiulotteisista korteista, jotka esittävät ohjelmia ja tiedostoja, joita voi siirrellä ja sekoittaa kuten kortteja ja papereita oikealla työpöydällä. Korteilla on eri painoja ja niitä voi pinoja ja kasata kuten haluaa; hallittu kaaos tai siisti järjestys.

BumpTopin sivulla oleva kuvaus ”BumpTop aims to enrich the desktop metaphor with expressive, lightweight techniques found in the real world.” kiteyttää hyvin projektin tarkoituksen ja sivulla olevan esitysvideon perusteella konsepti vaikuttaakin ihan kehityskelpoiselta. Toisaalta perinteisiin työpöytätoteutuksiin verrattuna reaalimaailmasta mallinnetut työpöydät voivat olla ehkä hieman hankalia käyttää. BumpTopin kaltaiselta työpöydältä jonkin tarvittavan tiedoston tai ohjelman hakeminen voisi olla aika hidasta verrattuna perinteisten työpöytien tarjoamiin haku- ja hakemistopuihin.

BumpTopin fysiikkaan ja kynäkeskeiseen vuorovaikutukseen pohjautuvista ideoista on kirjoitettu yksi lopputyö ja julkaisu ja BumpTop Prototype on sivun mukaan tarkoitus kehittää kokonaiseksi työpöydäksi, jonka voisi asentaa mille tahansa koneelle. Sivuilla olevien videoiden perusteella ei voi oikein sanoa missä vaiheessa toimiva toteutus on, mutta C++/OpenGL -kehittäjien hakeminen luo kuvan, että vielä on paljon koodattavaa jäljellä. Toivottavasti ideasta saadaan jotain laajempaan testaukseen soveltuvaa aikaan, ettei käy kuten yleensä eli projektista ei tulla näkemään mitään oikeasti käyttökelpoista, vaikka idealtaan toteutus vaikuttaisikin lupaavalta ja käytettävältä.

(via gizmodo.com)


Posted

in

by

Tags:

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *