Sähkö, sen huomaa vasta virran katkettua

Sähkö on normaalisti huomaamaton resurssi, jota ei sinällään tule erikseen ajateltua. Sitä saa töpselistä ja tarvittaessa sitä voi siirtää jatkojohdoilla muualle. Välillä sähkö ja sen puute tai vähäisyys aiheuttavat ongelmia. Tänään sähkön puute havahdutti, kun lappeen Rannassa, Skinnarilan alueella, sähköt olivat hetken poikki ja tietokoneet sanoivat tiks. Toinen koneistani, verteksi, ei herännyt pelkällä virtanapilla vaan virtalähteen varosulake oli lauennut, jonkinlainen virtapiikki kenties.

Tälläisiä pieniä katkoja varten olisi hyvä olla se kaupassa jo parisen vuotta odotellut virransyötön lyhyeksi aikaa takaava UPS, jolla pienet katkot selviäisi ongelmitta. Onneksi kaupungissa ei juurikaan sähköongelmia ole, ellei niitä itse sulakkeen palamisella aiheuta, sillä tämä on ensimmäinen kerta, kun sähkökatkon täällä olen kokenut. Pieneen asuntoon ei tosin UPSia oikein mahdu, joten varmistettu sähkönsyöttö saanee odotella, kunnes muutan isompaan asuntoon.

Palvelimen uptime tipahti siis takaisin nollaan, mutta ainakin nyt voi päivittää tuoreempaan kerneliin ja asentaa viime huoltokatkossa unohtuneen DVD-aseman.

Lappeenrannassa oli eilenkin pieniä sähköongelmia, kun Tuuliajolla -kiertue jouduttiin keskeyttämään. Eilisessä konsertissa pitivät soittaa Stam1na, Mokoma, 51koodia, CMX ja Kotiteollisuus, mutta keikkansa ehtivät kokonaan vetää vain Stam1na ja Mokoma, vaikkakin pienten sähkökatkosten vaivaamina. Viat lisääntyivät ja 51koodia -yhtyeen keikka keskeytyi sähkön loppumiseen. Lopulta sähköongelmien jatkuessa, oli konsertti pakko keskeyttää ja CMX:n ja Kotiteollisuuden keikat jäivät soittamatta ja sähköviat rikkoivat lisäksi osan äänentoistolaitteistoista. Onneksi en mennytkään katsomaan bändejä, vaikka ajatus hieman mielessä pyörikin. Kyllä olisi ottanut pattiin.


Posted

in

by

Tags:

Comments

2 vastausta artikkeliin “Sähkö, sen huomaa vasta virran katkettua”

 1. Marko avatar

  Ai ei ne kaikki Windows-koneet huoleta yhtään :) Enemmän itse olisin huolissani niiden lukuisten Windows-koneiden toiminnasta sähkökatkon jälkeen kuin Linux/Unix -koneiden. Joku ylläpitäjä käy vaan juoksemassa maanantaina kaikki luokat läpi ja napsuttaa koneet takaisin päälle, jos mitään automaattista käynnistystä ei ole viritetty niihin. Yllättävän vikasietoisia nykykoneet kuitenkin ovat.

  Katkoksen haittana taitaa lähinnä olla koneilla ajettujen laskentojen (simulaatiot jne) nollautuminen, sillä tuskinpa yliopiston ei-tärkeitä koneita on suojattu UPS:lla. Jotain huhuja kuulin, että rautaakin olisi saatu muualla Skinnarilassa rikki tuon katkoksen aiheuttamana.

  Katkosen syyn suhteen osoittaisin sormella Lappeenrannan Energiaa tai niitä kaivuumiehiä, jotka koulun edustalla tällä viikolla piuhoja kaivoivat :)

 2. Jasmo avatar

  Niin eihän siinä vielä mitään, mutta myös koululla oli sähkökatko. En tiedä mitä leluxkoneet oli mieltä tuosta leikistä, enkä tiedä miten kaikille niille laskennoille joita tehtiin moneella koneella eri luokissa tapahtui. Ei mitään hyvää varmaankaan.

  Mikähän se oli?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *