AIGLX tuo silmäkarkkia Linuxin työpöydälle

Testailin tänään AIGLX:ää (Accelerated Indirect GLX), kun Nvidialta tuli Linuxille beta-ajurit (1.0-9625), jotka ensimmäistä kertaa tukevat OpenGL 2.1, GLX_EXT_texture_from_pixmap ominaisuutta. Kyseinen ominaisuus mahdollistaa AIGLX:n käytön Nvidian korteilla. AIGLX on projekti, joka tähtää GL-kiihdytettyyn työpöytään hieman Mac OS X:n ja Microsoft Vistan tapaan.

Aikaisemmin AIGLX:n ja vastaavan XGL -projektin kanssa piti käyttää hieman muokattua X-palvelinta, mutta X.org 7.1 -version myötä AIGLX -projekti yhdistettiin X.org -projektiin ja kiihdytetyn työpöydän käyttäminen helpottui. Nyt kun myös kiihdytettyyn työpöytään ja tehosteiden toimintaan tarvittava Compiz -ikkunointimanageri löytyy suoraan Portagesta, oli silmäkarkkien säätäminen yksinkertaisempaa kuin aikaisemmin.

Uusien Nvidian ajureiden ebuild löytyi Gentoon Bugzillasta ja asentui ongelmitta, joten kaikki oli valmista AIGLX:n testaamiseen. Portagesta vielä Compiz, Compizin ebuildiin muutokset Nvidian GL-kirjaston käyttämiseksi, muutamat muutokset Xorgin asetustiedostoon, terminaalissa loitsut ”gnome-window-decorator &” ja ”compiz –replace –use-cow gconf &” ja hienompaakin hienot tehosteet rävähtivät näytölle. Gentoo Wikissä on selostettu eri Compiz -pluginien ominaisuuksia.

AIGLX:n ja Compiz:n toimintaa voi katsoa Freedesktop.org:n Xgl demovideosta, sillä toiminnoiltaan AIGLX samanlainen kuin XGL, mutta toimii omien kokemusteni mukaan paremmin ja helpommin. AIGLX:n säätämisestä on Gentoo Wikissä hieman vanhentuneet ohjeet, jotka antavat AIGLX:n säätämisestä kovin hankalan ja monimutkaisen kuvan. Kokonaisuutena kiihdytetyn työpöydän säätäminen oli kuitenkin yksinkertainen prosessi, varsinkin jos vertaa aikaisempiin kokemuksiini XGL:n kanssa.

Hieman erilaisia ongelmia AIGLX:nki kanssa vielä on, mutta eiköhän nekin siitä aikanaan korjaannu.

AIGLX Gnomen kanssa käytettynä näyttää jotakuinkin seuraavalta (ylärivi: alt-tab -toiminto, expose-kopio; alarivi: cube-virtuaalityöpöytäanimaatio, litteä cube):

aiglx alt tab aiglx expose like
aiglx cube aiglx flat cube

Posted

in

by

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *