Kymmenen asiaa varmistetun sähkön käytöstä

Sain viimeinkin tilattua UPS:n (Uninterruptible power supply), eli nyt on palvelimelle tarjolla varmistettua sähköä. ZDNetissä on artikkeli, joka kertoo kymmenen asiaa, jotka kannattaa huomioida UPS:n käytössä. Useat kohdista, kuten akkujen ikääntyminen ja hallittu alasajo ovat aika selkeitä, mutta muun muassa laser tulostimen liittämättä jättäminen UPSiin oli asia, jota en aikaisemmin tiennyt. Laser tulostin ilmeisesti kuluttaa sähköä piikettäin, jota ei useimmat UPS mallit pysty tarjoamaan. (via Muropaketti)

ZDNetin vinkkien lisäksi Muropaketin jutun kommenteissa oli ihan hyviä huomioita UPS:sta. Jutun kommenteissa nimimerkki ”prc” neuvoo seuraavaa:

”upsissa kiinni olevaa monitoria ei kannata sammuttaa, vana jättää valmiustilaan. Valmius tilasta herätessä virtapiikki on paljon pienempi kuin täysin sammuksissa olevan monitorin käynnistys. (oireena muunmuassa upsin shutdown kun hetkellinen virtapiikki paukahtaa skaalan ohi.”

Lisäksi nimimerkki ”Powerup” oli mitannut tulostimen ja näytön aiheuttamia virtapiikkejä:

”Pikaisella mittauksella hp:n laserjet 1010 nappaa n. 1000 wattia hetkellisesti tulostuksen käynnistyessä, vakaantuen sitten n. 500w. Kuvaputki kävi mittarin mukaan n. 600w, palaten sitten 70w nimelliskuormalle.”

UPS:t eivät ole mitään ihmeentekijöitä, mutta hyödyllisiä lyhyiden sähkökatkojen yli selviämiseen ja pidempien katkojen aikana laitteiston alasajoon. Harvoin kaupungissa tulee tilanteita, joissa varmistetulle sähkölle on todellista tarvetta, mutta elokuinen sähkökatko Lappeenrannassa osoitti, että sellaisiakin on. Katko, virtapiikki, oli lyhyt, mutta riittävä palvelimen sammumiseen.

Ostamani UPS on APC:n Back-UPS ES 550VA, joka tarjoaa riittävät ominaisuudet käyttötarpeisiini. Nyt pitäisi vielä palvelin sammuttaa UPS:in käyttöönottamiseksi, mutta luultavasti odotan sopivaa hetkeä, kuten laitteiston päivittämistä tai muuttamista.


Posted

in

,

by

Tags:

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *