Linux, Flash ja 64-bittinen Firefox

Gentoo:n Wikissä on ohjeet Flashin käyttämiseen Firefoxissa ja eikä siinä juuri mitään ihmeellistä ole. Yksi emerge-loitsu (emerge -av net-www/netscape-flash) ja Firefoxin uudelleenkäynnistys. 64-bittisellä alustalla tarvitaan netscape-flashin lisäksi nspluginwrapper -ohjelma, jos halutaan käyttää 64-bittistä Firefoxia ja 32-bittistä Flashia. Nspluginwrapper mahdollistaa 32-bittisen lisäosan käyttämisen 64-bittisessä selaimessa.

Nspluginwrapper asentuu komennolla emerge -av nspluginwrapper ja asentaa 32-bittisen Flash-laajennuksen 64-bittisen Firefoxin käyttöön.

Saamalla 32-bittinen Flash toimimaan 64-bittisessä Firefoxissa ei vielä saavuteta juurikaan mitään, sillä lukuiset muut hyödylliset lisäosat kuten Suomen kielen oikoluku ja HTML Validator ovat tällä hetkellä saatavilla vain 32-bittiselle alustalle. Vastaavasti taas joitain lisäosia ei saa 64-bittisellä alustalla toimimaan 32-bittisen Firefoxin binäärin kanssa. ”You win, you lose” -tilanne.

Periaatteessa on aika sama käyttääkö 64-bittistä vai 32-bittistä binääriä, mutta mutu-tuntumalla 64-bittiselle alustalle optimoitu Firefox toimii hieman sulavammin ja syö vähemmän tehoa, varsinkin jos sivustolla on Flash-sisältöä. Käytännössä elämä 64-bittisellä alustalla on ajoittain hieman hankalaa ja etuja lisäbiteistä on vaikea sanoa.

Täytyykin tästä vaihtaa takaisin 32-bittiseen binääriin, niin Suomen kielen oikoluku voi tarkistaa tämänkin kirjoituksen. Vielä kun automaattinen oikoluku korjaisi myös ajatusvirheet ja jäsentelisi kirjoituksen järkevään muotoon.

Artikkeli on julkaistu maanantaina 29. tammikuuta 2007 kello 13.55. This entry was posted in linux and tagged by Marko. Bookmark the permalink.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *