Bittorrent aloittaa viihteen myymisen vertaisverkossa

Tietokone-lehti uutisoi Bittorrentin aloittavan televisiosarjojen ja elokuvien myymisen vertaisverkossa. Bittorrent Entertainment Network -palvelussa on tarjolla aluksi noin 5000 nimikettä viihdealan suurimmilta yrityksiltä, kuten Warner Bros, Paramount Pictures, 20th Century Fox ja MGM. Aikaisemmin Bittorrent on niittänyt mainetta enemmän tai vähemmän kyseenalaisen sisällön levittämiseen liittyen, vaikka kyseisellä p2p-tekniikalla on paljon laillisia ja hyödyllisiä käyttötarkoituksia.

Uudessa palvelussa sisältö on hinnoiteltu maltillisesti ja tv-sarjoja voi ostaa omaksi 1,99 dollarilla, joka on tuttu hinta muista nettikaupoista. Elokuvia voi vain vuokrata, jolloin uusista leffoista veloitetaan 3,99 dollaria ja vanhemmista 2,99 dollaria. Käyttöaikaa on 30 päivää latauksesta tai päivä katselun aloittamisesta. Bittorrentin näkemyksen mukaan noin kolmannes käyttäjistä olisi valmis ainakin osittain siirtymään maksullisen sisältöön, jolloin Tietokone-lehden mukaan palvelu olisi vakava kilpailija esimerkiksi iTunes -palvelulle, joka tarjoaa samanlaista palvelua.

Bittorrent Entertainment Network -palvelun sisältö on näppärästi vuorattu Windows Media Player DRM:ään (digitaalinen käyttöoikeuksien hallinta), joten toimivuudesta ja käyttöalustoista voi olla montaa mieltä. Toki suuri yleisö on Windows-käyttäjiä ja muut käyttöjärjestelmät kannattaa unohtaa, kun tehdään bisnestä. En kyllä ole testannutkaan, miten hyvin Windows Media Player DRM toimisi Linuxilla tai Mac OS X:llä. En käytännönsyistä ymmärrä miksi myytävä digitaalinen sisältö pitää aina rampauttaa DRM:llä, kun sisällöstä on jo maksettu. Gizmodo huomauttaa Bittorrenttia käsittelevässä kirjoituksessaan, että Microsoft on markkinoinut hyvin DRM:äänsä, koska useimmat suuret digitaaliset elokuvajakelijat iTunesta lukuun ottamatta ovat ottaneet sen käyttöönsä.

Elokuvien ja tv-sarjojen digitaalista tarjontaa löytyy jo Applen iTunes -palvelusta, joka tarjoaa viihdettä iTunes -ohjelman kautta. Bittorrent tulee samoille markkinoille lähes samalla idealla, tarjonnalla ja hinnoittelukin on ainakin tv-sarjojen osalta sama. Nopeasti vilkaistuna iTunesin kautta pystyi ostamaan elokuvia 10-15 dollarin hintaan. Molemmat palvelut on rikottu DRM:llä, mutta on aivan liiaksi toivottua, että kuluttaja voisi lähitulevaisuudessa itse päättää ostamansa digitaalisen sisällön käytöstä.

Tv-sarjojen seuraamisesta ilman mainoskatkoja ja kun itselle parhaiten sopii, voisi helpostikin maksaa muutaman euron ja elokuvista alle leffateatterin hinta ei myöskään kuulostaisi pahalta. Nähtäväksi kuitenkin jää, rantautuvatko digitaaliset mediapalvelut Suomeen ja jos niin milloin. Suomessa hyvät tv-sarjat tulevat parhaimmillaankin vuoden viiveellä ja usein eivät ollenkaan, joten markkinoita iTunesin ja Bittorrentin kaltaisille kohtuuhintaisille tv-sarjapalveluille varmasti olisi.

Lisäys 1.3.2007:
Ars Technica testaa Bittorrentin p2p-viihdekaupan hieman heikoin tuloksin. Puolet viihteestä jäi toistumatta ja ongelmia oli myös tilausprosessissa.


Posted

in

,

by

Tags:

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *