Nielsenin kirjoituksia Webin käytettävyydestä

Käytettävyys on tärkeä asia, joka valitettavan usein unohdetaan ohjelmistoja ja web-sivuja suunnitellessa. Nykyään onneksi yrityksetkin ovat tajunneet käytettävyyden merkityksen ja panostaneet web-sivujensa toimivuuteen, mutta vielä on paljon tehtävää. Jokaisen kehittäjän tai suunnittelijan, joka on tekemisissä käyttöliittymien kanssa, olisi hyvä tutustua edes hieman käytettävyyden perusteisiin.

Kenties tunnetuin nimi tietotekniikan saralla käytettävyyden ja käyttöliittymien suunnittelun puolelta on tanskalainen tekniikan tohtori Jakob Nielsen alanaan ihmisen ja tietokoneen välinen vuorovaikutus. Nielsen pitää joka toinen viikko ilmestyvää Alertbox: Current Issues in Web Usability kolumnia, joissa kirjoittaa osuvasti käytettävyyteen liittyvistä aiheista. Tietenkään kolumnit eivät kerro kuin raapaisun aiheen kokonaisuudesta, mutta antavat hyvän kuvan aiheeseen liittyvistä asioista ja ovat hyvää luettavaa. Muun muassa leffoista löytyviä käyttöliittymiä kuvaava kirjoitus on niin osuvasti kirjoitettu, että ei voi kuin naureskella.

Vaikka tarkoituksena ei olisikaan suunnata käytettävyyden ja käyttöliittymien maailmaan, on aiheisiin liittyvien perusasioiden tunteminen etenkin web-suunnittelijalle tärkeää. Usein web-sivun käytettävyyden miettiminen jää sivujen ohjelmoijan harteille ja tuloksena voi olla mitä tahansa hyvän toteutuksen ja ala-arvoisen räpellyksen väliltä. Aikaa (rahaa) sivuston toimivuuden pohtimiseen ei ole varattu, joka myöhemmin heijastuu sivuston käyttötarkoituksen heikentymisenä. Jopa ei-kaupalliset organisaatiot hyötyvät hyvin suunnitelluista ja käytettävistä web-sivuista.

Pitää ehkä omaan lukemistoon lisätä joku alan perusteos tai vaikkapa eteen tullut Webin käytettävyydestä humoristiseti kertova ”Don’t Make Me Think”.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *