Microsoftin suunnittelukukkasia: Vista ja UAC

Tietotekniikka ja ohjelmistokehitys on haastavaa, toiset siinä onnistuvat, toiset eivät. Testailin pari päivää sitten Microsoft Vistan Beta -versiota, kun sellainen hyllystä sattui löytymään. Asennus VMware Server -virtuaalikoneeseen sujui helposti klik-klik-klik ja hyvältähän tuo Microsoftin uusin tekele näytti: peruskuorrutus karkkia ihan sopivasti, valikot hieman sekavia, mikään ei löydy sieltä mistä luulisi ja User Account Control (UAC) on ärsyttävä. Vaikuttaa siis hyvältä.

Microsoftin ”ideoima”, turvallisuuden lisäämiseen tarkoitettu, User Account Control on jotain aivan kauheaa. Idea on hyvä, mutta toteutus ei toimi kyllä ollenkaan. UAC:n suunnittelussa on otettu mallia Mac OS X:n hieman vastaavasta ideasta, mutta lopullinen toteutus on jotain aivan muuta. Esimerkiksi jos haluat tarkastella Control Panelin asetuksia ja tutkia mitä löytyy mistäkin ja mikä on muuttunut, pitää joka toisessa välissä klikkailla esiin pompsahtavan ikkunan ”Continue” -nappia, vaikka juuri muutama hetki sitten vastasit samaan kysymykseen myöntävästi. Ei näin, ei.

Onneksi UAC:n saa kytkettyä pois päältä. My Digital Life -blogi esittelee useita eri tapoja UAC:n poiskytkemiseen ja Lifehackerin tarjoama ohje on aika selkeä. Tietenkin, kun Vistan asetukset on saatu kuntoon ja enimmät ohjelmat asennettua, kannattaa UAC kytkeä takaisin päälle. Ei siitä tosin ole paljon hyötyä, jos kysymyksiä klikkailee silmät ummessa.

Ettei koko kirjoitus menisi Vistan parjaamiseksi, vaikutti Vista ihan kivalta sekä ulkonäöllisesti että toiminnallisuudeltaan. Ainakin nopeasti testattuna. Vistan Sidebar ja Gadgetit näyttivät myös ihan järkeviltä ja laajakuvanäytöllä käytettynä tilaa sivupalkillekin riittää. Käkättimien eli Gadgettien hyödyllisyyttä on tässä vaiheessa vielä vaikea arvioida. Myös Vistan Aero -käyttöliittymän tarjoamat karkkiominaisuudet erikoistehosteineen jäivät virtuaalikoneessa leikkimisessä pois, mutta kun niitä aikaisemmin hieman testailin, eivät ne kovin häiritseviltä vaikuttaneet. Linuxissa Beryl tarjoaa kyllä paljon kattavammat, mutta toisaalta myös hieman liiankin karkkimaiset ominaisuudet työpöydän ehostamiseen, työn häiritsemiseen ja koneen hukkatehojen käyttämiseen.

Lopuksi linkki Applen Switch -mainosvideoon, joka kuvastaa hieman kärjistäen, mutta oivasti, Vistan User Account Controllin toimintaa.

Muutamia ruudunkaappauksia Vistasta:


Posted

in

,

by

Tags:

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *