Kahdeksan tunnin unet vain muutamassa tunnissa

Sky News uutisoi löydöksestä, joka mahdollistaisi ”tehokkaat nokoset” (eng. power snap). Amerikkalaiset Wisconsin-Madison yliopiston tutkijat ovat löytäneet keinon aktivoida syvä uni -vaihe käyttämällä laitetta, joka stimuloi aivoja ja luo syvään uneen liittyviä aivoaaltoja. Tuloksena on kahdeksan tunnin unet vain kahden tai kolmen tunnin unilla, tehokasta.

Vapaaehtoisten nukkujien aivoihin lähetettiin magneettisia signaaleja käyttämällä TMS -tekniikkaa (eng. transcranial magnetic stimulation), joka aktivoi elektronisia impulsseja ja REM-uneen liittyviä aivoaaltoja, hitaita aaltoja. Uniajasta 80 prosenttia sisältää hitaita aaltoja, jotka ovat ominaisia unen syvimmälle vaiheelle ja olennaisia oppimiskyvylle ja mielialalle.

Tutkimuksen johtaja, professori Giulio Tononi, sanoo, että ”hitaiden aaltojen tuottaminen voi joku päivä johtaa unettomuuden hoitoon ja teoreettisesti ’tehokkaisiin nokosiin’ ja kahdeksan tunnin uniin muutamassa tunnissa”. Tutkimus ilmestyi amerikkalaisessa ”Proceedings of the National Academy of Sciences julkaisussa otsikolla ”Triggering sleep slow waves by transcranial magnetic stimulation” (lyhennelmä).

Jos lupaus täysmittaisista unista muutamalla tunnilla pitää paikkansa, voi laitteelle ennustaa suurta menekkiä. Ainakin näin kesätöiden alettua tuntuu, että vuorokaudessa ei ole riittävästi tunteja. Muutama lisätunti olisi varmasti tervetullut uutinen myös kiireiselle bisnesmaailmalle ja yritysten johtajille. Nykyään kun tuntuu olevan trendinä, että aina on kiire ja aikaa ei ole koskaan riittävästi. Tämä tietenkin on vain markkinatalouden ja yritysten luomaa mielikuvaa ja ihmisten hyväksymä ideologia, ainakin länsimaissa.

Vähemmälläkin ehtisi.

(via Gizmodo)


Posted

in

by

Tags:

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *