Launchy tuo OS X -tunnelmaa ohjelmien käynnistämiseen

OS X:ssä ohjelmia voi käynnistää käyttämällä Spotlightia tai vielä helpommin Quicksilverillä; muutamalla näppäinpainalluksella. Samantapaista toimintoa Windows -maailmassa tarjoaa ilmainen ja avoimen lähdekoodin Launchy.

Launchy on joustava ja kevyt taustalla pyörivä apuohjelma ohjelmien ja dokumenttien aukaisemiseen. Launchy indekstoi ”Käynnistä”-valikon, käyttäjän määrittelemät hakemistot ja halutut tiedostotyypit ja tarjoaa ohjelmat parilla näppäinpainalluksella. Pikanäppäimen voi valita itse ja itse valitsin pikanäppäimeksi Win+Spacebar, joka on idealtaan hieman sama kuin Omena+Spacebar OS X:ssä.

Nyt ohjelmien käynnistäminen Windows XP:ssä sujuu hetkessä, eikä ”Käynnistä”-valikkoa tarvitse selata ja etsiä mistähän kansiosta haluttu ohjelma löytyisi. Riittää kunhan muistaa ohjelman nimen ja kirjoittaa siitä muutaman kirjaimen ja Launchy ehdottaa eri vaihtoehtoja.

Olen käytellyt Launchyä viime syksystä alkaen ja perustoiminnallisuuden lisäksi Launchy osaa nyt muitakin temppuja, kuten hakea muun muassa Googlesta, tarkistaa sään, selata hakemistoja ja toimia laskimena.

En ole vielä ehtinyt testailemaan, miten Microsoftin kopioitu Spotlight Vistan ”käynnistä” -valikossa toimii käytännössä, mutta toivottasti edes samalla tavalla kuin Spotlight tai Launchy, joten ei siitä enempää.

Onneksi saatavilla on kolmannen osapuolen ohjelmistoja, jotka tarjoavat käyttöjärjestelmäkehittäjien unohtamia ominaisuuksia. Miksei tälläisiä ohjelmia ole ollut jo vuosikausia, myös Windows -maailmassa?

Launchy search with open

Posted

in

by

Comments

2 vastausta artikkeliin “Launchy tuo OS X -tunnelmaa ohjelmien käynnistämiseen”

 1. Marko avatar

  Launchy on kyllä mainio apuohjelma ja etenkin laskin-toiminto on kätevä :)

  Myös Tietokone-lehden Tietoja koneesta -blogissa testattiin Launchya ja todettiin hyväksi. Olisivat vain voineet testata samantien uusinta 2.0-versiota, joka toi hyviä uudistuksia Launchyn käyttöliittymään ja hallintaan.

 2. Jari avatar
  Jari

  Eliminoi käytännössä suurimman osan Start-menun kliksuttelun ja ”Show Desktop” -napin käytöstä. Ohjelmien (ja muidenkin linkkien) avaus onnistuu ilman, että sormia täytyy nostaa näppäimistöltä lainkaan hiirelle.
  Olen käyttänyt Launchya niin kotikoneella Vistassa kuin töissä XP:ssä ja molemmissa on toiminut vallan hyvin. Tätä kehtaa suositella kavereillekin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *