Liikuntasuoritusten seurantatyökalut: SportsTracker

Harrastan vapaa-ajallani tietotekniikan lisäksi myös liikuntaa, kesäisin maastopyöräilyä ja uintia ja talvisin lisäksi hiihtämistä. Toki aina ajoittain myös muitakin lajeja, kuten sulkapalloa, rullaluistelua, laskettelua ja lumilautailua. Koska tykkään seurata liikuntasuorituksiani, pidän taulukkolaskentaohjelman avulla taulukkoa mitä urheilin, missä, milloin ja kuinka paljon. Tilastoja onkin kertynyt jo useilta vuosilta.

Luin aiemmin keväällä Linux.com -sivustolla olleen esittelyn kahdesta avoimen lähdekoodin projektista, joilla voi pitää kirjaa urheilusuorituksista ja piirtää käppyröitä ja tilastotietoja. Jotenkin ei ole koskaan aikaisemmin tullut mieleen etsiä jotain ohjelmaa liikuntasuoritusten seurantaan, sillä omat taulukoinnit ovat olleet ja ovat edelleen ihan kätevä ja riittävä keino. Urheilusuoritusten seurantaan esiteltiin kaksi eri ohjelmaa: SportsTracker ja Pytrainer, josta kenties myöhemmin enemmän.

SportsTracker
SportsTracker on urheilusuoritusten seurantaohjelmisto, joka toimii käyttäjäystävällisesti sekä Linuxissa että Windowsissa. Ulkoasultaan ohjelma on selkeä ja erilaiset toiminnot ovat helposti löydettävissä. Sovellus on toteutettu käyttämällä C#:ia ja GTK#:ia, eli .NET:iä vastaavaa Mono -alustaa. Windowsille ei ole saatavilla valmista asennusohjelmaa, vaan käyttäjän pitää itse kääntää ohjelma skriptien avustuksella ja tarvittaessa asentaa vielä Mono-alusta. Kokonaisuutena ohjelman asennusprosessi oli kuitenkin yksinkertainen. Linuxissa valmiit paketoinnit löytyvät Ubuntulle, Debianille, Mandrivalle ja Gentoolle ebuild Bugzillasta. Testasin ohjelmasta 2.5.1-versiota.

Toiminnaltaan SportsTracker on selkeähkö ja ohjelmalla voidaan seurata urheilusuorituksia luomalla eri lajeille omat kategoriat ja alalajit kuten ”pyöräily” ja ”maastopyöräily”. Alalajien luonti on pakollista, joka tosin tuntuu hieman monimutkaiselta tavalta joidenkin lajien kohdalla. Harrasteuimarille uintityylien lajittelu krooliin ja sammakkoon tuntuu hieman turhalta, mutta urheilusuoritusten kategorisointi alaluokkiin on hyvä ja toimiva idea.

Käyttöliittymältään ohjelma on minimalistinen ja yleisesti ottaen hieman liiankin yksinkertainen ja asetuksia on vähän. Käyttö on helppoa, mutta urheilusuoritusten lisäämisessä toivoisi hieman enemmän kenttiä haluttujen tietojen tallentamiseen. Urheilusuoritusten tallettamisen jälkeen halutuista tai kaikista urheilulajeista näkee erilaisia tilastoja halutulta aikaväliltä, esimerkiksi kaikkien suoritusten kokonais-, keskimääräisen ja minimi ja maksimikeston. Suorituksista saa myös graafista tilastoa käppyrän muodossa, joka voi näyttää esimerkiksi matkaa, keskinopeutta ja kalorikulutusta. Graafisten tietojen näyttäminen ei tosin suostunut toimimaan Windowsissa, vaan ohjelma kaatui joka kerta kyseistä nappia painettaessa. Vielä on siis kehitettävää myös perustoiminnoissa.

Sykemittarin omistajat voivat tallettaa sykemittarin harjoitustiedostot integroidun PolarViewerin kautta ja liittää ne urheilusuorituksiin. Harmillisesti omasta sykemittaristani ei tietokoneliitäntää löydy. Ohjelma tukee Polarin ja CicloSportin sykemittareita, mutta SportsTracker ei osaa itse ladata harjoitustiedostoja mittareista, joten niiden lisäämiseksi tarvitaan vielä sykemittarien omia työkaluja.

SportsTracker tallentaa kaiken datansa XML -muodossa, joten urheilusuoritusten lukeminen onnistuu ilman ohjelmaakin ja myös mahdollinen siirto toisiin ohjelmiin on kohtalaisen helppoa verrattuna jos tiedot olisivat binäärimuodossa tai ohjelman omassa formaatissa.

SportsTrackerin sivuilta löytyy ruudunkaappauksia ohjelman eri toiminnoista Linuxissa käytettynä ja Windowsiin verrattuna ulkoasu on Linuxissa kyllä paljon nätimpi. Totesin ohjelman muutaman suorituksen lisäyksen jälkeen hieman liian yksinkertaiseksi omiin tarpeisiini, joten omien ruudunkaappausten näyttäminen ei sanoisi ohjelmasta mitään.

SportsTracker on varmasti ihan hyvä ohjelmisto urheilusuoritusten seuraamiseen ja suorituksista saa irti erilaisia tilastoja, jos sellaisia haluaa. Ohjelman ominaisuudet vain ovat hieman rajatut, mutta riippuen käyttötarpeista, varmasti ihan riittävät. Pikaisella testauksella ohjelman toimivuudesta on vaikea sanoa enempää, mutta ainakin Windowsissa asennuspaketoinnissa ja käppyrän piirrossa riittää vielä kehitettävää. Myös ohjelman ominaisuuksiin toivoisi hieman lisäystä.


Posted

in

,

by

Tags:

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *