Apple julkistaa: Safarista Windowsin nopein selain

Apple piti vuotuisen kehittäjäkonferenssin WWDC 2007:n tänään ja jo huhuttujen OS X Leopardin ominaisuuksien ohella julkistettiin hieman odotetusti ja yllättäen Safari Windowsille. Safari 3 Public Beta on heti ladattavissa ja pitääkin tästä heti testailla Applen markkinapuheen mukaan maailman innovatiivisinta ja kaikilla alustoilla nopeinta selainta. Ilmeisesti tässä tarkoitetaan valtavirran selaimia ja jätetään ne Operat, Konquerorit ja muut pikkuselaimet niille harrastelijoille.

Aika ovela veto Applelta rynnätä Windows-maailman selainmarkkinoille: Internet Explorer menettää hitaasti kärkisijaansa, Firefox nostaa häntäänsä eikä Opera ole oikein lyönyt tulta. Taisteluasemien lähtökohtien suhteen Firefox ja Safari ovat kyllä hieman eri sarjassa: toinen on avoimen lähdekoodin projekti ilman takana olevaa yritystä ja toinen on ei-niin-avoimen koodin selain suuren yrityksen tukemana. Jännä nähdä valtaako Safari Firefoxin vai Internet Explorerin markkina-asemaa; vai kummankaan.

Kovat ovat Applen Safari -sivujen hehkutukset selaimen nopeudesta ja ylivertaisuudesta, mutta saa sitten nähdä käytännössä:

The fastest web browser on any platform, Safari loads pages up to 2 times faster than Internet Explorer 7 and up to 1.6 times faster than Firefox 2.

Executes JavaScript up to 2.8 times faster than Internet Explorer 7 and up to 1.6 times faster than Firefox 2

Tosiasia kuitenkin on, että nopeudella ei valtavirtaa juurikaan käännytetä. ”12 syytä rakastaa Safaria” -listan ominaisuudetkin jäävät aika laihoiksi ja jo muissa selaimissa nähdyiksi. Se siitä innovatiivisuudesta.

Jää nähtäväksi miten hyvin Safari integroituu Windows-maailmaan ja miten käyttäjät ottavat sen vastaan. Onko mitään syitä vaihtaa pois IE:stä tai Firefoxista? Asioita, jotka todella ratkaisevat selainherruuden, jos sitä nyt IE:ltä edes voi riistää. Itse en ole kylläkään edes OS X:n puolella kaivannut Safarin ominaisuuksia, kun tarvittavat ominaisuudet löytyvät esimerkiksi Operasta, mutta nykyaikaisista selaimista menee nyt mikä tahansa (paitsi IE).

Oli miten oli markkinaosuuksien suhteen, ainakin ne web-kehittäjät, jotka välittävät sivuistaan, koodistaan ja kädenjäljestään, ovat varmasti iloisia, kun nyt ei tarvitse kikkailla WebKitin kanssa, kuten aikaisemmin kirjoitin.

Nettijuttujen ja yleisen tietämyksen mukaan Safari julkaistiinkin lähinnä iPhonea ajatellen, eikä niinkään kilpailemaan IE:tä ja Firefoxia vastaan. Applen iPhone käyttää Safaria ja näin kehittäjät voivat kehittää sille web-sovelluksia Windows-ympäristössä ja varmistaa niiden Safari-yhteensopivuuden. Myös iPhonen ohjelmistorajapintojen julkaisemisen tarve vähenee ja siitä voidaan pitää enemmän salassa.

Safari on OS X and Windows

Päivitys 13.6.2007:
Safari 3 Public Betasta on uutisoitu useissa teknologia-blogeissa ja bugeja ja haavoittuvuuksiakin löydetty. Tällä kertaa Beta -sovellus todella on Beta-asteella, eikä totutusti ”lähes täydellisesti toimiva”. Omatkin testaukset jäivät lyhyeen, kun Safari ei suostunut näyttämään ollenkaan tekstejä. Hicksdesign kirjoittaa hyviä huomioita Safari 3:sta, Gizmodo pikatestaa ja Arstechnica testaa Safari 3:sen OS X -versiota ja Windows -versiota kuvien kera.


Posted

in

by

Tags:

Comments

2 vastausta artikkeliin “Apple julkistaa: Safarista Windowsin nopein selain”

 1. Marko avatar

  Jos olisit vilkaissut kirjoitukseeni WebKitistä (johon viittasin jutussa), olisit huomannut, että tiedän toki mistä ”Safari” tai ennemminkin WebKit on kehitetty. Vaikka Safarin WebKit pohjautuu Konquerorin KHTML -moottoriin, ei se poista sitä tosiseikkaa, että sekä selainmoottorit että niiden päälle rakentuvat kokonaisuudet ovat erilaisia ja Konqueror on niin sanotusti ”pikkuselain”.

  WebKitistä on jo saatavilla GTK# -versio, joka toimii Linuxissa ja Windowsissa, mutta aika paljon saa kehitystä ja purkkaa lisätä, että siitä Safari muodostuisi. Kelpaa kyllä sivujen suurpiirteiseen testaukseen.

 2. 10minutemail avatar
  10minutemail

  ”Ilmeisesti tässä tarkoitetaan valtavirran selaimia ja jätetään ne Operat, Konquerorit ja muut pikkuselaimet niille harrastelijoille.”

  Kannattaisikohan käyttää hetken aikaa sen selvittämiseen minkä pohjalta Safari on kehitetty? Ettei vain olisi juurikin tuo ”pikkuselain” Konqueror. :) Mutta ei sillä, hieno juttuhan tuo on kun vaan tulisi vielä vakaa versio ulos Windowsin Safarista.

  Enemmän kyllä odottelen WebKitin (Safarin/Konquerorin KHTML pohjainen ydin) gtk+ versiota jolloin gnome alustallekkin saisi ”safarin”. Selain toki erinimenen & eri, mutta moottori sama Konquerorilta alkunsa saanut.. ”Pikkuselain” jonka selainmoottori siis kelpasi isolle omenallekkin. :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *