Linux-ytimen sääennustusta, mitä on odotettavissa

MBnetin net.nyt kirjoittaa Linux Foundationin pystyyn laittamasta ”Linux-ytimen sääennustuksesta. Sivuston tarkoituksena on kertoa, mitä uusia ominaisuuksia ytimeen on lähiaikoina ja hieman pidemmällä aikavälillä odotettavissa. Päämeteorologina toimii LWN.netin Jonathan Corbet ja sääennustus käsittelee Linus Torvaldsin julkaisemaa ytimen päälinjaa eli ns. vanilla-ydintä. Tällä hetkellä ytimessä ollaan versiossa 2.6.22.

Linuxin ytimestä löytyy mielenkiintoisia ominaisuuksia kuten 2.6.20-versioon lisätty Kernel Virtual Machine (KVM) ja tulossa on esimerkiksi 2.6.23-versiossa Completely Fair Scheduler (CFS) -ajanjakaja, sekä Xen ja Lguest -virtualisointiratkaisut. Vastaavasti Sun Microsystemsin Solariksesta löytyvää ZFS-tiedostojärjestelmää ei harmittavasti ole ihan heti odotettavissa. Myös Ext3:n seuraavaa versiota Ext4:sta saadaan odotella. NVidian näytönohjaimia käyttäville Nouveau-projekti on toteuttamassa avoimia ajureita, joita voitaisiin käyttää binääriajureiden asemesta.

Tietenkin jos mielenkiintoa ja osaamista löytyy, voi uusia ominaisuuksia testailla lisäämällä tarvittavat ominaisuudet itse, eli pätsäämällä ytimen. Esimerkiksi useat Linux distribuutiot lisäävät ytimeen omia pätsejään suorituskykyä ja toiminnallisuuksia varten. Lisäksi on olemassa erilaisia ydinpaketteja, joihin on lisätty testattavia ominaisuuksia. Tällaisia ovat muun muassa Git-, Mm-, Openvz-, Suspend2- ja äskettäin lopetettu Ck-ydin.

Linux-ytimen sääennustus -sivusto on hyvä idea, varsinkin jos ytimen kehitys ja uudet ominaisuudet kiinnostavat. Meille hieman ylemmän tason käyttäjille eri käyttöjärjestelmiin liittyviä uutisia ja kehittymistä voi seurata esimerkiksi OSnews-sivustolta.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *