Linux ja hämmentynyt DVD-asema

Päivitin noin kuukausi sitten kotikoneen Windowsin Linuxiin ja vaihdos sujuikin helposti. Ainut mikä ei ilman googlettamista toiminut oli DVD-RW-asema, joka oli logien mukaan hämmentynyt. Ongelma johtui Intelin P965 -piirisarjalla varustetun Asus P5B Deluxe -emolevyn Jmicron piirillä toteutetusta IDE-liitännästä (JMicron 20360/20363 AHCI Controller), johon DVD-RW-asema oli liitetty. Gentoon foorumilta löytyi kuitenkin aihetta käsittelevä kirjoitus ja ongelma olikin helposti korjattavissa: kerneli tarvitsi hieman erilaiset asetukset kuin aikaisemmin.

DVD-RW-aseman kanssa ollut ongelma ilmeni KDEn tunnistaessa levyn olevan asemassa, vaikka asemassa ei mitään ollutkaan. Lisäksi dmesg ja logituskonsoli (F-12) näyttivät pitkän listan parin sekunnin välein toistuvia virheitä.

hda: cdrom_pc_intr: The drive appears confused (ireason = 0x01). Trying to recover by ending request. 

ja

hda: status error: status=0x58 { DriveReady SeekComplete DataRequest }
ide: failed opcode was: unknown
hda: drive not ready for command

Ratkaisu oli asettaa kernelistä päälle JMicron PATA support, joka löytyy Device Drivers –> Serial ATA (prod) and Parallel ATA (experimental) drivers -kohdasta. Asuksen P5B Deluxe emolevystä ei löydy muita IDE-liitäntöjä ja perinteistä ATA/ATAPI/MFM/RLL tukea ei tarvita.

Niin sanottuun ongelmaan löytyi selkeä ja looginen ratkaisu. Kernelin lukuisat asetukset eivät ole aina kovin selkeitä ja uuden raudan ominaisuuksien määrittäminen voi välillä tuottaa hankaluuksia. Onneksi piirisarjojen ja palikoiden versioiden tarkasteluun löytyy lscpi ja dmesg ja tietenkin emolevyn käyttöohjettakin voi lukea.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *