KDE 4.1 lunastaa lupauksia ja vaikuttaa hyvältä

KDE 4.1 julkaistiin muutamisen viikkoa sitten ja löytyy ehkä joskus myös Gentoon portagesta. Sillä välin voi asennella KDE 4.1:n Gentoo Linux Wikin KDE4-ohjeilla SVN:stä. Aikaisempiin Beta-versioihin ja 4.0:aan verrattuna 4.1 on selkeä parannus ja vaikuttaa sekä hyvältä että muutamin poikkeuksin kelvolliselta KDE 3.5.9:n korvaajaksi.

Olin jo aikaisemmin asentanut Portagessa olleen KDE 4.0.5:n, jonka oli nyt väistyttävä uudemman tieltä. Tämä onnistui ”helposti” Gentoo Wikin Remove KDE -ohjeilla käyttäen komentoa:

emerge --ask --unmerge `eix --only-names --installed --slot "kde-4"`

Sitten vielä hieman emerge --depclean, revdep-rebuild ja emerge -avDuN world.

Päivittäisessä käytössä KDE 4.1 toimii jo ihan mainiosti, vaikkakin aivan kaikkia sovelluksia ei ole vielä nostettu KDE 4:n tasolle. Tämmöinen on muun muassa Amarok 2, josta on saatavilla Alpha-tason versio, joka myös todella on Alpha-tasoinen. En myöskään oikein pidä uuden Amarok 2:n ulkonäöstä. Lisäksi kuickshow-ohjelmaa ei ole KDE 4:lle saatavilla, vaan pitää tyytyä esimerkiksi Okulariin. Lisäksi on lukuisia pieniä asioita, joihin on tottunut, mutta jotka eivät nyt onnistukaan.

KDE 4.1 on suuri harppaus 3.5-sarjaan verrattuna ja vaatiikin käyttäjältä uusien sovellusten sekä käyttötapojen oppimista. Tämä ei ole sinällään ole positiivista tai negatiivista. KDE 4 -sarjasta ja sen tuomista muutoksista kirjoitin aikaisemmin testatessani eri Beta-versioita ja KDE 4.0:sta.

Gentoon Bugzillassa on kiivaita keskusteluita KDE 4.1:n tuomisesta Portageen, joten eiköhän se sieltä aikanaan ilmesty. Hieman harmillisesti Gentoo tuntuu puskevan vieläkin hienoisessa vastatuulessa ja kehitys on jähmeää, sillä jos KDE 4.1 tulee Debian Testingiin ennen Gentoota, on jotain pahasti vialla :)


Posted

in

,

by

Comments

2 vastausta artikkeliin “KDE 4.1 lunastaa lupauksia ja vaikuttaa hyvältä”

  1. Marko avatar

    Heh, ilmeisesti ei kai mistään.

    Muiden pikkuvikojen lisäksi tuo globaalien pikanäppäinten puuttuminen harmittaa hieman itseänikin, koska xbindkeys:kään ei kaikkeen taivu.

    Mutta ehkäpä tämä tästä.

  2. Jari avatar

    Mites tässä 4.1:ssä on vapauksia säätää globaaleja näppäinoikoteitä? Lähinnä kiinnostaisi copy-paste-cut -kombon siirtäminen dmj-näppäimiin (DAS-layout). Mac ja Windows eivät siirrä noita ollenkaan, eli ne on mapattu suoraan tiettyihin keycodeihin mitä näppis lähettää. Qt ja gtk taas mappaa toiminnot tiettyihin kirjaimiin, Ctrl-Ä copynä ei ole sieltä mukavimmasta päästä :(

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *