DevOpsia ja OpenStackia OpenStackFin User Group tapaamisessa


Sovelluskehitys ja palvelinylläpito on viime vuosien aikana ollut muutoksen tuulissa, kun uusia ketteriä menetelmiä ja teknologioita on noussut haastamaan vanhat toimintatavat, ja DevOps, eli kehittäjien (developers) ja palvelinylläpidon (operations) välinen yhteistyö, on nykyään tärkeässä osassa hyvin toimivaa sovelluskehitystä. Tähän aihepiiriin keskittyi myös kolmas OpenStackFin User Group tapaaminen, jossa käsiteltiin miten DevOps ja OpenStack toimivat yhdessä. Vaikka en ole vielä DevOpsia juurikaan päässyt toteuttamaan tai soveltamaan OpenStackia, oli tilaisuus mielenkiintoinen ja herätti ajatuksia miten sovelluskehitystämme voisi parantaa.

Kolmas OpenStackFin User Group tapaaminen koostui kolmesta noin puolen tunnin esityksestä, jotka perehdyttivät DevOpsiin, Ansibleen ja DevOps PaaS -alustaan OpenStackin päällä.

Miksi ja miten hyötyä DevOpista?

Alkuun Cybercomin Ilkka Tengvall antoi lyhyen yhteenvedon ”Miksi ja miten hyötyä DevOpsista?”. Kantavana ideana on automaatio erilaisilla työvälineillä kuten Puppet, Chef, Jenkins, GitLab ja palautteen saaminen Elastic Searchin, Seleniumin ja Grafanan kautta. Ja tätä tietenkin tehdään, koska halutaan saada luottamusta sovelluksen toimimisesta, että asiat toimivat sääntöjen mukaan ja saada nopeutta idean viemiseksi tuotantoon.

Aiheen yleiskatsauksen jälkeen sukellettiin suoraan Ansiblen hyödyntämiseen OpenStackin kanssa. Tomáš Karásekin ”Using Ansible on OpenStack” meni hieman liian tekniseksi omalta osaltani, kun en ollut Ansiblea enkä OpenStackia käyttänyt. Ansible kyllä vaikutti kätevältä verrattuna Puppetiin tai Chefiin.

Red Hatin OpenStackit

Kolmantena esityksenä Red Hatin Toni Willberg kertoi miten rakentaa DevOps PaaS -ympäristö OpenStackin päälle ja mitä tarjottavaa Red Hatilla aiheeseen liittyen on. Paljon erilaisia pilviä yksityisestä julkiseen ja niiden yhdistelmiin. RedHatin OpenShift Online oli itsellekin tuttu palvelu.

Esitysten jälkeen vuorossa oli pöytäkeskusteluja, jotka jäivät mielestäni hieman vähäiselle huomiolle ja sekavaksi. Aiheet olisivat kyllä olleet kiintoisia kuten ”Openstack & DevOps: OpenStack install automation and OpenStack monitoring”, ”Docker and Docker automation” ja ”Openstack & DevOps: Tools to utilize OpenStack APIs”.

Esitysten anti jäi ehkä hieman pintapuoliseksi, mutta toisaalta Ansiblen osalta mentiin liiankin tarkalle tasolle. Esitysten aika on tietenkin rajattu, mutta olisin toivonut näkevän enemmän käytännön asiaa miten DevOpsia hyödynnetään tai enemmänkin kuin markkinointihenkisiä kalvoja OpenStack PaaS -alustasta. Tilaisuuden jälkeen tosin oli ihan hyviä keskusteluita, miten asioita tehdään eri firmoissa ja tuli samalla nähtyä vanhoja tuttuja ja tavattua uusia. Lisäksi jos joskus pidän esityksiä, pitää kokeilla reveal.js:ää, jolla kaksi kolmesta esitykstä oli tehty.

Kiitokset Cybercomille tilaisuuden järjestämisestä ja tilaisuuden sponsoreille tarjoiluista. Tapahtuma tarjosi esitysten ja virvokkeiden lisäksi muutamia ajatuksia, miten asioita voisi kehittää omassa toiminnassaan. Vielä jos ideat saisi muutettua käytännöksi.

OpenStackin käyttäminen ei ehkä ole aivan omissa näköpiireissäni, mutta jatkossa pitää syventyä etenkin DevOpsin hyödyntämiseen sovelluskehityksessä. Omassa työssäni ei päästä täyteen kehityksestä tuotantoon ketjuun, vaan se rajoittuu lähinnä kehitysympäristöihin. Toisaalta myös sovellusten monitorointia pitäisi kehittää kattavammaksi. Devopsin tavoitteenahan on automatisoida tuotteiden paketointi-, laadunvarmistus- ja julkaisuprosesseja, jolloin kehitystyöstä tulee avoimempaa ja laadukkaampaa.

Passionate Mind

Posted

in

by

Comments

Yksi vastaus artikkeliin “DevOpsia ja OpenStackia OpenStackFin User Group tapaamisessa”

  1. Ilkka Tengvall avatar
    Ilkka Tengvall

    Kiitti blogista! Pikku lisäys, myös Cybercom sponssaa tätä järjestelyn lisäksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *