Matkamessut 2017 esitteli elämyksiä Suomesta ja ulkomailta

Talvella on hyvää aikaa suunnitella kesän lomamatkoja ja mikä parempi paikka hankkia matkakuumetta kuin Matkamessut. Tänä vuonna Matkamessuilla oli vahvasti esillä Suomen luontokohteet ja kaupungit, sekä tietenkin ulkomaan kohteita läheltä ja kaukaa. Muutamia hyviä retkikohteita messuilta tuli laitettua omalle matkailulistalle kuten Turun saariston rengastie ja Repoveden kansallispuisto. Myös Liettua ja Vilna löysivät tiensä pidennetylle viikonlopulle. Saa nähdä miten sitä ehtii matkoja jälleen tehdä, kun kesän pyöräilykausi näyttää aika hyvältä.

Matkamessut 2017
Matkamessut 2017

Kotimaa: lähialueet, luonnonpuistot, saaristo, Lappi

Tämän vuoden Matkamessuilta jäi mielikuva, että Suomen juhlavuotena kotimaisia matkakohteita oli yllättävän paljon ja kattavasti esillä, vaikka mitään kovin erikoista ja uutta ei löytynyt. Lahti mainosti tulevia MM-kisoja ja onhan alueen hiihtoladut ja maastot aivan loistavia. Ahvenanmaa ja Turun saaristo oli myös vahvasti esillä, ja saariston rengastien voisi käydä kiertämässä ainakin joltain osilta.

Lahti 2017
Lahti 2017

Turun saaristo: rengasreitti ja rannikkoreitti
Turun saaristo: rengasreitti ja rannikkoreitti

Uusi tuttavuus oli Repoveden kansallispuisto ja sen lähellä oleva Woikosken automuseo, joka vaikutti hyvältä retkikohteelta. Ensin hieman patikointia tai maastopyöräilyä, jonka jälkeen Woikoskelle kulttuurikierrokselle. Mukavasti vielä päivämatkan päässä pääkaupunkiseudulta. Myös Fiskars Village Trail Centerin pyöräreiteille tulee varmasti lähdettyä, sillä alueelle on rakennettu jo nyt hyvät reitit ja lisää on tänä vuonna luvassa. Fiskarsissa myös on 6.5. Bike Expo, joka voisi olla käymisen arvoinen tapahtuma.

Woikoskella pääsi rata-autoilemaan
Woikoskella pääsi rata-autoilemaan

Fiskarsin pyöräreitit
Fiskarsin pyöräreitit

Päiväretken päässä on kätevästi myös Loppi ja Poronpolku, joka sopii sekä patikointiin, mutta ennemmin niitä maastoja kiertää maastopyörällä. Samalla voi vierailla Marskin majalla ja panssarivaunulla ajaminen Panssarikolonnassa voisi olla hauska kokemus.

Luontoihmisille hyvä uutinen on, että Hossan retkeilyalueesta tulee Suomi100-kansallispuisto. Suomen 40. kansallispuiston virallisia avajaisia vietetään kesäkuussa 2017 ja se onkin kätevästi matkan varrella, kun suuntaa Rukalle.

Lopen nähtävyydet
Lopen nähtävyydet

Hossa: uusi kansallispuisto
Hossa: uusi kansallispuisto

Hieman kauempana tai itseasiassa todella kaukana pohjoisessa on Inari-Saariselkä -alue, josta löytyy sitä oikeaa Lapin tunnelmaa. Urho Kekkosen kansallispuistoon avataan myös maastopyöräreittejä, joita aikaisemmin ei siellä ole ollut. Matkalla kannattaa poiketa myös Pyhä-Luoston kansallispuistossa.

Todellakin kaukana
Todellakin kaukana

Instagram-kuvia Pyhä-Luostolta
Instagram-kuvia Pyhä-Luostolta

Ulkomaat: Baltia ja Islanti

Messuilla oli tietenkin esillä myös ulkomaankohteita Euroopasta kaukomaihin. Turkilla oli iso osasto, samoin kuin Espanjalla, mutta mielenkiintoisempi kohde olisi matkustaa tulivuorten maahan, Islantiin. Ja jos matka suuntautuu Tukholman lähistölle, voisi poiketa myös Kolmårdenin eläinpuistossa.

Kolmårdenin eläinpuisto
Kolmårdenin eläinpuisto

Islanti tarjoaa elämyksiä
Islanti tarjoaa elämyksiä

Paljon todennäköisempiä matkakohteita kesälomamatkalle voisivat olla Liettua ja Vilna pidennettynä viikonloppuna ja tietenkin Viroon nyt voi aina lähteä käymään. Ehkä jopa pyörän kanssa.

Liettua ja Vilna
Liettua ja Vilna

Tuttu Viro
Tuttu Viro

Matkamessut lisätyllä todellisuudella

Virtuaalitodellisuus ja lisätty todellisuus ovat viime vuoden aikana yleistyneet eri sovellutuksina ja myös Matkamessuilla pystyi leikkimään uusilla ideoilla. Immersal Matkamessut -sovelluksella sai messuille lisättyä todellisuutta, joka käytännössä tarkoitti opastusta eri pisteisiin ja katossa uivaa valasta.

Lisätyn todellisuuden paikantimet
Lisätyn todellisuuden paikantimet

AR-Valas
AR-Valas
Kohteen esittely
Kohteen esittely

Navigointi kohteeseen
Navigointi kohteeseen

Lisätyn todellisuuden käyttökohteet ovat vielä hieman alkuvaiheessa, jonka äkkiä huomasi sovellusta käyttäessä. Sovellus mahdollistaa muun muassa mainostusta, kuten Olympia kaukomatkat oli toteuttanut juoksevan leijonan muodossa, mutta tulevaisuudessa teknologiaa voidaan hyödyntää erilaisten pelillisten ominaisuuksien toteuttamisessa, joita Immersal esitteli.

Mainosleijona
Mainosleijona

Mahdollisuuksien esittelyä

Virtual Traveller

Matkamessujen parhaat matkatarjoukset löytyivät Virtual Travellerin osastolta. ”Virtuaalitodellisuuden” lasit vain päähän, 360 asteen video pyörimään ja melkein voit tuntea olevasi Hossassa melomassa, Alaskassa jäätiköllä tai Los Angelesissa Venice Beachilla. Tällä hetkellä matkakohteita on vielä vähänlaisesti, mutta lisää sisältöä on ilmeisesti tulossa. Kätevää myös on, että muutaman minuutin pituisten videoiden katseluun ei tarvitse laseja, vaan ne toimivat ilmankin.

Messujen parhaat tarjoukset
Messujen parhaat tarjoukset

360 video VR lasien kautta
360 video VR lasien kautta

Paljon kohteita, vähän lomaa

En ollut muutamaan vuoteen Matkamessuilla käynyt, joten messujen anti oli yllättävän virkistävä etenkin kotimaan matkailua ajatellen. Repovesi oli uusi löytö, samoin kuin Woikoskella oleva automuseo. Toisaalta Hossa ja kaukana pohjoisessa olevat Pyhä-Luosto, Kemijärvi ja Saariselkä eivät paljoa houkuttelua tarvitse, jos luonnossa liikkuminen kiinnostaa. Mutta vaikka kesällä suunta on Lappiin, on se Leville ja sieltä todennäköisesti Åreen ja Järvsjön kautta Tukholmaan. Viikonloppureissulle yhdeksi uudeksi vaihtoehdoksi päätyi Vilna, mutta kaupunkilomakohteita on vielä aika paljon käymättä muutenkin. Varsinaiselle kesälomamatkalle ei oikein selkeää kohdetta vielä löytynyt.

Kesään on vielä aikaa ja matkakuumetta on hyvä kerätä messuilta tarttuneilla esitteillä.

Matkasuunnittelua
Matkasuunnittelua

Posted

in

by

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *