Mitä työkaluja ja varaosia löytyy maastopyörälijän repusta?

Maastopyöräilyssä yksi tärkeä osa harrastusta on varustautua metsään lähtiessä, että ongelmien sattuessa sieltä pääsee myös pois ja mieluiten pyörällä ajamalla. Maastopyöräilijöillä usein näkeekin selässä juomareppuja, joista juoman lisäksi löytyy myös työkaluja ja varaosia. Mutta mitä kaikkea repun sisältä yleensä löytyy? Tässä yksi esimerkki, mitä 16 litran juomareppuun voi pakata. Varaosien lisäksi pakkaan reppuun myös kelin mukaan tuulenpitävää ajotakkia tai sadevaatteita, kännykän ja rahaa.

Metsään lähtiessä voi varustautua eri tavoilla ja Evoc FR Enduro Blackline -repustani löytyy ehkä hieman liiankin hyvin apuvälineitä erilaisiin ongelmiin. Henkilövaa’alla punnittuna kokonaisuus painaa noin 3,5 kilogrammaa, josta reppu 1 kilogramman. Siihen kun päälle laskee vielä täyden juomasäiliön, eväät ja takin, on painoa jo ihan mukavasti. Jatkossa osa tavaroista tulee siirtymään pyörän rungossa olevan SWAT-luukun sisään, joka hieman vähentää selkään tulevaa painoa.

Työkalut

Tärkein työkalu, mitä repusta löytyy, on kuusiokoloavain, jolla voi kiristellä ruuveja ja säätää pyörää tarvittaessa. Avaimesta löytyy 2-8mm kuusiokolot, taltta- ja ristipääruuvimeisseli ja T-25 Torx. Myös monitoimityökalu kuten Leatherman on kätevä olla mukana, sillä veitselle ja pihdeille voi olla käyttöä. Myös ketjunkatkaisimelle ja pinna-avaimelle on ajoittain ollut tarvetta.

Renkaat ovat kyllästetty reiät paikkaavalla litkulla, eikä sisärenkaita ole käytössä, mutta ProCoresta ja Huck Norriksesta huolimatta ilmat voivat karata.

 • Kaksi sisärengasta
 • Tiivistyslitkua, No Tubes
 • Rengasraudat, Schwalbe
 • Pikaliimaa
 • Paikkarasia, Park Tool VP-1
 • Ilmastointiteippiä
 • Sisärenkaan pätkiä

Kun ilmat karkaavat litkulla täytetystä renkaasta, ei sitä oikein muulla kuin sisärenkaalla paikata. Pieni purkki tiivistyslitkua on hyvä olla mukana täydennystä varten, jos ulkorenkaan paikkaamiseen tarkoitetulla välineellä kuten Sahmurai Sword, Dynaplugia tai pikaliimalla saa isomman reiän paikattua. Viimeinen oljenkorsi on sitten paikkarasia, jolla voi paikata sekä sisä- että ulkorenkaan. Ilmastointiteipillä ja sisärenkaan pätkillä voi tilkitä ulkorenkaan isommat viillot. Sisärenkaita voi käyttää myös tilapäisenä kantositeenä.

Ilmaa renkaisiin ja iskareihin

Kuskin lisäksi myös pyörä tarvitsee ilmaa, joten rengaspumppu ja iskaripumppu ovat enemmän kuin tarpeellisia repussa kannettavia tavaroita. Myös vaihdevaijeri menee helposti poikki ja nippusiteet ovat aina käytännöllisiä.

Metsässä ajaessa puut voivat raapia ja kaatuessa isompiakin haavoja voi ilmetä, joten ensiapupakkaus tilkitsee kuskin haaverit. Rengaspainemittarilla voi hienosäätää paineet kohdalleen, jos käsituntuma ei ole riittävä. Rautalangalla ja teipillä voi sitoa esimerkiksi vaijerit paikalleen. Hiekkapaperi on kätevä jarrupalojen pintojen puhdistamiseen ja tulitikuilla saa makkarapaikalla tulen aikaan.

 • Ketjun pikaliittimet, KMC MissingLink ML-11
 • Takavaihtajan korvake
 • Jarrupalat ja kiinnikkeet
 • Ketjun pätkiä
 • Satulapanta, 34,9mm
 • Rattaan pultteja
 • Linkun pultteja

Toinen oleellinen varaosa repussa on ketjun pikaliittimet, joilla katkenneen ketjun voi liittää paikalleen. Samoin takavaihtajan korvakkeen avulla pääsee jatkamaan matkaa, jos keppi eksyy pinnojen väliin. Jarrupalatkin on nähty hukkuvan metsään, joten varapalat ovat käteviä. Satulapanta ei paljoa repussa paina, mutta voi tulla tarpeeseen. Rattaan ja linkun pultit ovat myös hyviä kantaa mukana.

Yksi kätevä väline ketjujen kanssa askarointiin, jota ei repusta vielä löydy, on niin sanottu kolmas käsi, jonka voi taivutella vanhasta pinnasta tai metallihengarista. Katkaise 15 cm pätkään ja taivuta päihin 90 asteen kulmat, joihin ketjun päät voi pujottaa. Taiteltavan mallin voi myös ostaa kaupasta.

 • Lukkopolkimien klossit ja ruuvit
 • Venttiilin sielut
 • Tubeless-venttiili
 • Eri pituisia ruuveja
 • Klemmareita
 • Ohjainkannattimen korokepala

Harvemmin tarvittavia varaosia on lukkopolkimen klossit, mutta ruuveille on ollut käyttöä. Venttiilin sielut voivat katkea huonosti rengasta pumpatessa ja repusta puuttuukin vielä varaventtiili ProCorea varten. Eri pituisia ruuveja (M6) voisi olla myös paremmin matkassa muun muassa satulatolppaan ja jarruihin. Klemmareilla voi kiinnittää esimerkiksi jarrupalat.

Pidemmät reissut

Pidempää koko päivän reissua varten repusta löytyy hieman enemmän tavaraa kuin mitä normaalisti. MTBCF:n Tofkholman reissussa repusta löytyivät edellä mainittujen lisäksi seuraavat, joskin Tukholmasta löytyy muun muassa Specializedin Concept Store, josta tarvittaessa saa apua ja harvinaisempi osia.

 • Hammasharja, rätti, ketjuöljy
 • Nenäliinoja
 • Säädetty takavaihtaja
 • Ompelutarvikkeet, kalastajanlankaa ja nahkaneula
 • Pinnoja+nippelit

Eväät

Eväät kuskin tiellä pitää

Pyörän varaosien ja työkalujen lisäksi on hyvä pakata reppuun myös ravintoa kuskille. Talven eväsvarastot ovat hieman suppeat, joten kuvasta puuttuu osa normaaleista eväistä.

 • Rusinoita
 • Välipalakeksejä
 • Energiapatukka
 • Energiageelejä
 • Glukoosi-tabletteja
 • Banaani
 • Pähkinöitä
 • Merisuolaa

Posted

in

by

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *